• Σήμερα είναι: Κυριακή, Δεκέμβριος 16, 2018

Κώστας Σημίτης: Πώς είναι να σε ζώνουν οι …μίζες;

Domino News
Domino News
Μάιος15/ 2018

Μάλλον κανείς πολιτικός δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση που έχει περιέλθει ο Κ. Σημίτης. Ο μόνος Πρωθυπουργός της Μεταπολίτευσης -ίσως και όλων των εποχών- που το 2004 δεν πήγε να κάνει απολογισμό για την εντολή που έλαβε το 2000 από το εκλογικό σώμα.

Υλοποιώντας παλιές συμφωνίες έστειλε τον Γ. Παπανδρέου να χάσει στη θέση του. Για να γράψει κι αυτός ιστορία. Πέραν του ότι οδήγησε τη χώρα σε διεθνή οικονομικό έλεγχο χωρίς εξουσιοδότηση από κανέναν, έγινε ο πρώτος Πρωθυπουργός στην ιστορία που έφυγε χωρίς το κόμμα του να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωραίες μέρες «εκσυγχρονισμού».

Τώρα ο Κ. Σημίτης πρέπει να βρει το κουράγιο να εξηγήσει πώς διάλεγε συνεργάτες και υπουργούς και οι μισοί έγιναν στη συνέχεια οι καλύτεροι «πελάτες» ανακριτών και εισαγγελέων. Την πόρτα των οποίων ενδέχεται να περάσει και ο ίδιος-για εξηγήσεις σε μια τουλάχιστον περίπτωση.

Ένας υπουργός του Σημίτη έχει ήδη καταδικαστεί, ένας άλλος -που υπήρξε ταυτόχρονα γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του και στενός συνεργάτης του από παλιά- έφαγε πέντε χρόνια για μίζα από τη Ζήμενς. Αν επαναλαμβάνονταν τα οκτώ χρόνια της πρωτόδικης καταδίκης του θα οδηγούνταν στη φυλακή. Και κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδρούσε.

Εν τω μεταξύ ένας άλλος υπουργός του έχει ήδη μια καταδικαστική απόφαση για το «πόθεν έσχες» και ερευνάται για βαρύτερες υποθέσεις και ανοίγουν τους λογαριασμούς του. Επίσης ένας σύμβουλος του, που έγινε υπουργός επί Γ. Παπανδρέου, έχει μια καταδίκη από το Ειδικό Δικαστήριο. Περιβόλι.

Την ίδια στιγμή παίρνει επικίνδυνη εξέλιξη για τον πρώην Πρωθυπουργό η μόνη -περιφερειακή- δίκη για τη Ζήμενς. Οι υπεύθυνοι για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν επικεφαλής του -πρόσωπα της έγκρισής του δηλαδή-κατέθεσαν ότι το διαβόητο ένα εκατομμύριο μάρκα που παρέλαβε ο Θ. Τσουκάτος προορίζονταν και κατατέθηκε στα κομματικά ταμεία.

Ευλόγως ο μόνος αρμόδιος να εξηγήσει γιατί ο Χριστοφοράκος έστελνε λεφτά στο ΠΑΣΟΚ είναι ο τότε αρχηγός του -και πρωθυπουργός ταυτόχρονα. Με υπουργό σε θέματα ενδιαφέροντος Ζήμενς τον Μαντέλη. Ο τότε γραμματέας της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδης αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για τα οικονομικά.

Για μια άλλη υπόθεση με… οικογενειακή προέκταση δεν έχουμε νέα- και μακάρι να μην υπάρξουν -πέρα από μια δήλωση ότι η εμπλοκή του αδελφού Σημίτη γίνεται για να… πληγεί η Δημοκρατική Παράταξη. Ο Φάντης με το ρετσινόλαδο…

Μέχρι στιγμής ο πρώην Πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά τα θέματα διαφθοράς που κορυφώθηκαν επί των ημερών του είναι λιγομίλητος. Δεν βλέπει και δεν ακούει. Όταν ξέσπασε η υπόθεση Μαντέλη, έκανε μόνο μια δήλωση του τύπου «συνέβαιναν τέτοια πράγματα επί εκσυγχρονισμού;» Αργότερα μας πληροφόρησε ότι η διαφθορά είναι «κοινωνικό φαινόμενο».

Με άλλα λόγια δεν είναι στην αρμοδιότητα των εισαγγελέων, αλλά των κοινωνιολόγων, των κοινωνικών λειτουργών και των σεμιναρίων. Για το θέμα του Χρηματιστηρίου και άλλες καταστάσεις διόλου κολακευτικές για κάποιον που θα εκσυγχρόνιζε τη χώρα δεν ξέρουμε καν τη γνώμη του -εκτός από εκείνο το φοβερό «ας πρόσεχαν».

Αλλά μήπως έχει μιλήσει για τη Μαδρίτη και τα Ίμια που τα άφησε με γκρίζο χρώμα; Μόνο ο υπουργός Εξωτερικών του Θ. Πάγκαλος– στη κατηφόρα του πλέον –αποκαλύπτει ότι το 1996 τα… διεκδικούσαν, όπως και οι Τούρκοι. Δεν ήταν σίγουροι ότι ήταν ελληνικό έδαφος…

Εν πάση περιπτώσει ο Κ. Σημίτης είναι ο Πρωθυπουργός με τους περισσοτέρους συνεργάτες, υπουργούς και άλλους παρατρεχάμενους που βρέθηκαν στο κέντρο σκανδάλων. Ορισμένοι πλήρωσαν, άλλοι περιμένουν να δουν τι θα τους ξημερώσει και για άλλους είναι πια αργά. Βοά ο κόσμος πάντως…

Παρόλα αυτά μια κουβέντα παρηγοριάς δεν άκουσαν από το στόμα του. Ίσως χρειάζεται ο ίδιος μια τέτοια κουβέντα, καθώς ως ευπρεπής αστός βρέθηκε περιστοιχισμένος από τόσες μίζες, κυνηγώντας το όνειρο της πρωθυπουργίας. Το απέκτησε με ένα κόμμα που δεν το ήθελε, αλλά δεν τόλμησε να το αλλάξει. Να είναι καλά η Φώφη που του έκανε το χατίρι να το εξαφανίσει, μαζί με τον ιδρυτή του…

Του Γιώργου Λακόπουλου

Πηγή: anoixtoparathyro.gr