• Σήμερα είναι: Τετάρτη, Ιούνιος 26, 2019

Επιμένει ο Βενιζέλος στη παραγραφή των αδικημάτων

Domino News
Domino News
Απρίλιος14/ 2019

Επιμένει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην παραγραφή -μετά τις εκλογές- των αδικημάτων όπως αυτό της δωροδοκίας που αντιμετωπίζει ο Ανδρέας Λοβέρδος για το σκάνδαλο της Novartis.

Μία ημέρα μετά την προεξόφληση εκ μέρους του ότι μια επανάληψη της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛ. θα φροντίσει για την παραγραφή τυχόν αδικημάτων, χθες επανήλθε, με απειλητικό μάλιστα ύφος.

«Γιατί να απασχολεί το ζήτημα της παραγραφής τα θύματα της σκευωρίας, τώρα μάλιστα που η υπόθεση τίθεται και τυπικά στο αρχείο; Ας μην ανησυχούν, λοιπόν. Ζήτημα παραγραφής της σκευωρίας, δηλαδή της εσχάτης προδοσίας που έχει διαπραχθεί, δεν τίθεται. Υπάρχει χρονική άνεση για τη διερεύνηση» σημείωσε, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. «Ζήλεψε, φαίνεται, τον κ. Γεωργιάδη, που έλεγε πως τυχόν αδικήματα είναι παραγεγραμμένα.

Ο κ. Βενιζέλος αποκαλύφθηκε και αποκάλυψε και ένα από τα διλήμματα των εκλογών» σχολίασε η Κουμουνδούρου, την ίδια ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήριζε «πολύ ενδιαφέρουσα την άποψη του κ. Βενιζέλου ότι όποιος τολμά να ελέγξει το πολιτικό προσωπικό του παλιού καθεστώτος τελεί εσχάτη προδοσία. Παρόμοιες απόψεις εξέφραζαν στο παρελθόν οι βασιλιάδες της μεσαιωνικής Δύσης, οι τσάροι, οι αυτοκράτορες του Βυζαντίου».

Η κόντρα των δύο πλευρών στηρίζεται στην άποψη Βενιζέλου ότι με την επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν θα ψηφιστεί η ερμηνευτική δήλωση για την αναθεώρηση του άρθρου 86, που δίνει αναδρομική ισχύ στη δίωξη για αδικήματα.

Οπως εκτιμά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «το Σύνταγμα, όμως, ανθίσταται και εκδικείται. Η αντιπολίτευση υπερψήφισε την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 86, καταψήφισε όμως τη θρασεία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προστεθεί διάταξη που ουσιαστικά θα λέει ότι “οι μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Novartis καθίστανται αναδρομικά σύμφωνες με το Σύνταγμα»».

Κόντρα… μεγατόνων (και) για το άρθρο 86

Η εκτίμηση του Β. Βενιζέλου ότι με την επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν θα ψηφιστεί η ερμηνευτική δήλωση που συνοδεύει το υπό αναθεώρηση άρθρο 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών, πυροδότησε σφοδρή κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για την ασυλία των υπουργών.

Η επίμαχη ερμηνευτική δήλωση, που είχε προκαλέσει πολιτικούς τριγμούς και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, πριν από έναν μήνα, αφήνει παραθυράκι στην αναδρομική ισχύ ελέγχου της δωροδοκίας, ενώ ορίζει ταυτόχρονα ότι «το πεδίο ισχύος του άρθρου αναφέρεται αποκλειστικά στα αδικήματα που τελέστηκαν κατά την άσκηση και όχι επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων».

Επίθεση

Η επίμαχη ερμηνευτική δήλωση καταψηφίστηκε από τη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής (είχε λάβει 179 «ναι» και 92 «όχι»), με τον πρωθυπουργό να επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι με την αρνητική ψήφο της προσπαθεί να «βγάλει λάδι» τα στελέχη της και τη Ν.Δ. να απαντά πως είναι νομικά αδύνατον να αποκτήσει αναδρομική ισχύ οποιαδήποτε ποινική διάταξη, ακόμη και μέσω του Συντάγματος.

Η κόντρα είχε συνεχιστεί για ημέρες, με το Μαξίμου να υποστηρίζει πως η ερμηνευτική δήλωση που δεν ψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ. θα ισχύει εξαρχής και θα αφορά και ήδη εμπλεκομένους σε αξιόποινες πράξεις. Σε κάθε περίπτωση, η κόντρα αναζωπυρώθηκε λόγω των δηλώσεων Βενιζέλου, ο οποίος υποστήριξε πως η κυβέρνηση νομιμοποιεί αναδρομικά την παραβίαση του Συντάγματος, και το Μαξίμου να απαντά καταγγέλλοντας πως Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής επιθυμούν την παραγραφή των αδικημάτων της υπόθεσης Novartis.

Πηγή:dimokratianews.gr