• Σήμερα είναι: Πέμπτη, Φεβρουάριος 21, 2019

Κουβέντα από Κυριάκο για τη Ντόρα και το ταξίδι της στην Τουρκία

Domino News
Domino News
Ιούλιος10/ 2018

H Ντόρα Μπακογιάννη πήγε στην Άγκυρα και την ορκωμοσία Ερντογάν κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης, μέσα από τις πολιτικές σχέσεις και τους διαύλους που η ίδια είχε αναπτύξει όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Η ίδια αιτιολόγησε την παρουσία της στην ορκωμοσία επικαλούμενη την ανάγκη διατήρησης διαύλων επικοινωνίας με την τουρκική ηγεσία σε μια δύσκολη συγκυρία, όπως αυτή της κράτησης των ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές.

Θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό επιχείρημα, υπό δύο προϋποθέσεις: Εάν το ταξίδι της κυρίας Μπακογιάννη στην Αγκυρα είχε γίνει σε συνεννόηση με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κι εάν δεν άφηνε καθαρή οσμή πολιτικής υποκρισίας. Διότι όταν στην πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα η κυβέρνηση επικαλείτο ακριβώς την ίδια ανάγκη ανοιχτών γραμμών επικοινωνίας σε μια συγκυρία κρίσιμη για τα ελληνοτουρκικά, η ΝΔ – το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη – την κατακεραύνωνε καταγγέλλοντας ότι η πρόσκληση προς τον τούρκο πρόεδρο ήταν άστοχη και επικίνδυνη.

Το στοιχείο αυτό επισημαίνεται και στα ερωτήματα που έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσία Μπακογιάννη στην ορκωμοσία Ερντογάν – επί της πολιτικής ουσίας όμως, η σημαντική παράμετρος είναι πως για το ταξίδι φέρεται να μην ενημερωθεί ούτε το υπουργείο Εξωτερικών, ούτε η ηγεσία της ΝΔ. Ως προς το πρώτο κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως, ακόμη κι εάν υπάρχουν καλές προθέσεις, οι προσωπικές δημόσιες σχέσεις δεν βοηθούν – πόσο μάλλον, όταν από την ορκωμοσία του τούρκου προέδρου απέχουν σύσσωμοι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και υπενθυμίζουν επίσης πως όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε επαφές στο εξωτερικό που αφορούσαν εθνικά θέματα είχε ο ίδιος προηγουμένως ζητήσει και συναντήσει τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών.

Ως προς το δεύτερο σκέλος, εκείνο της μη ενημέρωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ταξίδι της Ντόρας Μπακογιάννη, επανενεργοποιεί τις υπόγειες γραμμές έντασης εντός ΝΔ. Επίσημο σχόλιο δεν υπάρχει, η αμηχανία όμως των στελεχών της ΝΔ είναι έκδηλη, ενώ στο παρασκήνιο η παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη στην Τουρκία έχει προκαλέσει την οξεία αντίδραση κυρίως του «σαμαρικού μπλοκ» της παράταξης.

Αποκαλυπτικό είναι και το άρθρο που έχει ανεβάσει η ιστοσελίδα antinews, η οποία απηχεί σταθερά τις θέσεις Σαμαρά, υπό τον τίτλο «Μήπως η Ντόρα θα πρέπει να ξανασκεφτεί την οριστική απόσυρσή της;»

«Το ταξίδι της Ντόρας είναι φάουλ και προκαλεί μεγάλο θέμα στη ΝΔ τώρα που το κόμμα πάει τρένο και η κυβέρνηση είναι στη γωνία», αναφέρει μεταξύ άλλων και προθέτει: «Πρόκειται για ένα αυτογκόλ που περισσότερη ζημιά κάνει στη ΝΔ παρά στην ίδια… Δεν έπρεπε να πάει και δεν είναι δικαιολογίες ότι θα πάει και θα του πει να απελευθερώσει τους Έλληνες στρατιωτικούς. Αυτός είναι… σανός εκ δεξιών και η ΝΔ δεν έχει ανάγκη από τέτοια.

Πηγή: tvxs.gr