• Σήμερα είναι: Δευτέρα, Μάιος 20, 2019

Επιστρέφουν οι θεσμοί – Ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα

Domino News
Domino News
Φεβρουάριος20/ 2017

Συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των επικεφαλής των θεσμών, ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα και να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) εντός ολίγων ημερών, επήλθε πριν από λίγη ώρα στο Eurogroup, όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης.
Ως προς το τι προβλέπει η συμφωνία, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά, επισημαίνουν, στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος. Επίσης, ως πολύ σημαντική τονίζουν τη δέσμευση, από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Όπως σημειώνουν, τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε σήμερα τις παραχωρήσεις που έγιναν στο Eurogroup, αλλά θεωρεί πως χρειάζεται να επιτευχθεί «περισσότερη πρόοδος».

 Μοσκοβισί: Χρειάζεται ισορροπημένο πακέτο

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε τη σημασία να υπάρχει μια ισορροπημένη συμφωνία. Εχουμε σκληρή δουλειά μπροστά μας και πρέπει να συμφωνήσουμε σε όλες τις λεπτομέρειες του πακέτου για την ολοκλήρωση της συμφωνίας καθώς και για την δημοσιονομική τροχιά.

Το σημερινό αποτέλεσμα ήταν θετικό, τόνισε, προσθέτοντας πως υπάρχουν τώρα οι συνθήκες για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού «το συντομότερο δυνατό». «Υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω προσπάθειες σίγουρα, αλλά και για μέτρα υπέρ της απασχόλησης και την ανάπτυξης» ανέφερε.

Στάθηκε στα καλά δημοσιονομικά στοιχεία του 2016 και την υπεραπόδοση που, όπως είπε, υπήρξε με το πρωτογενές πλεόνασμα να κινείται στο 2% του ΑΕΠ.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί από την Eurostat τον Απρίλιο, είπε, αυτό θα σημαίνει ότι η Ελλάδα κάλυψε το στόχο της φετινής χρονιάς (1,75% του ΑΕΠ). Όπως είπε υπάρχει νέο μομέντουμ μετά το Eurogroup που προετοιμάστηκε καλά, δίνοντας εύσημα στον Γ.Ντάισελμπλουμ.

Ο Π.Μοσκοβισί υπογράμμισε πως η Επιτροπή είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα προκειμένου να βρει χρηματοδότηση για την προώθηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης και πως διερευνά όλες τις δυνατές λύσεις.

Τέλος από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ καλωσόρισε τις σημερινές αποφάσεις, τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / in.gr