• Σήμερα είναι: Τετάρτη, Ιούλιος 18, 2018

Κάτι που δεν θα ακούσετε στις τηλεοράσεις

Sommelier
Sommelier
Ιούλιος14/ 2017

Για να είμαι ειλικρινής δεν είχα κανένα σκοπό σε ένα τέτοιο ζεστό καλοκαιρινό βράδυ να μείνω μέσα και να γράφω. Ωστόσο τα ΜΜΕ με αναγκάζουν. Με αναγκάζει ο τρόπος με τον οποίο επιλεκτικά δημιουργούν ανύπαρκτες ειδήσεις, υπερτονίζουν άλλες, και συστηματικά υποβαθμίζουν ό,τι καλό συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο. Γιατί γίνονται πολλά.

Δυστυχώς ζούμε ανάλογες εποχές με εκείνη του «βασικού μετόχου». Όταν το μαχαίρι της κάθαρσης πλησιάζει στον πυρήνα της διαπλοκής, οι ντελάληδες της «ενημέρωσης» βοούν και αλαλάζουν στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Προχθές διάβαζα το δελτίο τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο ασφαλώς κανείς δεν μπόρεσε να δει στους τηλεοπτικούς δέκτες. Ίσως γιατί έχει κάτι καλό να πει. Και ίσως και γω το άφηνα ασχολίαστο, αν δεν έβλεπα τα βραδινά δελτία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης το ποσοστό δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη το 2015 έφτασε στο 0,97 του ΑΕΠ, το οποίο μεταφράζεται σε 1.703,8 εκατ. ευρώ, κατά 215,1 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το 2014 (ποσοστό αύξησης 14,4%). Η αύξηση μεταφράζεται και σε βελτίωση της σχετικής θέσης της χώρας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση ως προς τις σχετικές δαπάνες.

Παράλληλα, το 2015, ο αριθμός των Ισοδυνάμων Πλήρους Απασχόλησης (ΙΠΑ), που αποδίδουν «θέσεις» πλήρους απασχόλησης, καθώς ένα ΙΠΑ είναι ισοδύναμο με έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης, αυξήθηκε σε σχέση με το 2014, τόσο για το συνολικό προσωπικό σε Ε&Α όσο και για τους ερευνητές. Το συνολικό προσωπικό σε Ε&Α το 2015 ανήλθε σε 49.658 ΙΠΑ και οι ερευνητές σε 34.708,3 ΙΠΑ.

Περισσότερα για αυτούς που θέλουν να εμβαθύνουν, εδώ: http://metrics.ekt.gr/

Διότι τελικά η Ελλάδα δεν είναι Ψωροκώσταινα, έστω και αν μερικούς πολιτικάντηδες του πρόσκαιρου ψηφοθηρικού συμφέροντος, τους βολεύει να την παρουσιάζουν έτσι.

Sommelier

Ετικέτες: ,