• Σήμερα είναι: Τρίτη, Αύγουστος 21, 2018

Κυπριακό και ΠΓΔΜ στο επίκεντρο της συνάντησης Κοτζιά – Γκουτέρες

Domino News
Domino News
Σεπτέμβριος18/ 2017

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας η συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών με τον Γ.Γ του ΟΗΕ. Για ενδιαφέρουσα συζήτηση έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Νίκος Κοτζιάς μετά τις συνομιλίες με τον Αντόνιο Γκουτέρες για την ονομασία των Σκοπίων, το Κυπριακό, το Μεταναστευτικό και τις μεταρρυθμίσεις στον ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά στην ονομασία, ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων συνομιλιών μετά τις Δημοτικές Εκλογές στη γειτονική χώρα τον Οκτώβριο και «εφόσον χτυπηθεί ο αλυτρωτισμός», όπως είπε.

Για το Κυπριακό, ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε τις προτάσεις του ΟΗΕ για κατάργηση των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων.

Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στον Οργανισμό, τάχθηκε υπέρ της ελληνικής πρότασης για δημιουργία ενός παγκόσμιου κοινοβουλευτικού οργάνου που θα σχετίζεται με την καθημερινότητα των πολιτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ, ο κ. Γκουτέρες επαίνεσε την συμπόνια και την αλληλεγγύη την οποία έχει επιδείξει η Ελλάδα και οι πολίτες της απέναντι σε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην χώρα, άκουσε τις απόψεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για την σημερινή κατάσταση και το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κυπριακό και καλωσόρισε τις νέες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με δέσμευση του ΟΗΕ να στηρίξει τις δύο χώρες σε αυτή την προσπάθεια.

Πηγή: ert.gr