• Σήμερα είναι: Δευτέρα, Σεπτέμβριος 24, 2018

Γερμανικό μήνυμα σε Μητσοτάκη: Στήριξε τη συμφωνία με τα Σκόπια

Domino News
Domino News
Ιούνιος13/ 2018

«Ιστορική» χαρακτήρισε τη συμφωνία Αθηνών – Σκοπίων ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος συνεχάρη τις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Με τη σημερινή συμφωνία καταδείχθηκε «τι είναι δυνατό να συμβεί όταν διεθνώς συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας με υπομονή, λογική και σεβασμό», επεσήμανε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μακροχρόνιες και επίπονες διαπραγματεύσεις, ενώ τόνισε ότι «στο τέλος ήταν η αποφασιστικότητα και το όραμα των δύο πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών που οδήγησαν στην επιτυχία».

Μάλιστα, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις των δύο χωρών να συμβάλουν ώστε η συμφωνία να υλοποιηθεί.

Συγκεκριμένα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών απευθύνεται στα κόμματα των δυο χωρών κάνοντας έκκληση να στηρίξουν τη λύση που επιτεύχθηκε: «Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια και την Αθήνα να συμβάλουν στην υλοποίηση αυτής της ιστορικής συμφωνίας διότι ενισχύει τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και συμβάλει στη σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων.» Εκτός αυτού έχει ξεπεραστεί «ένα σημαντικό εμπόδιο για την προσέγγιση των Σκοπίων με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», διευκρινίζει ακόμη ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Αυτές τις προοπτικές των Σκοπιών θα συζητήσει ο Χάικο Μάας την Πέμπτη στο Βερολίνο σε συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Δημητρόφ. Στις 29 Μαίου είχε προηγηθεί επίσκεψη του έλληνα ΥΠΕΞΕ Νίκου Κοτζιά.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε, επιπλέον, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων βρισκόταν -σε συντονισμό με την Καγκελαρία- σε διαρκή επαφή και με τις δύο πλευρές.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι την περασμένη Παρασκευή τηλεφώνησε στον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, και τον προέτρεψε να μην αφήσει να χαθεί η ιστορική ευκαιρία.

Πηγή: tribune.gr