• Σήμερα είναι: Παρασκευή, Αύγουστος 23, 2019

Ανάσα για τα αυθαίρετα με μπόνους της τελευταίας στιγμής

Domino News
Domino News
Μάιος10/ 2019

Καταργείται η προσαύξηση των προστίµων, η οποία επρόκειτο να ισχύσει από αύριο, έως την καταληκτική ηµεροµηνία υπαγωγής αυθαίρετα στον νόµο

Ανάσα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι οποίοι δεν είχαν προλάβει να δηλώσουν τις αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις τους, εκµεταλλευόµενοι την έκπτωση ύψους 10% στο ενιαίο ειδικό πρόστιµο, δίνει η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να καταργήσει την προσαύξηση των προστίµων για την υπαγωγή αυθαιρέτων στον νόµο περί τακτοποίησης, η οποία επρόκειτο να ισχύσει από αύριο.

Στόχος είναι να ενισχυθεί η προσέλευση των ιδιοκτητών, καθώς µέχρι τον προηγούµενο µήνα στις διατάξεις του νόµου είχαν υπαχθεί λιγότερα από 370.000 αυθαίρετα, ενισχύοντας τα ταµεία του ∆ηµοσίου µε ποσό λίγο πάνω από 257 εκατοµµύρια ευρώ. Υπενθυµίζεται ότι σήµερα λήγει η δεύτερη φάση υπαγωγής αυθαιρέτων στον νόµο 4495/2017µε µείωση κατά 10% του ειδικού προστίµου.

Η ηγεσία του υπουργείου µπορεί να µην έδωσε νέα παράταση στην προθεσµία ισχύος της έκπτωσης, προχώρησε ωστόσο στην κατάργηση της προσαύξησης του προστίµου κατά 10% που θα ίσχυε έως τις 8 Οκτωβρίου και της προσαύξησης κατά 20% που επρόκειτο να ισχύσει από τις 9 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεµβρίου 2019, οπότε είναι και η καταληκτική ηµεροµηνία υπαγωγής αυθαιρέτων στον νόµο.

Ετσι, οι ιδιοκτήτες που θα «τακτοποιήσουν» τα αυθαίρετά τους «θα καταβάλουν το ενιαίο ειδικό πρόστιµο χωρίς επιπλέον επιβάρυνση. Η κατάργηση της προσαύξησης θα ενταχθεί σε σχετική νοµοθετική ρύθµιση» επισηµαίνει το υπουργείο σε χθεσινή ανακοίνωσή του. Οσοι, πάντως, δεν τακτοποιήσουν κτίσµατα και κατασκευές έως τον ερχόµενο Νοέµβριο θα έρθουν αντιµέτωποι µε τη… µπουλντόζα, καθώς ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης έχει τονίσει επανειληµµένα ότι κάθε αυθαίρετο που θα εντοπίζεται µετά τη λήξη του νόµου -είτε υφιστάµενο είτε σε φάση ανέγερσης- θα κατεδαφίζεται µε διαδικασίες-εξπρές. Την αρχή του τέλους της αυθαίρετης δόµησης στην Ελλάδα εκτιµά ότι σηµατοδοτεί το υφιστάµενο θεσµικό πλαίσιο ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.