• Σήμερα είναι: Σάββατο, Απρίλιος 20, 2019

Απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον διέταξε τουρκικό δικαστήριο

Domino News
Domino News
Οκτώβριος12/ 2018

Ελεύθερος θα αφεθεί, έπειτα από δύο χρόνια κράτησης στην Τουρκία, ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον, σύμφωνα με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου στη Σμύρνη, η οποία αποτελεί σημαντικό βήμα για την επούλωση των αμερικανοτουρκικών διπλωματικών σχέσεων.

Ο Μπράνσον καταδικάστηκε για υπόθαλψη τρομοκρατίας και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών ετών και ενάμιση μήνα, η οποία όμως έχει ήδη συμπληρωθεί λόγω της παρατεταμένης κράτησής του.

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για τον πάστορα Μπράνσον» έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Νωρίτερα, ο εισαγγελέας στην κρίσιμη ακροαματική διαδικασία της Παρασκευής εισηγήθηκε άρση του κατ’ οίκον περιορισμού και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, μεταδίδουν το Associated Press και το CNN, εν μέσω αναφορών για μυστική συμφωνία Ουάσιγκτον – Άγκυρας για την απελευθέρωσή του, η οποία προσφέρει ως αντάλλαγμα την χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία.

Tρεις βασικοί μάρτυρες κατηγορίας αποσύρθηκαν από την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον, ανέφερε νωρίτερα ο ανταποκριτής της Daily Sabah, Ραγκίπ Σοϊλού, στην Ουάσινγκτον.

Η σύζυγος του πάστορα προσήρθε χαμογελαστή στη δίκη συνοδευόμενη από αξιωματούχο της αμερικανικής πρεσβείας (ΑΠΕ/ΕΡΑ)

Σύμφωνα με τον Σοϊλού, η απόσυρση των μαρτύρων άνοιξε τον δρόμο για την αποφυλάκιση του πάστορα. «Τρεις σημαντικοί μάρτυρες απέσυραν τις καταθέσεις εναντίον του πάστορα Μπράνσον, κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας σήμερα, ανοίγοντας δρόμο για την απελευθέρωσή του» έγραψε στο Twitter o ανταποκριτής της Daily Sabah στην Ουάσινγκτον.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ακροαματικών διαδικασιών, το δικαστήριο αρνήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις να απελευθερώσει τον πάστορα, όμως οι οικείοι του και η αμερικανική κυβέρνηση ήταν αισιόδοξοι πριν αρχίσει η σημερινή δίκη.

Πηγή: newspost.gr