• Σήμερα είναι: Σάββατο, Απρίλιος 20, 2019

Με ποια άσκηση θα ζήσετε περισσότερα χρόνια;

Domino News
Domino News
Σεπτέμβριος03/ 2017

Όσο πιο έντονη η άσκηση, τόσο περισσότερα χρόνια καλής ζωής μας χαρίζει, σύμφωνα με Αυστραλιανή έρευνα που διενεργήθηκε σε περισσότερους από 200.000 ενήλικες άνω των 45 ετών και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association (JAMA) Internal Medicine.

Οι ερευνητές, παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περισσότερα από έξι χρόνια. Εκείνοι που έκαναν τζόγκινγκ, αεροβική ή αγωνιστικό τένις –έντονη άσκηση στο 30% των εβδομαδιαίων τους προπονήσεων- είχαν δείκτη θνησιμότητας 9-13% χαμηλότερο από εκείνους που γυμνάζονταν μεν, αλλά με πιο ήπιες μορφές άσκησης όπως το κολύμπι, το «κοινωνικό” τένις ή κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού.

Τα οφέλη της δυναμικής δραστηριότητας ισχύουν τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες της έρευνας και ήταν ανεξάρτητα από το συνολικό χρόνο φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα, επισήμανε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτηςKlaus Gebel από το Κέντρο Πρόληψης Χρόνιων Νοσημάτων του Πανεπιστημίου James Cook. «Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν πως ανεξάρτητα από το αν είναι κανείς παχύσαρκος ή όχι, εάν έχει πρόβλημα καρδιάς ή διαβήτη, εάν μπορεί να συμμετέχει σε μια έντονη δραστηριότητα, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης».

Με τρέχουσα οδηγία του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθαρρύνει τους ενήλικες να ασχολούνται επί τουλάχιστον 150 λεπτά με μια μέτρια φυσική δραστηριότητα ή 75 λεπτά έντονη φυσική δραστηριότητα την εβδομάδα. Η προαναφερθείσα έρευνα όμως προτείνει πως εφόσον υπάρχει η επιλογή, θα πρέπει να προτιμούμε άσκηση πιο υψηλής έντασης, πάντα με την έγκριση του γιατρού. «Η έρευνά μας δείχνει πως ακόμη και μικρά διαστήματα έντονης άσκησης θα μπορούσαν να συμβάλουν να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου” επισήμανε ο Gebel.

Πηγή: capital.gr

Ετικέτες: ,