• Σήμερα είναι: Δευτέρα, Σεπτέμβριος 24, 2018

Βρυξέλλες: Πολύ κοντά σε συμφωνία για το Χρέος

Domino News
Domino News
Ιούνιος13/ 2018

Όλο και πιο κοντά σε μια συνολική συμφωνία για το τέλος των μνημονίων, βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τις Βρυξέλλες, είναι πιθανό η τελική συμφωνία να συμβεί πριν το Eurogroup της 21ης Ιουνίου και να περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος, ύψους περίπου 20 δις ευρώ, την ελάφρυνση του χρέους, τη στρατηγική για την ανάπτυξη και τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι, εφόσον εκπληρωθούν τα 88 προαπαιτούμενα της τελευταίας αξιολόγησης, η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα του ESM. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η πραγματική «επιτυχία» ή «αποτυχία» της εξόδου θα καθοριστεί από τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν στη χώρα τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι αξιωματούχοι των θεσμών, επισημαίνουν ότι ένα από τα σημαντικό κομμάτια του «παζλ», είναι να προετοιμαστεί η και βιώσιμη έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα και ποντάρουν ότι αυτό θα επιτευχθεί με το ταμειακό απόθεμα, ύψους 20 δις ευρώ. Με αυτό το ταμειακό απόθεμα εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της έως και τις αρχές του 2020, υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020. Ένα μεγάλο μέρος του ταμειακού αποθέματος θα εκταμιευθεί με την τελευταία δόση των δανείων, πριν τη λήξη του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου. Αυτά τα χρήματα θα δεσμευθούν και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.

Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Για την ελάφρυνση του χρέους, εξετάζεται σειρά προτάσεων, με επικρατέστερες, το πακέτο των «εμπροσθοβαρών» μέτρων, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕFSF και η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM, που φτάνουν τα 27 δις ευρώ, για την αγορά ακριβών δανείων (π.χ. του ΔΝΤ, ύψους 12 δισ. ευρώ). Παράλληλα θεωρείται σημαντική η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και ANFAs, που υπολογίζονται περί τα 4 δις ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να εκταμιευθούν σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, υπό τον όρο ότι τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Ο τρίτος πυλώνας, θα είναι ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή τού χρέους με την ανάπτυξη.

Σχετικά με την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο, οι Βρυξέλλες αναζητούν τρόπους για να υπάρξει συνέχιση των μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, κατά τρόπο που θα ικανοποιεί τις αγορές και τους εταίρους της στην Ευρωζώνη. Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα υπαχθεί στη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία» (Enhanced Surveillance). Αυτό σημαίνει ότι ανά τρίμηνο θα υπάρχουν αξιολογήσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τους θεσμούς, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις.

Η βασική ανησυχία των Βρυξελλών για τη μεταμνημονιακή εποχή είναι η λειτουργία του Δημοσίου, μετά από οκτώ χρόνια μνημονίου, κυρίως σε ό,τι αφορά την εκτέλεση της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς και η αντιμετώπιση των οργανωμένων συμφερόντων που λειτουργούν στην ελληνική οικονομία.

Κλάους Ρέγκλινγκ: Θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος

«H ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών σημαίνει πλήρη δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις (…) Ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι μια διαρκής δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις, παράμετρος χωρίς την οποία η Ελλάδα δεν θα μπορεί να επιτύχει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, πόσο μάλλον να τις διατηρήσει», ανέφερε ο Επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία του στο πλαίσιο δείπνου για τα 90 χρόνια της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, εμφανίστηκε βέβαιος ότι στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. «Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί και εφόσον εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη. Οι συζητήσεις συνεχίζονται για τη μορφή αυτού του πακέτου μέτρων και είμαι σίγουρος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στην συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα».

Χουλιαράκης: Μόνιμες μειώσεις φόρων 2,3 δις έως το 2022

Τα στοιχεία του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που προαναγγέλλουν μειώσεις φόρων ύψους 2,3 δισ ευρώ έως το 2022 υπογράμμισε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. «Θα περίμενα από αξιωματική αντιπολίτευση να χαιρετήσει τουλάχιστον τις μόνιμες μειώσεις φόρων που προαναγγέλλει το μεσοπρόθεσμο. Δεν την άκουσα. Έως το 2022 οι μειώσεις φόρων είναι 2,3 δις ευρώ, η αντιπολίτευση να δεσμευτεί ότι θα στηρίξει τις φορολογικές μειώσεις αλλά και να πει από που θα βρει πόρους να κάνει περισσότερες», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πηγή: kontranews.gr