• Σήμερα είναι: Τετάρτη, Ιούνιος 26, 2019

Γιατί απέτυχαν φέτος οι αγροτικές κινητοποιήσεις;

«Καλά θα κλείνω εγώ τα σύνορα για να παίρνει ο “άλλος” 90 χιλιάρικα;»

Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα τα τελευταία 20 χρόνια, είδαν πολλά τα μάτια μου και άκουσαν πολλά τα αυτιά μου για τα, κατά καιρούς, αγροτικά μπλόκα.

Μπλόκα περίμεναν και φέτος αλλά «μάπα το καρπούζι», και από πλήθος και από πάθος.

Τι συνέβη όμως και ξαφνικά (;) «έσβησαν» τα μπλόκα;

Προσωπικά νομίζω πως συμβαίνουν κάποια από τα παρακάτω ή και όλα τα παρακάτω:

 

  • Όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούσαν συνδικαλιστικά, με τις απεργίες τους, συνήθως οι παλιότεροι συνδικαλιστές έλεγαν «βάλτε 10 θεσμικά αιτήματα κι ένα οικονομικό. Τα θεσμικά μπορεί να μη λυθούν στο οικονομικό κάτι θα μας δώσουν..» οπότε τους «τραβούσαν» μια αύξηση μισθού +3% κι όλα μέλι-γάλα… Οι απεργίες λύνονταν και οι τσέπες ζεσταίνονταν… Αντιθέτως οι αγρότες, με τους αρχηγούς τους, βάζουν μόνο οικονομικά ζητήματα και κανένα θεσμικό. Αιτία: Ανίκανες αγροτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες! Αποτέλεσμα: Κανένα οικονομικό θέμα τους να μην λύνεται (λόγω της οικονομικής στενότητας) και κανένα θεσμικό, μιας και δεν υπάρχει θεσμικό αίτημα για να λυθεί! Έτσι χάνουν και χρήματα και το μέλλον τις δουλειάς τους.

  •  Δεν μπορούν να λυθούν «τρελά» οικονομικά αιτήματα: Τώρα, οι καιροί άλλαξαν και όλοι μας βάλαμε τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη που, πια, την…. ξηλώσαμε. Όλοι χάσαμε μισθούς, άλλοι έχασαν κουτάκια», άλλοι εκτός έδρας, άλλοι δώρα κι άλλοι επιδόματα… Ήρθε η εποχή που πρέπει να πληρώσουν λίγο και οι μεγαλοαγρότες

  • Τα παλιότερα χρόνια, με τα χουβαρνταλίκια, των ανεύθυνων λαϊκιστών πολιτικάντηδων τύπου Χατζηγάκη και Κοντού, δόθηκαν «πακέτα» και «άτοκα δάνεια»… ακούει ο άλλος που χάνει από τα πανωτόκια τον ιδρώτα μιας ζωής για «άτοκο δάνειο Κοντού» και τρελαίνεται. Ακούνε για «πακέτα» και δεν έχουνε λεφτά για πακέτο τσιγάρα, με τα κομμένα δώρα. Ο αγροτικός κόσμος νόμιζε πως τα «σκυλιά θα τα δένουν μια ζωή με τα λουκάνικα». Ήρθαν όμως έτσι οι καιροί που γεμίσαμε με «αδέσποτα».

  • Χάθηκε η επαφή του αγροτικού κόσμου με την υπόλοιπη κοινωνία, η οποία συνέχισε όλα τα μνημονιακά χρόνια της ΠΑΣΟΚΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ να πληρώνει το μάρμαρο με περικοπές σε συντάξεις και μισθούς. Οι μόνοι που δεν «έβαλαν» μεγάλη πλάτη ήταν οι μεγαλοαγρότες. Αυτή η ώρα ήρθε τώρα. Όταν λοιπόν, εσύ ζητάς να μην πληρώσεις, την ίδια στιγμή ζητάς από τον γείτονά σου να πληρώσει αυτός για σένα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και εκεί αρχίζει το bulling στους αγρότες από όλους τους άλλους του στυλ «τι λες ρε.. να μην πληρώσεις εσύ για να την φάω εγώ; Ρε άντε πάγαινε από δώ…» Και φυσικά αυτό δεν ισχύει για όλους τους αγρότες, αλλά μόνο για τους μεγαλοαγρότες! Το 95% των αγροτών θα πληρώσει φέτος λιγότερα από πέρυσι και μάλιστα πολλοί θα πάρουν και επιστροφές φόρου από την εφορία. Το ξέρουν αυτό οι λογιστές, όσοι ξέρουν λογιστικά… Αυτή η κυβέρνηση, σωστά, πήρε την απόφαση να στηρίξει αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη!

Δείτε στη φωτογραφία πως το 74% των αγροτών (470.477 αγρότες) λαμβάνουν κάτω από 2.000 ευρώ βασική ενίσχυση.Έχουν οι ηγέτες των μπλόκων σχέση με αυτή την αγροτιά;

agrotes enisxush

  • Πέρσι, και παλαιότερα, οι επαγγελματίες ήταν «στο πλευρό» των αγροτών.. φέτος κατάλαβαν πως έχουν «πλευριτώσει» και το έριξαν στο «πέρα βρέχει». ΑΙΤΙΑ: ΔΙΑΡΗΞΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

  • Αδυναμία παραδειγματισμούΟι αγρότες λένε τις γνωστές ατάκες για «τα γαϊδούρια που δεν γίνονται κοπάδι» ή οι λάτρεις του κυνηγιού αγρότες αναφέρουν συχνά πως «οι λαγοί δεν γίνονται κοπάδι». Πάντως τόσους κτηνοτρόφους γνωρίζουν αλλά κοπάδι δύσκολα να γίνουν! Και οι κτηνοτρόφοι έχουν μεγάλα παράπονα από τους «αυτόκλητους αρχηγούς των μπλόκων».

Τι να περιμένεις όμως όταν η μεταξύ τους «συνεργασία» εξαντλείται στα «μπλόκα», κι αυτή είναι επετειακή (κάθε χρόνο μετά τα Χριστούγεννα) και ασήμαντου μεγέθους (από 30.000 αγροτικές δηλώσεις μόνο 80 περίπου τρακτέρ στον Λευκώνα…) και δεν έχουν ουδεμία επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ τους;

Ποιο παράδειγμα συνεργασίας θα δώσουν, για να έρθουν να τους «ζυγώσουν» οι υπόλοιποι αγρότες;

Κάνουν καμιά ομαδική επιχειρηματική κίνηση για να τους δοκιμάσει ο «γείτονας» στη συνεργασία;

Και οι πιο εύθικτοι αγρότες αναρωτιούνται «κάνατε κάτι από κοινού εκτός από ασχήμιες στο τελωνείο πριν από χρόνια και την οριεντάλ χορεύτρια να χορεύει τον χορό της κοιλιάς πάνω από τις δικές σας κοιλιές;»

  • Όλοι οι αγρότες δεν είναι ίδιου μεγέθους: υπάρχουν οι μικροί, οι μικρομεσαίοι, οι μεσαίοι και οι ελάχιστοι μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες.

Αυτή η Κυβέρνηση δείχνει σε όλες τις ενέργειες της πως είναι με τους πολλούς!

Αυτό συνέβη και με την ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ (http://dominonews.gr/?p=1665) και με τους ΝΕΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ (http://dominonews.gr/?p=1942) και θα συμβαίνει παντού !

Αυτή η Κυβέρνηση θέλει την κοινωνία όρθια.

Να μπορούν να ζούνε με αξιοπρέπεια οι μικροί αγρότες και να δείχνουν σε αυτούς την αλληλεγγύη τους, οι μεγάλοι αγρότες, δηλαδή αυτοί που έχουν καλύτερα κοστολόγια και πιο οργανωμένες επιχειρήσεις.

Διάφορες σερραϊκές ιστοσελίδες δημοσίευσαν λίστα με τους 100+ μεγαλοαγρότες που εισέπραξαν πάνω από 40.000 ευρώ  το 2015 (http://www.epiloges.tv/index.php?page=news_d&article_id=8217&category_id=12, και

http://infoserres.com/%CE%BF%CE%B9-25-000-%CF%83%CE%B5%CF%81%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%BF/ και

http://oiakxos.blogspot.gr/2017/02/blog-post_25.html)

Από τα δημοσιεύματα και από το επίσημο site του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι γνωστό πως η ψηφισθείσα από το 2013 (επί ΠΑΣΟΚΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) δημοσιοποίηση των επιδοτήσεων όλων των δικαιούχων από τον αρμόδιο οργανισμό κάθε χώρας  (στην Ελλάδα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ) αφήνει τον κάθε λήπτη επιδοτήσεων, και επιβάλλεται αυτό να γίνεται, ανοικτό στον κοινωνικό έλεγχο.

Δεν μπορεί να παίρνει κάθε αγρότης κοινοτικό χρήμα και να μηδίνει λογαριασμό.

Όσοι αγρότες έκαναν αποθήκες, με σχέδια βελτίωσης, έχουν υποχρεωτικά έξω από τις αποθήκες τους φαρδιές-πλατιές τεράστιες πινακίδες και γράφουν πόσα χρήματα πήραν επιδότηση!

Το χρήμα των επιδοτήσεων είναι δικό μας και πρέπει όλοι να ξέρουμε που πάει και πώς αυτός που το παίρνει το συμπεριφέρεται.

Στο https://transpay.opekepe.gr, για το 2014 και το 2015, μπορεί ο καθένας να δει ποιος και πόσα χρήματα πήρε ως επιδότηση.

Αυτά τα ξέρουν και τα βλέπουν οι αγρότες μεταξύ τους και κάνουν την κριτική τους και την αυτοκριτική τους.

Βλέπουν και τους μεγαλοαγρότες με τις 10πλάσιες ή ακόμα και 20πλάσιες από τις δικές τους επιδοτήσεις και λένε το γνωστό «καλά θα κλείνω εγώ τα σύνορα για να παίρνει ο …. “άλλος” 90 χιλιάρικα;»

Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως το καρπούζι έχει την ίδια γεύση είτε το παράγει μικρός είτε μεγάλος αγρότης.

Αυτό δεν το έχουν καταφέρει οι «αρχηγοί» των μπλόκων!

  • Σύγχυση για το ασφαλιστικό:Το ασφαλιστικό είναι ο κουμπαράς του καθενός για τα γηρατειά του. Όσα βάζεις τόσα θα πάρεις σύνταξη. Είναι αποταμιευτικό πρόγραμμα για τον καθένα. Επομένως τα λεφτά του ΕΦΚΑ είναι δικά τους γιατί στις μέρες μας «άλλος να πληρώνει για συντάξεις κάποιου άλλου», εγώ δε βρίσκω πολλούς στο χωριό μου που να θέλουν να το κάνουν!

  • Αδυναμία αντίληψης της οικονομίας. Στη ζωή υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα επιχειρηματίες που επιτυγχάνουν κι άλλοι που αποτυγχάνουν. Το ίδιο και έμποροι, το ίδιο και ελεύθεροι επαγγελματίες, βιοτέχνες κλπ  το ίδιο και κουρείς και μανάβηδες κλπ.

Από την επιχειρηματολογία των αγροτών αντιλαμβανόμαστε πως είναι όλοι τους οι superεπιτυχημένοι αγρότες και πως είναι αδύνατον να υπάρχει έστω κι ένας αποτυχημένος αγρότης!

Αυτό απωθεί τον κόσμο από τους αγρότες, τους μικρομαγαζάτορες που κάθε μέρα κλείνουν τα μαγαζάκια τους.

ΑΙΤΙΑ: Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ.Για όλες τις αποτυχίες φταίνε πάντα άλλοι τρεις, ίσως και ο Χατζηπετρής, αλλά ποτέ δε φταίει ο ίδιος ο αγρότης!

  • Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ κλπ, όταν ένα νομοσχέδιο τους ενοχλούσε κινητοποιούνταν τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Μετά τίποτα, αλλά πάντως πάντοτε πριν ψηφιστεί ο «ενοχλητικός» νόμος.

Όταν οι επικεφαλής των αγροτών θυμήθηκαν το «πέρσι ψόφησε, φέτος μύρισε» τότε «βράσε ρύζι».

Από το 2015 είναι συμφωνημένα το φορολογικό και το ασφαλιστικό, φέτος πώς να βγει ο κόσμος για κινητοποιήσεις, 2 χρόνια μετά;

Μάλλον πάνε με άλλο ημερολόγιο, παλιό, πολύ παλιό….

Αγροτική Ελλάδα, σωτήριον έτος 2017…

Η βουκέντρα