• Σήμερα είναι: Πέμπτη, Ιούλιος 18, 2019

Δεν υπήρξε συμφωνία Τραμπ – Κιμ

Domino News
Domino News
Φεβρουάριος28/ 2019

Στις καλένδες η συζήτηση για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στην εμπλοκή στη σύνοδο κορυφής με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, στο Ανόι. Τόνισε πως ήταν αναγκαία η αποχώρηση από τις συζητήσεις καθώς η Πιονγκγιάνγκ ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει σε αποπυρηνικοποίηση, με τον όρο να αρθούν όλες οι κυρώσεις εις βάρος της χώρας.

Όπως διευκρίνισε ο πλανητάρχης, ο χρόνος που πέρασε με τον Κιμ τις τελευταίες δύο ημέρες ήταν «παραγωγικός», όμως, κρίθηκε αναγκαίο να μην υπογραφεί τίποτα καθώς οι προθέσεις της άλλης πλευράς δεν ικανοποίησαν.

Η Βόρεια Κορέα συμφώνησε να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση πεδίων μικρότερης σημασίας, πάντα με τον όρο της άρσης των κυρώσεων, γνωστοποίησε ο Τραμπ, σημειώνοντας πως η Ουάσινγκτον ζήτησε την καταστροφή πολύ σημαντικότερων πεδίων.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά την Βόρεια Κορέα, όσο απίθανο και αν ακούγεται», τόνισε.

Ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε πως η σχέση του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν είναι πολύ καλή και η Βόρεια Κορέα έχει «τρομερές προοπτικές».

«Θα μπορούσαμε να υπογράψουμε, αλλά δεν ήταν σωστό. Προτιμώ να γίνει σωστά, από το να γίνει βιαστικά», διευκρίνισε.

Τόνισε πως υπάρχει ακόμη απόσταση στις θέσεις ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας, αυτή τη φορά, όμως, οι θέσεις του Κιμ ήταν πιο κοντά στις επιθυμητές.

«Ο Κιμ μου υποσχέθηκε πως δεν θα προχωρήσει σε νέες δοκιμές, πυραυλικές ή πυρηνικές», γνωστοποίησε ο πλανητάρχης και υπογράμμισε πως εμπιστεύεται τον λόγο του.

Παρότι χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις τελευταίες ημέρες, ξεκαθάρισε πως χρειάζεται χρόνος ώστε να κλείσει το χάσμα στις θέσεις δύο πλευρών.

Ερωτώμενος για το πώς σταμάτησαν οι συνομιλίες, ο Τραμπ, διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξε κάποια ένταση, έδωσαν τα χέρια και συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

«Δεν ξέρω αν η επόμενη σύνοδος θα γίνει σύντομα ή θα αργήσει», είπε, ακόμη.

Ο πλανητάρχης αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεων στην Πιονγκιάνγκ και εξήγησε πως η στάση του απέναντι στην Βόρεια Κορέα άλλαξε ριζικά μετά τη γνωριμία του με τον Κιμ.

Πομπέο: Χρειάζεται χρόνος

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη περισσότερου χρόνου.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν ήταν έτοιμος να συμφωνήσει, τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

«Έχουμε γνωριστεί, ξέρουμε ποια είναι τα προβλήματα και με τον χρόνο θα φτάσουμε στην αποπυρηνικοποίηση», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαι αισιόδοξος, έγινε πρόοδος», συμπλήρωσε και εξέφρασε την επιθυμία του να κλείσει το ζήτημα στο άμεσο μέλλον.