• Σήμερα είναι: Τετάρτη, Ιούνιος 26, 2019

Γιατί τόσες φωτιές;

Sommelier
Sommelier
Αύγουστος18/ 2017

Τον Δεκαπενταύγουστο, ημέρα καθαρά αφιερωμένη στην Παναγία, έκανα ένα δώρο στον εαυτό μου. Δεν είδα καθόλου τηλεόραση και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν μπήκα καθόλου στο ίντερνετ, μέχρι αργά το βράδυ. Αντιθέτως αφιέρωσα τη μέρα σε καλούς φίλους. Έτσι είχα την ευκαιρία να δω κάποια πράγματα πιο καθαρά, μέσα από την οπτική γωνία τρίτων.

Κάτι το οποίο δεν είχα προσέξει ποτέ μέχρι τώρα, προέκυψε από μια συζήτηση με μια φίλη από την Ουκρανία, η οποία μου ανέφερε για το μεγάλο αριθμό των πυρκαγιών που μαστίζουν κάθε καλοκαίρι τη χώρα της. Το βράδυ, σαν άνοιξα το ίντερνετ, έψαξα λιγάκι το θέμα και διαπίστωσα την ύπαρξη μιας υπέροχης σελίδας, όπου καταγράφονται online όλες οι πυρκαγιές σε όλη την Ευρώπη. Και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό καθώς διαπίστωσα ότι η Ελλάδα και η Ισπανία πλήττονται συγκριτικά από πολύ μικρότερο αριθμό πυρκαγιών σε σχέση με την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία, την Τυνησία, την Ουκρανία, την Αλβανία, τη Ρωσία κλπ, οι οποίες κυριολεκτικά κατακαίγονται.

Και όμως το νομικό καθεστώς στην Ουκρανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, δεν ευνοεί τις καταπατήσεις, όπως συμβαίνει στη χώρα μας. Επίσης το κλίμα της Ουκρανίας και της Ρωσίας δεν ευνοεί ομοίως τις φωτιές καθώς οι απογευματινές καταιγίδες είναι συχνές. Και η Ιταλία έχει ανεπτυγμένη μια άριστη δομή πυροσβεστικών υπηρεσιών.

Άρα λοιπόν γιατί τόσες φωτιές;

Δεν μπόρεσα να το εξηγήσω. Ίσως και να σκέφτηκα ότι απλά έτσι συμβαίνει. Μετά ενέδωσα και περιήλθα τις δημοσιογραφικές σελίδες, όπου διαπίστωσα τις τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών στην Εύβοια, στην Αττική, στη Ζάκυνθο.

Δεν θα φιλοσοφήσω από την ασφάλεια του καναπέ. Θα σεβαστώ τον αγώνα των πυροσβεστών και θα σωπάσω. Απλά κοιτώντας το χάος που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη, θα σκεφτώ διπλά προτού υιοθετήσω συνωμοσιολογικά σενάρια και προτού κατηγορήσω κάποιον για τις φωτιές που καίνε τη δική μου χώρα.

Και θα αναρωτηθώ, δίχως να βρίσκω ακόμη απάντηση, γιατί τόσες φωτιές;

Sommelier

Ετικέτες: ,