• Σήμερα είναι: Κυριακή, Οκτώβριος 21, 2018

Νέα μείωση 2,48 δις, μία ανάσα από την εξόφληση του ELA οι τράπεζες

Domino News
Domino News
Αύγουστος09/ 2018

Οι τράπεζες μείωσαν κατά 2,48 δις τον ELA τον Ιούλιο

Πολύ κοντά στην… «εξόφληση» του ELA βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ,, η χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον ELA μειώθηκε κατά 2,48 δις ευρώ τον Ιούλιο, πέφτοντας στα 4,84 δις από 7,32 δις ευρώ τον Ιούνιο.

Η απελευθέρωση των ελληνικών τραπεζών από την έκτακτη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα αποτελέσει σημαντική, θετική, εξέλιξη για την ελληνική αγορά. Οι τράπεζες τώρα αναγκάζονται να πληρώνουν το μεγάλο επιτόκιο του μηχανισμού (1,55%), το οποίο είναι αρκετά μεγαλύτερο από τις άλλες πηγές χρηματοδότησης και αυτό επηρεάζει σημαντικά την κερδοφορία τους. Παράγοντες της αγοράς, εκτιμούν ότι μία καλύτερη θέση ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, θα σήμαινε και αύξηση των δανειοδοτήσεων. Η χρηματοδότηση νέων επενδύσεων, θεωρείται εντός και εκτός συνόρων ότι λειτουργεί ως στήριγμα της αναπτυξιακής προσπάθειας.

Η πρόοδος είναι αλματώδης τα τελευταία τρία χρονιά. Ο δανεισμός από τον ELA, ξεκίνησε το καυτό καλοκαίρι του 2015, όταν η Ευρώπη σε μία προσπάθεια να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση, έκλεισε την «κάνουλα της ρευστότητας» και οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν με ελέγχους στην κίνηση των κεφαλαίων (Capital Controls). Από τότε, ο λογαριασμός ανέβαινε…. Το 2016 όμως σημειώθηκε σημαντική μείωση και μέχρι τώρα κατάφεραν να μειώσουν τα δάνεια από 88,9 δις ευρώ, σε 52,8 δις ευρώ το καλοκαίρι του 2016 και μόλις 4,84 δις ευρώ τον Ιούλιο που μας πέρασε.

Πηγή: kontranews.gr