• Σήμερα είναι: Πέμπτη, Ιούνιος 27, 2019

Να γιατί δεν άνοιξε φέτος το εργοστάσιο ζάχαρης των Σερρών…

Ο Ζιζανιοκτόνος
Ο Ζιζανιοκτόνος
Μάιος26/ 2017

Το 2013 ήταν η τελευταία χρονιά που το εργοστάσιο ζάχαρης των Σερρών επεξεργάστηκε τεύτλα, και το 2014 η τότε Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία του.

Το 2014, ήταν η χρονιά-ορόσημο που η όλη υπόθεση ζαχαρουργείο Σερρών «πήρε την κάτω βόλτα», με τις ευθύνες να βαρύνουν τους έχοντες τότε αποφασίσει το κλείσιμό του.

Και φέτος, έχουμε τα ίδια στρέμματα με το 2014 (περίπου): με μία ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: το 2014 το «κλείσιμο» ήταν ΣΙΓΟΥΡΟ ενώ το 2017 «πλησιάσαμε» στην επαναλειτουργία του.

Το 2014, το εργοστάσιο ζάχαρης των Σερρών, «έκλεισε» με την Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και το 2017 «παρά λίγο» θα άνοιγε με Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου!

Τα δεδομένα που δυσκόλεψαν την όλη κατάσταση ήταν:

1)H γενική αρχή πως «είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει κάτι που είναι κλειστό». Η ίδια η ζωή μας δείχνει πως πιο εύκολη περίπτωση είναι η συνέχιση μίας λειτουργίας (ή μίας διαδικασίας) παρά η επανεκκίνησή της! Για αυτό όλοι λένε πως «το παιχνίδι χάθηκε το 2014».

Ήταν τότε, που μέχρι κι ο coach Ιωαννίδης με τον Λεονταρίδη και όλη τη ΝΔ του Σαμαρά… ΘΑ το άνοιγαν και δε θα το έκλειναν … βλέπε άρθρο στο: sertharros.gr

2)το ζαχαρουργείο Σερρών δέχτηκε «πόλεμο από αντιπολιτευόμενα κέντρα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» τα οποία δεν μπορούσαν να «χωνέψουν» ένα – ενδεχόμενο –επικοινωνιακό,και όχι μόνο σενάριο,«το εργοστάσιο έκλεισε επί Σαμαρά-Βενιζέλου και να ανοίξει επί Τσίπρα-Καμένου». Και μάλιστα με Υπευθύνους επί των Αγροτικών τους, και στα δύο κόμματα, Βουλευτές Σερρών (Αραμπατζή-Τζελέπης)…

Ακόμα και το «μηδενικής παρέμβασης και απήχησης» ΚΙΔΗΣΟ του ΓΑΠ, βρήκε την ζαχαροβιομηχανία ως πεδίο βολής για να βγει από τη μόνιμη αφάνειά του, με «σημαία» φανταστικά ζητήματα για τα οποία πλέον σιωπά…. Γιατί εάν είχε στοιχεία η επικοινωνία θα γινόταν … εισαγγελία

Πλέον, ο στόχος όλων των αντιπολιτευτικών κέντρων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, βουλευτών και στελεχών) επετεύχθη: «το εργοστάσιο που έκλεισαν οι ΣαμαροΒενιζέλοι … παραμένει κλειστό και επί Τσίπρα-Καμένου».

Πολύ αμφιβάλω, εάν όλοι όσοι αντιπολιτεύτηκαν και πολέμησαν, φανερά ή κρυφά, την επανέναρξη λειτουργίας του ζαχαρουργείου Σερρών, πρότειναν ή έστω συμβούλεψαν έναν (1) αγρότη να σπείρει φέτος τεύτλα!!!

3) δεν «πέρασε» στον αγροτικό κόσμο η μεγάλη συνδεδεμένη ενίσχυση που θα έχει η τευτλοκαλλιέργεια (75 ευρώ/στρέμμα)

4) οι αγρότες-τευτλοκαλλιεργητές ήθελαν κατά βάθος να καλλιεργήσουν αλλά «παρασυρόμενοι» από «αλλότρια κίνητρα» στις συσκέψεις της διοίκησης Ρώσιου«πετούσαν πέτρες στη βιτρίνα της ΕΒΖ» νομίζοντας πως κάνουν καλό στο κόμμα τους…ενώ στην ουσία έκαναν κακό στον τόπο μας και στην τσέπη τους.

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που (βλ. εικόνες από συσκέψεις του Φεβρουαρίου) δήλωναν «αγανακτισμένοι» και στις τηλεοπτικές δηλώσεις του Μάιου «κλαίνε και οδύρονται που το εργοστάσιο δεν θα ανοίξει»  (η σύγκριση των δηλώσεων Φεβρουαρίου / Μαΐου των ίδιων ανθρώπων είναι «η μέρα με τη νύκτα»…)

Τα ποσοτικά δεδομένα των 5 τελευταίων ετών είναι αδιάψευστα:

(*) εκτιμήσεις παραγωγών

Αν φέτος, το 2017, η συγκομιδή των τεύτλων οργανωθεί σωστά, και ολοκληρωθεί σε 20-25-30 μέρες (μάξιμουμ), και οι παραγωγοί μας μείνουν ευχαριστημένοι (δηλαδή πετύχουν καλό εισόδημα, και μπορέσουν γρήγορα να παραδώσουν τη σοδειά τους), τότε είναι σίγουρο πως και το 2018 θα αυξήσουν κι άλλο τις εκτάσεις τους, και θα επαναλειτουργήσει το Εργοστάσιο Ζάχαρης των Σερρών, με Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου!

Ραντεβού, το 2018, στα «ζαχαράδικα»!

Ο ζιζανιοκτόνος

Ετικέτες: ,