• Σήμερα είναι: Κυριακή, Σεπτέμβριος 23, 2018

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ προς Τουρκία για Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ

Domino News
Domino News
Φεβρουάριος24/ 2018

Να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο-Κύπρο!

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της ΕΕ που συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Κύπρο μετά τα πρόσφατα κρούσματα τουρκικής προκλητικότητας στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και στο Αιγαίο.

H τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο!

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιαδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για την προκλητική στάση της Τουρκίας. Τα κράτη μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι η τουρκική στάση είναι αντίθετη προς το διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονιάς δήλωσε ο Τουσκ αφήνοντας να εννοηθεί ότι από την στάση της Τουρκίας από εδώ και στο εξής θα εξαρτηθεί το αν θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη μίνι σύνοδος κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στην Βάρνα της Βουλγαρίας.

«Εκ μέρους όλων των ευρωπαίων ηγετών θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στην Κύπρο και την Ελλάδα και να καλέσω επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η δραστηριότητα αντιτίθεται στη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου, και να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου», δήλωσε ο Ντ. Τουσκ με αφορμή την πρόσφατη τουρκική προκλητικότητα.

Τσίπρας: Πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια!

Την ανάγκη η ΕΕ να είναι σαφής προς την Τουρκία τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν αν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα κρατών – μελών.

«Το επόμενο διάστημα η Άγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα δεν είναι μια ασήμαντη χώρα. Είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ πάνω από 35 χρόνια, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ όπως και η ίδια η Τουρκία, συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία. Εμείς θα είμαστε εδώ για να κρατάμε πάντα ανοιχτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές σε όλους τους τόνους ότι η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων οφείλει να είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΕ.

Καταγγελία της Κύπρου για τις τουρκικές παραβιάσεις στον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Κορνήλιος Κορνηλίου, απέστειλε επίσημο έγγραφο στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, στο οποίο καταγγέλλει τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Στην επιστολή επισυνάπτονται δύο έγγραφα, στα οποία απαριθμούνται όλες οι τουρκικές παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας. Επίσης επισημαίνεται η παράνομη χρήση από τουρκικά πολεμικά πλοία λιμανιών τα οποία παραμένουν κλειστά, τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά και η συστηματική χρησιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου από τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / euronews.gr