• Σήμερα είναι: Κυριακή, Φεβρουάριος 17, 2019

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Έρευνα για ενδεχόμενο χειραγώγησης μετοχών στο Χρηματιστήριο

Domino News
Domino News
Οκτώβριος04/ 2018

Έλεγχο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μετοχών μέσω κινήσεων short-selling κατά τη χθεσινή ημέρα στην αγορά.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, «νομίζω ότι υπήρξαν κινήσεις, που εν πολλοίς δεν ήταν δικαιολογημένες από κάποιο έκτακτο μεγάλο γεγονός, το οποίο θα οδηγούσε σε μια τέτοια μεγάλη πτώση».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο η χτεσινή εικόνα να μην οφειλόταν σε κερδοσκοπικές πιέσεις, αλλά σε αδυναμία των συστημικών τραπεζών να πείσουν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι το τέλος του 2018, ο κ. Γκότσης εμφανίστηκε αρνητικός.

«Αυτό δεν το έδειξαν τα stress tests. Tα τελευταία stress tests που έγιναν τον Μάιο, είχαν δείξει ότι η κεφαλαιακή επάρκεια είναι σε πολύ καλά επίπεδα και στη συνέχεια υπήρξαν και κάποιες διαβουλεύσεις για να βγούμε στο αποτέλεσμα για συγκεκριμένη τράπεζα, για την οποία υπάρχουν κινήσεις και συζητήσεις, ώστε να βελτιώσει τα κεφάλαιά της. Νομίζω ότι είναι ένα θέμα που παίχτηκε πάρα πολύ αρνητικά και το οποίο οδήγησε στη χθεσινή σημαντική πτώση. Υπήρξε μια υπερευαισθησία της αγοράς σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε στον ραδιοσταθμό του ΑΠΕ.

Όπως εξήγησε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν κάνει σενάρια, αλλά ελέγχει τα γεγονότα.

«Δεν μπορούμε να προσχωρήσουμε σε κανένα σενάριο, αν δεν δούμε τελικά αποτελέσματα έρευνας. Αυτή τη στιγμή κάνουμε έλεγχο συναλλαγών, για να διαπιστώσουμε αν τελικά υπήρξαν προβλήματα (χθες), όχι short-selling, γιατί αυτό επιτρέπεται, δεν απαγορεύεται, αλλά για να δούμε αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μέσω τέτοιων κινήσεων», ανέφερε ο κ. Γκότσης.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι ο σχετικός έλεγχος είχε ξεκινήσει πριν τη σύσκεψη στο Μαξίμου, καθώς κάθε φορά που υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις, η επιτροπή κοιτά τις συναλλαγές.

Πηγή: neaselida.gr