• Σήμερα είναι: Τετάρτη, Ιούνιος 26, 2019

Με ταξιδιωτική οδηγία κλιμακώνουν οι ΗΠΑ την πίεση στην Τουρκία

Domino News
Domino News
Απρίλιος13/ 2019

Μην πηγαίνετε στην Τουρκία, κίνδυνος απαγωγής

Για υψηλή πιθανότητα να πέσουν θύματα τρομοκρατικής επίθεσης ή απαγωγής στην Τουρκία, προειδοποιούν οι ΗΠΑ τους Αμερικανούς πολίτες μέσω ταξιδιωτικής οδηγίας που εξέδωσε το State Department. Μάλιστα, με την ίδια οδηγία τους καλούν να «αναθεωρήσουν το ταξίδι στην Τουρκία λόγω τρομοκρατίας και αυθαίρετων κρατήσεων» ενώ προειδοποιούν ότι «ορισμένες περιοχές στα σύνορα με το Ιράκ και Συρία έχουν κίνδυνο επιπέδου (4)».

Η ταξιδιωτική οδηγία εκδόθηκε στις 9 Απριλίου και αυξάνει τον βαθμό επικινδυνότητας για το σύνολο της Τουρκίας στον βαθμό 3.

Σύμφωνα με τη λίστα του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, το Επίπεδο 1 σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να λάβουν τα συνήθη μέτρα προστασίας, στο Επίπεδο 2 να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, στο Επίπεδο 3 να επανεξετάσουν το ταξίδι και στο Επίπεδο 4 (το ανώτερο) να ακυρώσουν προγραμματισμένο ταξίδι.

Είναι ενδεικτικό ότι με Επίπεδο 4, οι ΗΠΑ κατηγοριοποιούν χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, το Νότιο Σουδάν και το Αφγανιστάν.

«Τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στην Τουρκία. Οι τρομοκράτες ενδέχεται να επιτεθούν με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση, στοχεύοντας τουριστικές περιοχές, κόμβους μεταφοράς, αγορές/εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, ξενοδοχεία, κλαμπ, εστιατόρια, χώρους λατρείας, πάρκα, μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικούς θεσμούς, αεροδρόμια και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Οι τρομοκράτες έχουν στοχεύσει στο παρελθόν Δυτικούς τουρίστες και ομογενείς» αναφέρει η οδηγία.

Την ίδια στιγμή το State Department τονίζει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν προχωρήσει σε κρατήσεις δεκάδων χιλιάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και Αμερικανών πολιτών, για εικαζόμενες συγγένειες με τρομοκρατικές οργανώσεις, κατηγορίες που βασίζονται σε ελάχιστα ή μυστικά αποδεικτικά στοιχεία και φέρονται να είναι πολιτικά υποκινούμενες.

«Οι Αμερικανοί υπήκοοι έχουν επίσης υποβληθεί σε απαγορεύσεις που τους εμποδίζουν να αναχωρήσουν από την Τουρκία. Η συμμετοχή σε διαδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί ρητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας καθώς και οι επικρίσεις κατά της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που ασκείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορούν να οδηγήσουν σε σύλληψη», αναφέρει η οδηγία.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ καλεί τους πολίτες:

-Να μείνουν σε επαγρύπνηση σε περιοχές όπου συχνάζουν οι Δυτικοί

-Να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις και τα πλήθη

-Να μείνουν σε ξενοδοχεία με αναγνωρισμένα μέτρα ασφαλείας

-Να παρακολουθούν τα τοπικά μέσα και να προσαρμόζουν το πρόγραμμά τους με βάση τις νεώτερες πληροφορίες.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί καλούνται να μην ταξιδεύουν σε περιοχές κοντά στα σύνορα με Συρία και Ιράκ, όπου ο συναγερμός βρίσκεται σε επίπεδο 4, λόγω των συνεχιζόμενων απειλών εμφυλίου πολέμου στη Συρία και των απειλών σε απαγωγές και επιθέσεις από τρομοκρατικές ομάδες.

Στις περιοχές αυτές σημειώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, ενέδρες, εκρήξεις βομβών σε αυτοκίνητα και αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές, καθώς και πυροβολισμούς, οδοφράγματα και βίαιες διαδηλώσεις.