• Σήμερα είναι: Δευτέρα, Φεβρουάριος 18, 2019

Ν. Κοτζιάς: Να τελειώνουμε με τον αλυτρωτισμό

Domino News
Domino News
Ιούνιος13/ 2017

Την άποψη ότι μάλλον δεν θα συζητηθεί το ονοματολογικό στην αυριανή του συνάντηση με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Δημητρόφ εξέφρασε ο Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις προσδοκίες που έχει σχετικά με τη συνάντηση αυτή, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, Σέρντζαν Νταρμάνοβιτς, μετά την ολοκλήρωση της δίωρης συνάντησης που είχε σήμερα μαζί του στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν νομίζω ότι θα συζητήσουμε το ονοματολογικό γιατί είναι μια συνάντηση πρώτης γνωριμίας, πιθανόν να συζητήσουμε τη μέθοδο με την οποία θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη», τόνισε ο κ. Κοτζιάς εξηγώντας ότι η συνάντηση με τον κ. Δημητρόφ θα επικεντρωθεί στην ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα και πώς αυτές θα προχωρήσουν, καθώς από ελληνικής πλευράς, όπως είπε, υπάρχουν νέες σκέψεις και προτάσεις, οι οποίες θα διατυπωθούν στο πλαίσιο των υφιστάμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Θα δείξουμε και θα επιβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά», επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «ότι για την Ελλάδα αυτό που προέχει, είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια της περιοχής και κατά προέκταση αυτής της χώρας» εκφράζοντας επίσης την πεποίθηση ότι ο Σκοπιανός ομόλογός του είναι ένας έμπειρος διπλωμάτης, ο οποίος είχε πάρει μέρος σε διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό με άλλες κυβερνήσεις και «θα αξιοποιήσει από την πλευρά του τη δυνατότητα να αναζητά λύσεις».

«Θα επιβεβαιώσω και θα ξαναεξηγήσω», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, «αυτό που λέω: ότι ένα κράτος στις διεθνείς του σχέσεις -όπως κάνει το Μαυροβούνιο- αλλά και κάθε κράτος, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, θα πρέπει να επιδεικνύει την ικανότητα να αφομοιώνει την κουλτούρα συμβιβασμών και συναινέσεων. Όσο πιο καλά το κάνει αυτό στις διεθνείς του σχέσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να λειτουργήσει δημοκρατικά με συναινέσεις και με κουλτούρα συμβιβασμών στο εσωτερικό του».

Αναφερόμενος στα μηνύματα που έλαβε από τις τηλεφωνικές συζητήσεις που είχε προσωπικά με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, κ. Ζάεφ, καθώς και με τον κ. Δημητρόφ, αλλά και από την τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ο κ. Κοτζιας είπε ότι όλα «δείχνουν μια καλή διάθεση, μια πρόθεση να τελειώσουμε με τον αλυτρωτισμό» προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρχει πιο ευτυχής άνθρωπος από εμένα αν τελειώνουμε με αυτή την ιστορία που μετατρέπει, όπως λέω πάντα, την ιστορία από σχολείο σε φυλακή».

Πηγή: ΑΠΕΜΠΕ