• Σήμερα είναι: Πέμπτη, Φεβρουάριος 21, 2019

Μάχη για το χρέος -Διαπραγματευτικό όπλο τo πλεόνασμα

Domino News
Domino News
Απρίλιος22/ 2017

Μάχη για χρέος δίνει η ελληνική αποστολή στην Ουάσιγκτον, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν η Κριστίν Λαγκάρντ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος είχε επαφές και με άλλους κορυφαίους αξιωματούχους. Κάθε καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης μας στερεί το πέρασμα στην ανάπτυξη, δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός. Διαπραγματευτικό ατού της κυβέρνησης τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 περίπου 8 φορές πάνω από το μνημονιακό στόχο.

Χωρίς πανηγυρισμούς αλλά αποτιμώντας ως ισχυρό χαρτί τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, η Αθήνα στρέφει το ενδιαφέρον της στην Αμερικανική πρωτεύουσα, προσβλέποντας σε γεφύρωση των διαφορών Ευρωπαίων και ΔΝΤ, για το ελληνικό χρέος.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές πλεόνασμα της περυσινής χρονιάς, διαμορφώθηκε στο 3,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς κανόνες του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το ποσοστό ανεβαίνει και άλλο, αγγίζοντας το 4,19%, ξεπερνώντας τον στόχο πάνω από 8 φορές.

Πρωτογενές Πλεόνασμα 2016 – Οκτώ φορές πάνω από τον στόχο

• ΕΛ.ΣΤΑΤ. : 3,9% / ΑΕΠ
• Κατά πρόγραμμα: 4,19% / ΑΕΠ

Επιβεβαιώνεται η έξοδος από την Επιτροπεία σχολίασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας πως οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα για το 2017 και το 2018 είναι πλέον βέβαιο ότι θα πιαστούν: Επομένως τα θετικά μέτρα που συμφωνήθηκαν και θα νομοθετηθούν σε λίγο καιρό για τα έτη 2019 και 2020 δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι θα εφαρμοστούν. Έτσι το ερώτημα που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πλέον θεωρητικού, αλλά άμεσου πρακτικού χαρακτήρα. Θα ψηφίσει τα θετικά μέτρα … ή θα συνεχίσει την αυτοκαταστροφική πολιτική που επέλεξε

Τσίπρας στην WSJ: Είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε τροχιά ανάπτυξης

Σε άρθρο του με τίτλο: Είναι ώρα να δοθεί στην Ελλάδα χώρος να αναπτυχθεί” ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνει μέσω της Wall Street Journal, μήνυμα στη διεθνή κοινότητα πως η πατρίδα μας είναι έτοιμη να εισέλθει σε τροχιά Ανάπτυξης: «Η Ελλάδα αλλάζει επιτέλους σελίδα. Ωστόσο, είναι κομβικής σημασίας να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα σε ό,τι αφορά στο ελληνικό χρέος, κατά τρόπο που δεν επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ τους ευρωπαίους φορολογούμενους. Οι τεχνικές λύσεις που το καθιστούν πολιτικά βιώσιμο υπάρχουν».

Ο πρωθυπουργός δεν παραλείπει ωστόσο να υπενθυμίσει και τις αιτίες της καθυστέρησης για το κλείσιμο της αξιολόγησης: «Η σύγκρουση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος στερεί από την οικονομία μας πολύτιμο χρόνο και καθυστερεί την αναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη. Έχουμε δεσμευτεί να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις που αναλάβομε απέναντι στους πιστωτές μας παρά το πολιτικό κόστος που μπορεί να επιφέρουν, αλλά ο ασφαλέστερος δρόμος για να το διασφαλίσουμε είναι ενισχύοντας την ανάπτυξη και δίνοντας ένα τέλος στην τιμωρητική προσέγγιση του παρελθόντος».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ζητεί «να βγούμε από αυτή τη βαθιά κρίση η οποία έχει στην κυριολεξία σημαδέψει ολόκληρες γενιές»

Πηγή: ert.gr