• Σήμερα είναι: Παρασκευή, Αύγουστος 23, 2019

Μ. Κόλλια για αποζημιώσεις: Πρωταγωνιστές οι ΑΝΕΛ στη διεκδίκηση τους

Domino News
Domino News
Απρίλιος18/ 2019

Η συνολική οφειλή της Γερμανίας από το κατοχικό δάνειο ανέρχεται σήμερα στα 83 δισεκατομμύρια 191 εκατομμύρια ευρώ! Αυτό το ποσό έχει μέσα του ψυχή και όχι απλούς αριθμούς! Πρέπει να ζητήσουμε αυτά που μας ανήκουν για την ψυχή της χώρας μας!

Με την απόδοση φόρου τιμής στα θύματα των ναζιστών σε ολόκληρη την Ελλάδα και ξεχωριστά στα θύματα των Παλαιών Κερδυλλίων -επιζώντες του οποίου έχει γνωρίσει προσωπικά- , στην περιοχή των Σερρών από όπου κατάγεται, ξεκίνησε την ομιλία της κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, η Σερραία βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., Μαρία Κόλλια Τσαρουχά. 

Αφού επισήμανε ότι η διεκδίκηση αυτή αποτελεί πάγιο αίτημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, το οποίο κάποιοι μάλιστα χαρακτήριζαν και ως ανεδαφικό, σημείωσε με νόημα ότι για αυτούς που έχουν ελάχιστη γνώση των καταστάσεων και καλή θέληση, είναι σαφές ότι «κεντρικός πρωταγωνιστής ανάμεσα στους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας και αυτών των εξελίξεων, ήταν και είναι ο Πάνος Καμμένος και μαζί του οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ακριβές ποσό των γερμανικών αποζημιώσων το οποίο όπως είπε αγγίζει τα 83 δισεκατομμύρια 191 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο περιλαμβάνει μέσα του ψυχή και όχι απλούς αριθμούς. Γι’ αυτό τον λόγο επισήμανε ότι «κανείς από εμάς δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει έναντι του Γερμανικού Δημοσίου, μικρότερο ποσό».

Ειδικότερα, ανέφερε:

«Σας θυμίζω ότι κάποιοι από εσάς επανειλημμένα χαρακτηρίσατε στο παρελθόν, ως ανεδαφική, την πάγια απαίτηση της παράταξης μας, για τις αποζημιώσεις που το γερμανικό κράτος οφείλει στη πατρίδα μας. Σας καταλαβαίνουμε, γιατί είναι φυσικά ανεδαφικό, να ζητάς δικαιοσύνη από εκείνους με τους οποίους έχεις δεσμεύσεις. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όμως δεν χρωστούν γραμμάτια σε κανένα συμφέρον, και απαντούμε μόνο στη φωνή του πραγματικού Άρχοντα αυτού του τόπου, που είναι ο ελληνικός λαός.»

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα γίνεται ξανά πολύτιμος σύμμαχος κάθε χώρας που αποζητά τη Σταθερότητα και την Ειρήνη και είναι πλέον αναπόσπαστος κρίκος των πλανητικών ενεργειακών διαδρομών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουμε αυτά που μας οφείλονται. Όποιος έχει μια ελάχιστη γνώση των καταστάσεων και έχει την καλή θέληση και την ανωτερότητα, πρέπει να παραδεχτεί ότι κεντρικός πρωταγωνιστής ανάμεσα στους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας και αυτών των εξελίξεων, ήταν και είναι ο Πάνος Καμμένος και μαζί του οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.«

«Η συνολική οφειλή της Γερμανίας από το κατοχικό δάνειο ανέρχεται σήμερα στα 83 δισεκατομμύρια 191 εκατομμύρια ευρώ. Όμως, αυτό το ποσό έχει μέσα του ψυχή και όχι απλούς αριθμούς. Αυτό είναι το ποσό που έλειψε από τους γονείς και τα παιδιά, που έλειψε από την κοινωνική πρόνοια, που έλειψε από τις υποδομές της Ελλάδας. Κανείς από εμάς δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει έναντι του Γερμανικού Δημοσίου, μικρότερο ποσό

«Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον απόλυτο διαχωρισμό των δύο θεμάτων, της διεκδίκησης του κατοχικού δάνειου και της διεκδίκησης των επανορθώσεων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει άσκηση ενός ενδίκου μέσου και για τις δύο αυτές διεκδικήσεις, όπως δυστυχώς κάποιοι προτείνουν

Ολόκληρη η ομιλία

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριοι Υπουργοί, με αυτόν τον λόγο μου θα ήθελα ταπεινά να αποτίσω φόρο τιμής σε όλα αυτά που περιέγραψε η συνάδελφος που μόλις κατέβηκε από το βήμα. Θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στους Κερδυλλιώτες των Παλαιών Κερδυλλίων, στην περιοχή των Σερρών από όπου κατάγομαι και έχω ζήσει και εγώ τέτοιες περιγραφές από τις γιαγιάδες που πρόλαβα να ακούσω πριν πεθάνουν. Και βέβαια, θέλω να αποτίσω φόρο τιμής σε όλα τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας σε όλη την Ελλάδα, αλλά και ιδιαίτερα στη Μακεδονία και τη Θράκη που εκεί ενισχύθηκαν οι ναζιστές από τους Βούλγαρους, οι οποίοι ήταν μονίμως στο πλευρό ανθρώπων οι οποίοι κατέσφαζαν και κατέστρεφαν.

Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι σήμερα μια σπουδαία ημέρα, που δικαιώνει, ακόμη περισσότερο, τους αγώνες των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Σας θυμίζω ότι κάποιοι από εσάς επανειλημμένα  χαρακτηρίσατε στο παρελθόν, ως ανεδαφική, την πάγια απαίτηση της παράταξης μας, για τις αποζημιώσεις που το γερμανικό κράτος οφείλει στη πατρίδα μας. Το είχαμε πει από την αρχή της ιδρύσεώς μας.

Σας καταλαβαίνουμε, γιατί είναι φυσικά ανεδαφικό, να ζητάς δικαιοσύνη από εκείνους με τους οποίους έχεις δεσμεύσεις και σε δένουν συμφέροντα.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όμως δεν χρωστούν γραμμάτια σε κανένα συμφέρον, και απαντούμε μόνο στη φωνή του πραγματικού Άρχοντα αυτού του τόπου, που είναι ο ελληνικός λαός.

Για αυτό και συνεχίζουμε, και θα συνεχίσουμε, τον αγώνα μας, ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει όλα αυτά που δεσμεύσεις σε άνομα συμφέροντα, και παρασκηνιακοί συνεταιρισμοί, της στέρησαν τόσα χρόνια.

Το γεγονός ότι το γερμανικό κράτος δεν εκπλήρωσε ποτέ τις υποχρεώσεις του απέναντι στην Ελλάδα, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των συνεννοήσεων με εξωγενείς παράγοντες,  που γίνονταν κάτω από το τραπέζι και βγαίνουν τα τελευταία χρόνια στο φως, και αποτελούν ξεκάθαρα τη σημαντικότερη αιτία των οικονομικών κρίσεων που  τραυμάτισαν την πατρίδα.

Κυρίες και κύριοι, είναι βέβαια γεγονός ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις, δεν θα μπορούσαν να απαιτηθούν ποτέ, αν η Ελλάδα δεν γινόταν ξανά ισχυρή στο γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό σκηνικό.

Δεν θα μπορούσαμε καν να μιλήσουμε για αυτές, αν η Ελλάδα δεν έβγαινε με τους καλύτερους όρους από τα μνημόνια και αν δεν αποδεικνύαμε σε όλο τον πλανήτη ότι είμαστε ένα σοβαρό και υπεύθυνο κράτος.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα γίνεται ξανά πολύτιμος σύμμαχος κάθε χώρας που αποζητά τη Σταθερότητα και την Ειρήνη, και είναι πλέον αναπόσπαστος κρίκος των πλανητικών ενεργειακών διαδρομών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουμε αυτά που μας οφείλονται.

Όποιος έχει μια ελάχιστη γνώση των καταστάσεων και έχει την καλή θέληση και την ανωτερότητα, πρέπει να παραδεχτεί ότι κεντρικός πρωταγωνιστής ανάμεσα στους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας και αυτών των εξελίξεων, ήταν και είναι ο Πάνος Καμμένος, και μαζί του οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Μια παράταξη και ένας αρχηγός, που κρατούν τις υποσχέσεις τους και που θα συνεχίσουν να πολεμούν για την πατρίδα, όσα χτυπήματα και αν δεχτούμε κάτω από τη ζώνη, από εχθρούς αλλά και φίλους.

Θα μιλήσω αναλυτικά για τις αποζημιώσεις:

Οι διεκδικήσεις μας, χωρίζονται σε δύο θεμελιώδεις κατηγορίες. Αναλύθηκαν αυτά και από άλλους συναδέλφους, θα μου επιτρέψετε να πω και πολύ αξιόλογα από την παρούσα κυρία Αναπληρώτρια Υπουργό.

Πρώτη είναι η απαίτησή μας για την έντοκη επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, το οποίο η Ελλάδα, χωρίς τη δική της βούληση, χορήγησε με τμηματικές καταβολές προς τη Γερμανία κατά τα έτη 1941 έως 1944. Τα χρήματα αυτά κινούνταν μέσω ειδικού λογαριασμού της Τράπεζας της Ελλάδας και ήταν πολύ περισσότερα  από τις τρέχουσες ανάγκες διατροφής του Γερμανικού Κατοχικού Στρατού, που καλύπτονται από τη Σύμβαση της Χάγης του 1907.

Συνολικά και χωρίς καμία αμφισβήτηση, το ποσό αυτό ανέρχεται σε 1,5 ΤΕΤΡΑΚΙΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ πολεμικές δραχμές, που για την εποχή εκείνη αντιστοιχούσε σε ενάμιση με δύο ετήσια ΑΕΠ.

Επειδή, βέβαια, από την φρικτή περίοδο του πολέμου και της Γερμανικής Κατοχής έως σήμερα συνέβησαν πάμπολες υποτιμήσεις στο νόμισμα της δραχμής και η κατάργηση της δραχμής από το 2001 και μετά και αντικατάστασή της με το Ευρώ, απαιτεί μια διεθνώς αξιόπιστη μεθοδολογία για τη μετατροπή των τότε πολεμικών δραχμών σε σταθερή αξία. Τέτοια μέθοδος είναι μόνο αυτή του “χρυσού κανόνα”.

Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν τη μέθοδο αυτή, μετατρέποντας το ακριβές ποσό του κατοχικού δανείου, δηλαδή του ποσού του ενός τετράκις εκατομμυρίων 530 τρις, 33 δις, 302 εκατομμύρια πολεμικών δραχμών (έτους 1944) για τον πλέον επιεική υπολογισμό, σε Χρυσές Λίρες Αγγλίας παλιάς κοπής.

Το αποτέλεσμα αυτής της μετατροπής μας έδωσε το ποσό των 106 εκατομμυρίων, 166 χιλιάδων 973 Χρυσών Λιρών Αγγλίας.

Στη συνέχεια το ποσό αυτό λαμβάνοντας υπόψη την αντιστοιχία Χρυσών Λιρών με Ευρώ, μας δίνει περίπου 26 δις ευρώ.

Τελευταίο, αλλά επίσης χρήσιμο στοιχείο του υπολογισμού, αποτελεί ο χρόνος, από τον οποίο ξεκινάει ο υπολογισμός των τόκων υπερημερίας του Γερμανικού Δημοσίου προς επιστροφή προς την Ελλάδα της γεννημένης με οδυνηρό για εμάς τρόπο αξίωσής από το κατοχικό δάνειο από τα έτη 1941 -1944. Στα ίδια τα έγγραφα της γερμανίας, με τα οποία δινόταν η εντολή στην ελληνική δωσίλογη διοίκηση για εκταμίευση των χρημάτων αυτών, ομολογείτο ο χρόνοςπλήρουςεπιστροφής των οφειλόμενωνποσών, δηλαδή 10 μήνες μετά την τελευταία εκταμίευση. Σε αυτό το χρονικό σημείο λοιπόν, την 1η Σεπτεμβρίου 1945, όφειλε η Γερμανία, σύμφωνα με τις δικές της έγγραφες ομολογίες, να μας επιστρέψει το ποσό του κεφαλαίου των 26 περίπου δις, πράγμα που δυστυχώς ποτέ δεν έκανε.

Η Ελλάδα πάντοτε σταθερά και επαναλαμβανόμενα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα έως και σήμερα προβαίνει ορθώς σε ρηματικές διακοινώσειςγια την επιστροφή του κατοχικού δανείου.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι οι ελληνικές απαιτήσεις είναι ισχυρές ομολογείται από την ίδια τη Γερμανία, η οποία στις 31-3-1967, απαντώντας σε Ελληνική Ρηματική Διακοίνωση, δέχεται πλήρως, ότι η Ελλάδα έχει νόμιμες αξιώσεις επί του κατοχικού δανείου και επί των επανορθώσεων  από τις οποίες ουδέποτε παραιτήθηκε, ούτε βεβαίως ήταν ποτέ δυνατόν να παραιτηθεί!

Το ύψος του επιτοκίου πρέπει να οριστεί, σύμφωνα με τις Διεθνείς Συναλλακτικές Οικονομικές Πρακτικές. Ένα από τα κριτήρια ορισμού του ύψους του επιτοκίου αποτελεί η χρησιμότητα και η ωφέλεια του χρήματος για αυτόν που το δανείζει και για αυτόν που δανείζεται. Άλλο κριτήριο αποτελεί η ζημία, που υφίσταται αυτός που δανείζει και αποχωρίζεται τα χρήματα στην οικονομία του.

Το τρίτο και ασφαλέστερο, πιο ξεκάθαρο, αλλά και επιεικέστερο κριτήριο για τον προσδιορισμό του μεσοσταθμικού επιτοκίου για το κατοχικό δάνειο είναι αυτό των επιτοκίων-κουπονιών των Κρατικών Ομολόγων, τα οποία έδιναν τα Κράτη στις Διεθνείς Τράπεζες ή σε άλλα Κράτη ως εγγύηση, προκειμένου να δανειστούν. Το μέσο αυτό επιτόκιο ανέρχεται σε ποσοστά από 3 έως 5% ετησίως.

Ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα των Η.Π.Α., που για αρκετές δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δανείζονταν μεσοσταθμικά με ετήσιο επιτόκιο περί το 5%.

Ας σημειωθεί επίσης, ότι η Deutsche Bank καλούσε τους Αμερικανούς, που είχαν δανείσει τη Γερμανία να πάρουν ως εξόφληση των δανείων Ομόλογα του Γερμανικού Δημοσίου που θα έληγαν του 2010 με επιτόκιο 3%, ειδικά από το 1995 και μετά.

Κατά συνέπεια και με δεδομένο ότι η Ελλάδα μεσοσταθμικά δανείζεται όλες αυτές τις δεκαετίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με επιτόκια άνω του 3%, είναι προφανές ότι ο υπολογισμός του επιτοκίου στο επίπεδο του 3% είναι σίγουρα επιεικής.

Με βάση όλα τα παραπάνω, δηλαδή με Κεφάλαιο Κατοχικού Δανείου 26 περίπου δις, με ετήσιο επιτόκιο δανείου 3% και με διάρκεια υπερημερίας της Γερμανίας μέχρι σήμερα, δηλαδή 74 έτη, η συνολικήοφειλή της Γερμανίαςαπό το κατοχικόδάνειο ανέρχεται σήμερα στα 83 δισεκατομμύρια 191 εκατομμύρια ευρώ.

Όμως, αυτό το ποσό έχει μέσα του ψυχή και όχιαπλούςαριθμούς. Αυτό είναι το ποσό που έλλειψε από τους γονείς και τα παιδιά, που έλλειψε από την κοινωνική πρόνοια, που έλλειψε από τις υποδομές της Ελλάδας. Κανείς από εμάς δεν έχει δικαίωμα να διεκδικήσει κατ΄ αρχήν, έναντι του Γερμανικού Δημοσίου, μικρότερο ποσό. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από το 2015, τα είχαμε επισημάνει όλα αυτά.

Ενσυνείδητα επιλέξαμε τους πιο ασφαλείς, δίκαιους αλλά και επιεικείς τρόπους υπολογισμού των οφειλών από το Κατοχικό Δάνειο, ώστε να φανεί ακόμα πιο έντονα το οξύμωρο της πρότασης κάποιων μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που ομιλούσαν για οφειλή μόνο περίπου 10 δις ευρώ.

Ερχόμαστε τώρα στο δεύτερο θεμελιώδες είδος απαιτήσεων της Ελλάδας και οφειλών της Γερμανίας. Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον απόλυτοδιαχωρισμό αυτών των δύο θεμάτων, δηλαδή της διεκδίκησης του κατοχικούδάνειου και της διεκδίκησης των επανορθώσεων.

Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ  πρέπει να υπάρξει άσκηση ενός ενδίκου μέσου και για τις δύο αυτές διεκδικήσεις, όπως δυστυχώς κάποιοι προτείνουν.

Δεν θα προβώ στον υπολογισμό. Αυτό που μπορώ όμως να πω και να δεσμευτώ, κάτι που το έχουμε κάνει οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από την αρχή, είναι ότι όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε τη μάχη μας ως χώρα. Εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μαζί με όλους αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να ζητήσουμε και να πάρουμε πίσω αυτά που μας οφείλει η Γερμανία και με όλα τα επιχειρήματα, τα οποία η Κυβέρνηση πολύ σωστά και ορθά μας ανέλυσε, και όλοι συντασσόμαστε με αυτά, πρέπει να ζητήσουμε αυτά που μας ανήκουν για την ψυχή της χώρας μας, για την ψυχή όλων των σφαγμένων και κατεστραμμένων.