• Σήμερα είναι: Δευτέρα, Φεβρουάριος 18, 2019

Αδειοδότηση του έργου στην Ολυμπιάδα και έναρξη διαιτησίας, αδειάζουν την τακτική της Eldorado

Domino News
Domino News
Σεπτέμβριος13/ 2017

Ένα βήμα πίσω από την Eldorado Gold, η οποία πλέον δια του αντιπροέδρου της και Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός δηλώνει τώρα ότι η ανακοίνωση δεν ήταν τελεσίγραφο.

Ο κ. Δημήτρης Δημητριάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι η διαιτησία αφορά τεχνικό και όχι περιβαλλοντικό πρόβλημα και πρόσθεσε: «Δεν απειλούμε, δεν είναι τελεσίγραφο».

Νωρίτερα κυβερνητικά στελέχη είχαν εξαπολύσει ομοβροντία πυρών εναντίον της Eldorado με κεντρικό μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται και ότι η εταιρεία πρέπει να σεβαστεί τη σύμβαση που έχει υπογράψει.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Σταθάκη ο οποίος χαρακτήρισε άνευ ουσίας και ολίγον πυροτέχνημα την ανακοίνωση.

Παράλληλα εξήγησε ότι η αδειοδότηση του έργου στην Ολυμπιάδα έχει ολοκληρωθεί και ό, τι απομένει θα έχει διευθετηθεί τις επόμενες 10 ημέρες.

Ο υπουργός ανέφερε ότι έχει αδειοδοτηθεί το 60 % του υποέργου στις Σκουριές και το σύνολο της Ολυμπιάδας, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο αποζημίωσης της εταιρίας αν ακυρωθεί η επένδυση, διευκρινίζοντας ότι η Eldorado δεν έχει θέσει τέτοιο ζήτημα.

«Εμείς θέλουμε την επίλυση όλων των θεμάτων στη διαιτησία η οποία ξεκινάει αυτή την εβδομάδα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Η επένδυση θα προχωρήσει εφόσον πληροί πλήρως τους περιβαλλοντικούς όρους και εφόσον διασφαλιστεί ότι θα υπάρχει μεταλλουργία στην Ελλάδα», είπε ο κ. Σταθάκης υπενθυμίζοντας ότι η εκκρεμότητα υπάρχει εδώ και 22 χρόνια.

Πάντως όπως μεταδίδει το Real.gr σήμερα συνέρχεται η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κηρύσσοντας την έναρξη της διαιτησίας ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την εταιρεία, όπως είχε εξαγγείλει την άνοιξη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα ορίσει τον εκπρόσωπό του στη διαιτησία και θα καταθέσει τις προτάσεις του – «και εκεί θα δει η εταιρεία πού παραβιάζει τη νομοθεσία» αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή – και εν συνεχεία η Eldorado Gold θα καταθέσει το δικό της υπόμνημα και θα ορίσει τον εκπρόσωπό της στη διαιτησία- ο τρίτος εκπρόσωπος θα οριστεί κατόπιν συμφωνίας των δυο πλευρών.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι μετά από αυτές τις κινήσεις δεν θα υπάρχει καμία νομιμοποιητική βάση για να υλοποιηθεί η απειλή της εταιρείας στις 22 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: neaselida.gr