• Σήμερα είναι: Κυριακή, Δεκέμβριος 16, 2018

Έρχονται διώξεις για απάτη σε βάρος του Δημοσίου για τα θαλασσοδάνεια ΠΑΣΟΚ- ΝΔ

Domino News
Domino News
Απρίλιος03/ 2018

Βαριές καμπάνες θα ηχήσουν σύντομα από την ελληνική Δικαιοσύνη για τα θαλασσοδάνεια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ , αφού οι εισαγγελείς κατάφεραν να ξεπεράσουν τον σκόπελο που είχε ορθώσει η τροπολογία Σαμαρά –Βενιζέλου προκειμένου να μην διωχθούν οι τράπεζες και οι υπεύθυνοι των κομμάτων που έφαγαν στην υγεία των κορόιδων από τα θαλασσοδάνεια που πήραν.

Πρόκειται για εκατοντάδες εκατομμύρια τα οποία πήραν τα δυο μεγάλα κόμματα την τελευταία 15ετία με διασφαλίσεις ….τα υψηλά ποσοστά των κομμάτων (που καταποντίστηκαν) και κατ’ επέκταση την κρατική χρηματοδότηση! Η εισαγγελείς ολοκληρώνουν οσονούπω τις έρευνες για δεκάδες περιπτώσεις δανειοδότησης κομμάτων καθ’ υπέρβαση των τραπεζικών κριτηρίων και χωρίς επαρκείς – ή με εικονικές –διασφαλίσεις. Το κορυφαίο είναι ότι πάρα τα δεκάδες δημοσιεύματα, τις καταγγελίες, τις εισαγγελικές έρευνες και βέβαια την σκανδαλώδη τροπολογία αμνηστίας των τραπεζών που ψήφισαν Σαμαράς και Βενιζέλος, τα δάνεια αυτά , τα οποία συνολικά είναι πάνω από 400 εκατ. ευρώ , δεν έχουν αποπληρωθεί, είναι «κόκκινα», ή ρυθμίστηκαν με σκανδαλώδεις όρους προκειμένου να φαίνεται ότι εξυπηρετούνται. Ενδεικτικό είναι ότι υποχρεώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ρυθμίστηκαν για να εξοφληθούν έως και σε 42 χρόνια(!)

Πρόκειται για συνολικά 15 δανειακές συμβάσεις της περιόδου 2000 – 2011 που συνήψαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τις τράπεζες Εθνική, Αγροτική, Eurobank και Marfin. Το μεγαλύτερο ποσό δόθηκε από την Αγροτική Τράπεζα, η οποία εν συνεχεία αποροφήθηκε από την Τρ. Πειραιώς για να μην καταρρεύσει. Η εγγύηση που δίνονταν από τα κόμματα ήταν η κρατική επιχορήγηση των επόμενων ετών – μέχρι και το… 2020. Οι τραπεζίτες που ενέκριναν τα δάνεια, δεν πήραν υπόψη το ενδεχόμενο να μειωθεί η δύναμη ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί και η κρατική επιχορήγησή τους – όπως ακριβώς συνέβη. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι των δύο κομμάτων φέρονται να εκχώρησαν την ίδια επιχορήγηση σε πολλές τράπεζες! Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα διαπιστώνει ότι για αυτές τις υποθέσεις δανειοδοτήσεων προκύπτουν ευθύνες τραπεζικών στελεχών για απιστία και απάτη σε βάρος του Δημοσίου. Στο στόχαστρο και στελέχη των κομμάτων, για τα οποία οι εισαγγελείς εκτιμούν ότι χρησιμοποίησαν την πολιτική τους δύναμη και την όποια εξουσία τους προκειμένου να εκμαιεύσουν εγκρίσεις τραπεζικών στελεχών για χορηγήσεις δανείων. Ευθύνες επιρρίπτονται και στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία δεν άσκησε τον εποπτικό ρόλο της, επιτρέποντας να συνεχίζεται επί μακρόν το «πάρτι» με τα θαλασσοδάνεια στα κόμματα εξουσίας.

Οι εισαγγελείς δίνουν έμφαση στην κατηγορία για απάτη σε βάρος του Δημοσίου. Είναι το αδίκημα που δεν καλύπτεται από την τροπολογία Σαμαρά –Βενιζέλου και μπορεί να οδηγήσει στο εδώλιο πολλούς εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Σημειώνεται ότι το 2013 η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε ψηφίσει τροπολογία με την οποία απαλλάσσονταν από το αδίκημα της απιστίας μέλη των ΔΣ και στελέχη τραπεζών για δανειοδοτήσεις σε κόμματα. Με βάση το εισαγγελικό πόρισμα αναμένεται η άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος πρώην και νυν τραπεζικών στελεχών, καθώς και στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που είχαν την ευθύνη των οικονομικών των κομμάτων τους και χειρίστηκαν υποθέσεις σκανδαλώδους δανειοδότησης τους.

Πηγή: kontranews.gr