• Σήμερα είναι: Τετάρτη, Ιούνιος 26, 2019

Κοτζιάς: Ανάξιες και απαράδεκτες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων

Domino News
Domino News
Ιούνιος05/ 2018

Ανάξιο, άτοπο και απαράδεκτο χαρακτήρισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς το περιεχόμενο των δηλώσεων του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου Μπεκίρ Μποζντάγ με αφορμή την είδηση της αποφυλάκισης των υπόλοιπων 4 εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών, καθώς παρήλθε το 18μηνο της προσωρινής κράτησης κι ενώ έχουν λάβει ήδη οριστικό άσυλο.

«Η μόνη δέσμευση που έχει ο πρωθυπουργός είναι να εξασφαλίζει τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Μερίδα των Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σχέση πολιτικής και κράτους δικαίου» είπε ο υπουργός μιλώντας στην εκπομπή «Η επόμενη ημέρα» αναφερόμενος στις δηλώσεις του Μπεκίρ Μποζντάγ, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «υποθάλπει τους πραξικοπηματίες της οργάνωσης του Γκιουλέν». «Με κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει στην Eλλάδα ο κύριος πρωθυπουργός της, αμέσως μετά το πραξικόπημα, είχαμε ένα θετικό κλίμα ότι αυτοί θα εκδοθούν στην Τουρκία. Ομολογουμένως είχαμε ελπίδες. Νομίζαμε ότι ο λόγος του κ. Τσίπρα είναι λόγος ανδρός. Αλλά στην πορεία είδαμε ότι με την ενεργοποίηση των δικαστικών μηχανισμών αυτοί οι πραξικοπηματίες δεν εκδόθηκαν», είχε πει ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Τέτοιες άτοπες δηλώσεις είναι χαρακτηριστικές για κάποιους που κάνουν εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό της χώρας τους. Εμείς κάνουμε εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στην αναβάθμιση της χώρας διεθνώς» σχολίασε ο κ. Κοτζιάς.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωσεις του Μπεκίρ Μποζντάγ ότι είναι καθήκον της Τουρκίας να βρει τους Τούρκους αξιωματικούς όπου κι αν πάνε, να τους πακετάρει και να τους φέρει στην Τουρκία, υπογράμμισε πως η γειτονική χώρα  «γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είμαστε από εκείνα τα κράτη που μπορεί να κάνει παιχνίδια. Η Τουρκία ούτε μπορεί να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, ούτε το δικαιούται, ούτε θα το επιτρέψουμε», τόνισε και συμπλήρωσε πως ο Τούρκος εκπρόσωπος που προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις δεν έχει εμπειρία από διεθνείς σχέσεις. «Μίλησε υπό την επιρροή του προεκλογικού αγώνα με τρόπο όμως απαράδεκτο και απορριπτέο», σημείωσε.

Ερωτηθείς δε εάν φοβάται περαιτέρω κλιμάκωση μέχρι τις τουρκικές εκλογές ο Ν. Κοτζιάς απάντησε: «Δεν φοβόμαστε την Τουρκία, την αναλύουμε, την αξιολογούμε και συμπεριφερόμαστε υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της χώρας», επισήμανε.

Πηγή: ert.gr