• Σήμερα είναι: Τετάρτη, Ιούνιος 26, 2019

Αιχμάλωτοι των Τούρκων

Sommelier
Sommelier
Μάρτιος07/ 2018

Ο Χρήστος Σπανομανώλης έγραψε το ομώνυμο βιβλίο το 1923. Τόσο μακριά και τόσο κοντά. Δεν πέρασε πολύς καιρός από την τελευταία μας ανάρτηση, όπου αναρωτηθήκαμε τι σημαίνει «τραβάω την σκανδάλη;«. Σήμερα βρισκόμαστε μερικά βήματα πιο κοντά στο να αντιληφθούμε τη σημασία μιας σύρραξης.

Οι στρατιώτες μας βρίσκονται φυλακισμένοι στις φυλακές της Τουρκίας και πιθανότατα θα παραμείνουν για διάστημα εκεί. Γραμμές που γραφόταν το 1923, γράφονται ξανά και τώρα. Δεν θα μπούμε στην προσφιλή των τελευταίων ημερών διαδικασία να το παίξουμε ειδήμονες, διεθνολόγοι και ειδικοί. Δεν θα κάνουμε κανένα απολύτως σχόλιο. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου η απέναντι πλευρά είναι απρόβλεπτη. Και κυρίως: είναι πλέον απέναντι.

Το μεσημέρι της 8ης Δεκεμβρίου 1980 ο Μαρκ Τσαπμαν ζητούσε αυτόγραφο από τον Λένον και φωτογραφήθηκε μαζί του. Λίγες ώρες αργότερα τον πυροβολούσε πισώπλατα γιατί, όπως έλεγε, «ήθελε να γίνει κάποιος». Ο Λένον που είχε τη σύλληψη ενός τραγουδιού σαν το «Imagine» κείτονταν νεκρός, θύμα της αυταπάτης του ότι θα μπορούσε να πλάσει έναν κόσμο, τόσο ειρηνικό, όσο ο ίδιος.

Πρέπει να είμαστε ψυχροί και αυστηρά λογικοί. Το περιστατικό με τους δυο στρατιώτες μας, όσο άσχημα και αν εξελίσσεται, είχε μια μοναδική χρησιμότητα. Μας έδωσε ένα σαφές στίγμα της κατεύθυνσης που κινείται η απέναντι πλευρά. Στον «πόλεμο νεύρων» που ξεκίνησε, η ελληνική πλευρά πρέπει να επιδείξει υπομονή. Και εμείς, οι απλοί, καθημερινοί πολίτες να αντιληφθούμε επιτέλους ότι δεν ζούμε σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο με τον Λένον να μας σιγοτραγουδά πως δεν υπάρχουν χώρες, σύνορα και θρησκείες. Αντιθέτως ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, όπου ο καθένας πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος ως προς τα αποτελέσματα των επιλογών του.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει με έμφαση να σημειώσουμε ότι εξαιρετική ήταν η παρουσία των συνηγόρων και των οικείων των στρατιωτών μας, που συνοδευόταν διακριτικά από άτομα που όρισε η ελληνική κυβέρνηση. Ετούτη τη στιγμή ας μην παρασυρόμαστε από διάφορα ιπτάμενα του ίντερνετ σχετικά με το περιστατικό, παρά ας μείνουμε επικεντρωμένοι στις επίσημες ανακοινώσεις. Ο χρόνος θα δείξει που και πως πρέπει να ασκηθεί κριτική. Όπως όλα δείχνουν η κάθε μέρα που περνά θα δημιουργεί για τη χώρα μας νέα δεδομένα.

Sommelier

Ετικέτες: ,