• Σήμερα είναι: Παρασκευή, Ιούλιος 19, 2019

Με τη βούλα του Πενταμελούς Εφετείου αθώοι όσοι ενεπλάκησαν στα δομημένα ομόλογα

Domino News
Domino News
Σεπτέμβριος11/ 2018

Έπεσε η αυλαία στην πολύκροτη δίκη των δομημένων ομολόγων τελεσίδικα πλέον στο πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. 

Μετά την αθωωτική πρόταση του Εισαγγελέα, την θετική για τους κατηγορούμενους έκθεση πραγματογνωμοσύνης των ειδικών που είχε διορίσει το δικαστήριο, αλλά και τις μαρτυρίες 100 περίπου τεχνοκρατών στα χρηματοοικονομικά που κατέθεσαν στο ακροατήριο, η απόφαση των δικαστών ήταν αθωωτική για όλους του εμπλεκόμενους στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, πλην δύο διευθυντικών στελεχών της Ακρόπολις χρηματιστηριακής.

Από το 2007 μέχρι σήμερα η διαδρομή ενός δήθεν «κρυφού» ομολόγου αξίας 280 εκατ ευρώ, που μετά από τέσσερεις ενδιάμεσους κατέληξε στα ασφαλιστικά Ταμεία,  ταλάνισε την δικαιοσύνη γιατί ήταν δύσκολο να κατανοηθεί ένα τεχνικό θέμα από μη-ειδικούς. Αυτό φάνηκε στην πρωτόδικη απόφαση του τριμελούς Εφετείου η οποία επέβαλε βαριές ποινές σε όλους τους κατηγορούμενους αφού οι δικαστές πίστεψαν ότι τα ασφαλιστικά Ταμεία μπορούσαν και θα έπρεπε να αγοράσουν το ομόλογο σε χαμηλότερη τιμή. Έτσι η πράξη τους αυτή οδήγησε σε βλάβη της περιουσίας των Ταμείων.

Η ετυμηγορία του πενταμελούς Εφετείου όμως ήλθε και αποκατέστησε την αλήθεια καθώς βάσισε την απόφασή του σε έκθεση εμπειρογνωμόνων που ασχολήθηκαν επί μήνες να τεκμηριώσουν τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς και να αξιολογήσουν τις πράξεις των εμπλεκομένων. Επίσης κατέστη σαφές στους δικαστές ότι αν είχαν κρατήσει τα Ταμεία το συγκεκριμένο δομημένο ομόλογο, λήξης Ιανουαρίου 2019, θα είχαν κερδίσει από την απόδοση της δόμησης αλλά πρωτίστων από το γεγονός ότι εφόσον αυτά είχαν εκδοθεί βάσει του Αγγλικού δικαίου δεν υπόκειντο σε καμίας μορφής «κουρέματος» και μείωσης του κεφαλαίου τους. Ένα γεγονός που εφαρμόστηκε στα κοινά ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου το 2012 και έτσι έχασαν τα Ταμεία κάποια 12 δις ευρώ από την περιουσία τους.

Ένα ακόμα δήθεν σκάνδαλο εξαερώθηκε τελείως αφού πρώτα δηλητηρίασε την πολιτική ζωή του τόπου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από αυτόκλητους και ανίδεους εισαγγελείς στα τηλεοπτικά παράθυρα, ενώ μια πολιτικά κατευθυνόμενη εξεταστική επιτροπή στη Βουλή παρήγε ένα πόρισμα αήθους προπαγάνδας. Το κατασκευασμένο σκάνδαλο ταλαιπώρησε αθώους και δυστυχώς οδήγησε σε δικαστική πλάνη το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό που παραδόξως δεν ζήτησε να στηρίξει την απόφασή του σε πραγματογνωμοσύνη ανεξάρτητων ειδικών επί του θέματος.

Το δήθεν σκάνδαλο που είχε κατασκευάσει τότε το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να πλήξει την κυβέρνηση Καραμανλή, κατέρρευσε ολοσχερώς στην αίθουσα του δικαστηρίου στην διάρκεια δύο ετών ακροαματικής διαδικασίας. Πέρασαν όμως 11 χρόνια προκειμένου να αποδειχθεί για μια ακόμα φορά ότι το πολιτικό παιχνίδι στην χώρα μας παίζεται με όρους βρόμικους, λαϊκίστικους και με χτυπήματα κάτω από την ζώνη. Ο στόχος να πληγεί ο πολιτικός αντίπαλος με λάσπες και ψεύδη που θα αιωρούνται μέχρι να φανεί η αλήθεια στα δικαστήρια υπήρξε ο κανόνας σε πληθώρα άλλων παρόμοιων περιπτώσεων, όπως στο Βατοπαίδι, την εποχή εκείνη. Τέλος πια σε αυτή τη φτηνή προπαγάνδα που έχει βλάψει όλους τους Έλληνες και έβαλε σε τροχιά πτώχευσης την χώρα.

Πηγή: thepressroom.gr