• Σήμερα είναι: Τρίτη, Ιούνιος 25, 2019

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Ο κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο είναι υπαρκτός

Domino News
Domino News
Απρίλιος09/ 2019

«Η επίλυση των διαφορών και όχι η κλιμάκωση ενδεχομένης κρίσης, αποτελεί προτεραιότητα για το ΓΕΕΘΑ«, τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «αποστολή μας είναι η διατήρηση της ειρήνης γι αυτό και πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Ο κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο είναι υπαρκτός. Δεν μπορούμε να απαντάμε σε κάθε δήλωση των απέναντι. Γιατί αυτή είναι η τουρκική μέθοδος ώστε να προκαλούν. Εμείς εργαζόμαστε για να μην δημιουργούνται τέτοιες συνθήκες».

Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά και τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που μπορούν να προμηθευτούν F-35, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είπε: «Εξετάζουμε δυναμικά το F-35. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ μέσα στην επόμενη διετία τη σχετική μελέτη που θα περιέχει τα πάντα και το κόστος».

Αναφορικώς με την ελληνο-σκοπιανή αμυντική συνεργασία και τις προοπτικές της ο Πτέραρχος (Ι) Χριστοδούλου σημείωσε: «Αυτό που έχει σημασία είναι να εκπαιδεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους να μπουν στη νέα αντίληψη, από τη στιγμή που γίνονται μέλη του ΝΑΤΟ, χρειάζονται μια βοήθεια για να μπουν σε ένα νέο σύγχρονο βηματισμό. Δεν είναι καθόλου εύκολες οι ΝΑΤΟϊκές διαδικασίες. Ακόμη και για εμάς, πολλές φορές βρίσκουμε και σημεία που μας δυσκολεύουν ή πρέπει να ξεπεράσουμε. Βοηθώντας τους σε αυτήν την κατεύθυνση, θα μπορέσουμε να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους στη ΝΑΤΟϊκή αντίληψη, αλλά και σε μια συνεργασία, κυρίως αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Εμείς θέλουμε να τους βοηθήσουμε. Όπως είπα, ο τροχός έχει ανακαλυφθεί».

Ο ίδιος αφού επισήμανε ότι η συνεργασία έχει ήδη αρχίσει να προχωρά από την περασμένη Παρασκευή, ημερομηνία κατά την οποία ο ίδιος επισκέφτηκε τη γειτονική μας χώρα και είχε συναντήσεις με την σκοπιανή ΥΠΑΜ και τον Σκοπιανό ομόλογό του, πρόσθεσε:

«Καταρχάς έχουμε δώσει την ατζέντα των θεμάτων την οποία εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε. Η εκπαίδευση είναι η πρώτη στο θρανίο. Μετά είναι σε ένα εργαστήριο, μετά σε ένα χώρο εκπαίδευσης είτε ένα πεδίο βολής, είτε είναι μια άσκηση».

Ο Α/ΓΕΕΘΑ πρόσθεσε ακόμα:

·Οι αμυντικές δαπάνες παραμένουν στο 2% του ΑΕΠ και το ΥΠΕΘΑ δεν πρόκειται να ζητήσει από την κυβέρνηση αύξηση του ποσοστού αυτού.

·Η παραλαβή των 70 ελικοπτέρων επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58D KIOWA WARRIOR από τον ΣΞ τοποθετείται στο θέρος του 2019.

·Με την παραλαβή του τελευταίου (10ου) μεταφορικού ελικοπτέρου CH-47D Chinook ολοκληρώνεται η σχετική συμφωνία

·Στις αρχές Μαΐου προσδοκάται να ξεκινήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών Mirage-2000 και Mirage 2000-5. Η διαδικασία έχει συναντήσει τεχνικά και νομικά ζητήματα. Σημειώνεται ότι τα ελληνικά Μιράζ έχουν πλησιάσει σε τέτοια όρια ωρών πτήσεως που απαιτείται νέα βιβλιογραφία από την κατασκευάστρια εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό κονδύλι υπάρχει από το 2014.

·Προωθείται ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών MEKO-200 και η σταδιακή αντικατάσταση των φρεγατών τύπου “S”.

·Στις αρχές Μαΐου θα γίνει η πρώτη πτήση και παραλαβή αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion, το οποίο αποτελεί πολύ σημαντικό πρόγραμμα καθώς οι στρατηγικές πληροφορίες του θα αποφέρουν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα τόσο επ ωφελεία των εθνικών αναγκών όσο και ολοκλήρου του ΝΑΤΟ. Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα με τον εκσυγχρονισμό στον οποίο υποβάλλεται μπορεί να ενεργεί σε βάθος 25-30 ετών. Το θέμα δεν είναι παλαιότητας του αεροσκάφους αλλά υποστήριξης και συντήρησης.

·Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν η διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των 84 μαχητικών αεροσκαφών F-16

·Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες για την πώληση των αεροσκαφών F-16 Block.30 με την Κροατία να είναι μία από τις υποψήφιες χώρες.

·Το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των μεταφορικών αεροσκαφών C-130 παρουσίασε καθυστερήσεις.

·Προωθείται η αναβάθμιση των αεροσκαφών C-27.

·Σε υψηλή προτεραιότητα είναι η υποστήριξη των ελικοπτέρων Σούπερ Πούμα