• Σήμερα είναι: Κυριακή, Μάρτιος 24, 2019

«Αγνοείται» πρώην πρωθυπουργός

Domino News
Domino News
Οκτώβριος29/ 2018

Ούτε για την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου θέλησε να πει κάτι ο Κώστας Σηµίτης

Ο πρώην πρωθυπουργός εξακολουθεί να αγνοείται και επιµένει σε πλήρη αφωνία για τα σκάνδαλα των υπουργών και στενών συνεργατών του. ∆εν γνώριζε τίποτα για τα σκάνδαλα ο κ. Σηµίτης; Γεγονός είναι πως µεγάλη γαλλική εταιρεία τον είχε προειδοποιήσει για το πάρτι που γινόταν µε τα υποβρύχια. Γεγονός, επίσης, είναι πως για τα θέµατα αυτά τοποθετήθηκε µόνο µια φορά, όταν η Realnews (στις 5/11/2017) δηµοσίευσε την κατάθεση-φωτιά του Μισέλ Ζοσεράν -πρώην προέδρου της Thales, η οποία διεκδικούσε το έργο της ασφάλειας των Ολυµπιακών Αγώνων που είχε «φωτογραφίσει» τον ίδιο. Το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού είχε τότε υποστηρίξει πως «ο κ. Ζοσεράν έχει καταδικαστεί ήδη από τα γαλλικά δικαστήρια για συκοφαντική δυσφήµηση» και ότι «οι διάφοροι ισχυρισµοί του αποδείχθηκαν ψευδείς».

Για τα σκάνδαλα στην αυλή του, ωστόσο, για την υπόθεση Μαντέλη, για το εκατοµµύριο του Τσουκάτου, για άλλες µικρότερες υποθέσεις και τώρα για την προφυλάκιση του Γιάννου, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει πει λέξη. Το µόνο σχόλιο που έκανε το έκανε αναγκαστικά, όταν κλήθηκε να καταθέσει στη δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου, όπου χαρακτήρισε εξαιρετικά λυπηρό πως «οι αθλιότητες έγιναν επί πρωθυπουργίας του». Ευθύνη, πάντως, δεν θέλησε να αναλάβει καµία και η στάση του αυτή έχει προκαλέσει ενόχληση και αντιδράσεις στο πολιτικό σύστηµα. Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση του Ποταµιού, µε αφορµή την είδηση της προφυλάκισης του Γιάννου, που στην πραγµατικότητα καλεί τον κ. Σηµίτη να αναλάβει την ευθύνη για όσα διαπράχθηκαν επί των ηµερών του: «Οι πολίτες θέλουν απαντήσεις. Τις ποινικές θα τις δώσει η ∆ικαιοσύνη, η οποία αποδεικνύεται ότι έχει θαρραλέους λειτουργούς. Τις πολιτικές, όµως, πρέπει -επιτέλους- να τις δώσουν όσοι τους διόρισαν, όσοι τους ανέχθηκαν και
σιώπησαν και όσοι τους κράτησαν µέχρι τέλους στα υπουργεία τους. Οταν δύο υπουργοί Αµύνης συλλαµβάνονται για πλουτισµό από µίζες, ο ένας είναι ήδη τελεσίδικα καταδικασµένος, τότε δεν µιλάµε για σύµπτωση, αλλά για γενικευµένη διαφθορά. Και κάποιοι οφείλουν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη γι’ αυτά που σήµερα οι δικαστικές Αρχές βεβαιώνουν», καταλήγει το Ποτάµι. Την «αφωνία» του κ. Σηµίτη σχολίασε ωστόσο και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου: «Το “κοινωνικό φαινόµενο” της διαφθοράς αποκαλύφθηκε και πάλι, αυτή τη φορά στο πρόσωπο του Γ. Παπαντωνίου, ενός από τα πιο εξέχοντα µέλη των κυβερνήσεων Σηµίτη. Θα βρει κάτι να µας πει ο πρώην πρωθυπουργός και Νέστορας του “εκσυγχρονισµού” κ. Σηµίτης για τον υπουργό του;», αναρωτιέται η κυρία Σβίγκου.

Η αφωνία του κ. Σηµίτη δεν είναι κάτι νέο, είναι η ίδια τακτική εδώ και 15 χρόνια. Από τα χρόνια της πρωθυπουργίας του ακόμα, όταν έλεγε πως όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα, αλλά και όταν ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις, με σημαντικότερες αυτές για τον Τάσο Μαντέλη, που ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Κ. Σημίτη, γραμματέας του πρώτου του υπουργικού συμβουλίου και κορυφαίος υπουργός στη συνέχεια. Ως υπουργός Μεταφορών, ο Τ. Μαντέλης αποδεδειγμένα δωροδοκήθηκε από τη Siemens, υποχρεώθηκε να επιστρέψει το ποσό και καταδικάστηκε. Ο επόμενος ήταν ο Θόδωρος Τσουκάτος, το δεξί χέρι του πρωθυπουργού και ο «στρατηγός» της άλωσης του κομματικού μηχανισμού. Ο Θ. Τσουκάτος παραδέχθηκε δημόσια ότι είχε εισπράξει ένα εκατομμύριο μάρκα από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, τα οποία, όπως ισχυρίζεται, διοχέτευσε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ. Αυτά συνέβησαν όταν πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός ήταν ο Κ. Σημίτης, αποκαλύφθηκαν ωστόσο το 2007. Και τέλος, ο επίσης στενότατος συνεργάτης του Χρήστος Πάχτας, στον οποίο είχε εμπιστευτεί για χρόνο μεγαλύτερο της τετραετίας τη διαχείριση των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης, βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα για την υπόθεση της τροπολογίας του «Πόρτο Καρράς» και διεγράφη από το κόμμα του μέσα σε μια νύχτα επί ηγεσίας Γιώργου Παπανδρέου.

Το μεγάλο «πάρτι», ωστόσο, φαίνεται πως έγινε στα εξοπλιστικά και εκεί ο κ. Σημίτης είχε δεχθεί προειδοποιήσεις. Οπως αποκάλυψε η «R» (17/5/2017), ήταν ενήμερος για παρατυπίες και μεθοδεύσεις στον διαγωνισμό για τα υποβρύχια. Οι επικεφαλής των εταιρειών που εκπροσωπούσαν τα γαλλικά υποβρύχια Scorpène τού είχαν στείλει επιστολή διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό τους από τη διαδικασία, καθώς είχαν υποβάλει χαμηλότερη προσφορά. Στην επιστολή αυτή, που οι Γάλλοι έστειλαν στις 31 Αυγούστου του 1999, αναφέρουν ότι έμειναν έκπληκτοι εκ του γεγονότος ότι δεν προσκλήθηκαν «αναφορικά με την υποβολή προσφοράς για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό στα Ελληνικά Ναυπηγεία με βάση την πρόταση για τα υποβρύχια Scorpène, σε τιμή ανερχόμενη στο ποσό των 340 δισεκατομμυρίων δραχμών για τέσσερα πλοία αντί για τρία, την οποία (πρόταση) πραγματοποιήσαμε
τον Ιούνιο κατόπιν αιτήματος εκ μέρους του γενικού σας διευθυντή Εξοπλισμών κατά τον χρόνο που αυτός συναντήθηκε τον μήνα Μάιο με τον Γάλλο ομόλογό του». Οι Γάλλοι είχαν ενημερωθεί ότι στο ΚΥΣΕΑ, στις 26 Ιουλίου του 1999, «αναφέρθηκε ότι είχε αποφασίσει να συνεχιστούν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για την προμήθεια από τη γερμανική εταιρεία υπό την επωνυμία HDW τριών υποβρυχίων που θα ναυπηγούντο σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ναυπηγεία, στην αναφερόμενη τιμή των 350 δισεκατομμυρίων δραχμών».

Τον έβαλε στο κάδρο

Εκείνος που ενέπλεξε και τον πρώην πρωθυπουργό στην υπόθεση των μιζών που διακινούνταν επί των ημερών του ήταν ο Μισέλ Ζοσεράν, ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας Thales, που είχε αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού και διεκδικούσε από το 2002 το έργο της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπως αναφέρεται στη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή τον Νοέμβριο του 2017 και αποκάλυψε η «R», «από τη μέχρι τώρα ανακριτική έρευνα, η οποία δεν εμποδίζεται από το άρθρο 96 του Συντάγματος, έχει προκύψει ότι στις 13/7/2005 ο εισαγγελέας της Γαλλικής Δημοκρατίας διέταξε προκαταρκτική έρευνα βάσει δηλώσεων του Μ. Ζοσεράν, πρώην προέδρου της εταιρείας Thales Engineering and Consulting (TEAC), ο οποίος κατήγγειλε πρακτικές διαφθοράς εντός του ομίλου Thales». Οπως αναφέρεται περαιτέρω, ο Μ. Ζοσεράν δήλωσε, μεταξύ άλλων, στις 20/5/2005 στους Γάλλους εισαγγελείς: «Κλήθηκα να παρουσιάσω ένα σχέδιο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2002 και στις αρχές του 2003. Από εκεί και ύστερα πηγαινοερχόμουν συνέχεια στην Ελλάδα και είχα επαφές με τον κ. Λουκά Ρωμανό, πρόεδρο της Thales International Ελλάδος. Εκείνος μου υπέδειξε ότι έπρεπε να προβλέψουμε μία προμήθεια της τάξης του 7% με 10% για τον υπουργό Αμύνης. Εκείνος μου επεσήμανε ότι κατά την προηγούμενη συμφωνία πώλησης των φρεγατών στην Ελλάδα επετεύχθη μια συμφωνία σχετικά με την πληρωμή των προμηθειών με τον ίδιο τον υπουργό και η εταιρεία Thales κέρδισε τον διαγωνισμό». Η συμφωνία στην οποία αναφέρεται ο κ. Ζοσεράν είναι αυτή η σύμβαση εκσυγχρονισμού των φρεγατών τύπου «S», τον Φεβρουάριο του 2003 (επί υπουργίας Γ. Παπαντωνίου), όπου η Thales Nederland B.V. ήταν ο κύριος υποκατασκευαστής (η Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. ήταν ο κύριος ανάδοχος) και αντισυμβαλλόμενος με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε ό,τι αφορά τα αντισταθμιστικά ωφελήματα. Οπως αναφέρουν οι ανακριτές στην έκθεσή τους, το εξοπλιστικό πρόγραμμα αυτό αποτελεί την κοινή ιστορική βάση για τις δύο δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και που είναι απολύτως συναφείς μεταξύ τους.

Στον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας ο κ. Ζοσεράν αναφέρεται -σύμφωνα με τη δικογραφία- σε όσα λέει στην κατάθεση αυτή σε σχέση με την ασφάλεια των Αγώνων. «Σχετικά με την ασφάλεια των Αγώνων, ένας άλλος ανταγωνιστής ήταν η εταιρεία SAIC, που υποστηριζόταν άμεσα από τον Dick Cheney. Και, σύμφωνα με τον κ. Ρωμανό, χάσαμε αυτή τη συμφωνία γιατί εμείς στοχεύσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν κατευθείαν στον υπουργό Εσωτερικών και στον πρωθυπουργό».

Όπως αναφέραμε παραπάνω, γι’ αυτές τις δηλώσεις του κ. Ζοσεράν ο πρώην πρωθυπουργός έσπασε τη σιωπή του και απάντησε με ανακοίνωση του γραφείου του: «Ο Μ. Ζοσεράν έχει καταδικαστεί ήδη από τα γαλλικά δικαστήρια για συκοφαντική δυσφήμηση. Οι δύο γαλλικές εφημερίδες, που αναδημοσίευσαν τις δηλώσεις του, καταδικάστηκαν επίσης. Οι διάφοροι ισχυρισμοί του αποδείχθηκαν ψευδείς. Εχει τιμωρηθεί ακόμη για άλλες παρανομίες με ποινή φυλάκισης, την οποία και εξέτισε», αναφέρει, μεταξύ άλλων, εκείνη η ανακοίνωση. Για την ουσία, ωστόσο, που είναι τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν και συνεχίζουν να αποκαλύπτονται την περίοδο της πρωθυπουργίας του, ο κ. Σημίτης επιμένει να μη λέει ούτε μια λέξη.

Πηγή: Εφημερίδα «RealNews»