• Σήμερα είναι: Πέμπτη, Ιούνιος 27, 2019

Necessary illusions

Sommelier
Sommelier
Νοέμβριος12/ 2017

Όταν πρωτοεκδόθηκε, το ομώνυμο βιβλίο είχε θεωρηθεί αμέσως επιτυχία και απασχόλησε τον πολιτικό λόγο για αρκετό διάστημα. Για να πούμε την αλήθεια δεν υπήρξε κάτι το καινοφανές. Οι όροι «Noble lies» του Leo Strauss και «Myth making» του Μακιαβέλι, εξηγούσαν τα ίδια πράγματα με την συγκριτική προοπτική του καιρού τους.

Για να μην αφεθούμε να ταξιδεύσουμε πίσω στον Πλάτωνα και τις ανάλογες ριζοσπαστικές ιδέες του, ας μείνουμε επικεντρωμένοι στο παρόν.

Στις απαραίτητες ψευδαισθήσεις.

Στις απαραίτητες ψευδαισθήσεις που οφείλει ο κάθε ηγεμόνας να ενσπείρει στους υπηκόους τους, για να παραμένουν υπήκοοι.

Και σε τούτο το κομμάτι ο ηγεμόνας του παρόντος καιρού έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά.

Λίγοι από όσους διαβάζουν το άρθρο αυτό έχουν διαβάσει κάποιον από τους παραπάνω συγγραφείς!

Μάλιστα λίγοι θα συνεχίσουν στη συνέχεια του άρθρου.

Ας είναι, εμείς θα συνεχίσουμε για τους λιγοστούς.

Η Φιλιώ Χαιδεμένου στο βιβλίο της «Τρεις αιώνες, μια ζωή» αναφέρει για το διάστημα πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή.

«Στη Σμύρνη, οι γυναίκες ακολουθούσαν πιστά τη μόδα και η μόδα δεν αργούσε να φτάσει στα Βουρλά. Θυμάμαι τις καζάκες, άσπρες, κεντημένες μπροστά με φρου φρου και δαντέλες. Τις φορούσαν όλες οι κοκέτες της εποχής. Όταν οι γυναίκες ντύνονταν έτσι, δεν φόραγαν πολλά χρυσαφικά και πεντόλιρα- μόνο δαχτυλίδια- και η ομπρέλα για να τις προστατεύει από τον ήλιο ήταν απαραίτητο αξεσουάρ«.

«Μόλις τελείωνε η δουλειά, οι εργάτες πλένονταν, χτενίζονταν, φόραγαν καθαρά ρούχα και άρχιζαν τη γιορτή. Μέσα στη σιγαλιά της νύχτας άκουγες μέχρι από πολύ μακριά παρέες να γελούν και να τραγουδούν και να λένε σαμπανιέτες, δηλαδή αστεία«.

«Κανείς δεν έμοιαζε να κοιμάται ποτέ σε αυτή την πόλη. Τραγούδια ακούγονταν και την αυγή, γιατί υπήρχαν κι εργάτες που δούλευαν όλη τη νύχτα στα καπνά και τελείωναν με το πρώτο φως. Εκεί να ακούσεις αμανέδες και τραγούδια με τη συνοδεία αηδονιών. Ούτε που μπορείτε να φανταστείτε αυτή την ομορφιά…«.

Όλα αυτά συνέβαιναν την ίδια στιγμή που κάμποσα χιλιόμετρα μακριά, οι οχτροί είχαν σπάσει το μέτωπο και προελάμβαναν. Στους Σμυρνιούς όμως είχε τόσο εντυπωθεί η απαραίτητη ψευδαίσθηση της ευζωίας τους, ώστε δεν μπορούσαν να δουν το αυτονόητο. Ότι δηλαδή, μαζί με τους οχτρούς προελάμβανε και η καταστροφή τους. Και ότι ο από μηχανής θεός ήταν πρόσκαιρο εφεύρημα των αρχαίων τραγωδιών, και όχι χρέος του Θεού προς αυτούς που τρέφονται με ψευδαισθήσεις.

Στις μέρες μας, οι Σμυρνιοί της Ελλάδας μας -εγώ, εσύ και όλοι μαζί- τερπόμαστε με τις μικρές απολαύσεις που μας εξασφαλίζει η ευζωία μας. Η φτώχεια δεν έχει παρεμποδίσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο και το facebook και τα blog προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες για τέρψη και για αναψυχή.

Όχι πολύ μακριά, ένας πόλεμος μαίνεται. Ακατάληπτος στους πολλούς. Μια κεντροαριστερά μέσα από τις στάχτες της προσπαθεί να μας πείσει ότι το φαύλο σύστημα που μας οδήγησε στο βούρκο, μπορεί και πάλι να αποτελέσει όραμα ζωής.

Φευ, η μελλοθάνατη γριούλα αναπολεί την πρώτη νύχτα του γάμου της!

Η Ν.Δ. βουτηγμένη στο βούρκο των σκανδάλων, προσπαθεί να βρει κάποιον λιγάκι καθαρό να αρθρώσει πολιτικό λόγο. Όποια πέτρα και να σηκώσεις από κάτω θα βρίσκεται και μια νέα σκουρόχρωμη βαλίτσα με βρώμικο περιεχόμενο.

Φωνάζει ο κλέφτης!

Απαραίτητες ψευδαισθήσεις.

Μα είμαστε στα καλά μας;

Πόσο τυφλοί πρέπει να είμαστε για να δούμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή κανένας από αυτούς που έχουν πέσει μικροί στον Πακτωλό δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί για μας πραγματικά. Ξέρετε πόσες σκοτούρες έχει η διαδικασία να διαχειρίζεσαι τόσα χρήματα και να προσπαθείς κάθε φορά να διαφεύγεις τους φορολογικούς ελέγχους. Μένει χρόνος να σκεφτείς τον μικρούλη μισθωτό. Τον μικρό συνταξιούχο;

Απαραίτητες ψευδαισθήσεις. Όλοι μας στεκόμαστε μπροστά στο κόμματα της αντιπολίτευσης όπως στεκόμαστε μπροστά στις βιτρίνες του προποτζίδικου και ονειρευόμαστε πως ήμαστε οι τυχεροί του Τζακ Ποτ. Όλοι μας προσπαθούμε να αντλήσουμε από τα λόγια τους κάποια ψήγματα αισιοδοξίας για να θρέψουμε τις αυταπάτες μας. Ότι όλοι αυτοί που παίζουν «Μονόπολη» με τις offshore θα ενδιαφερθούν για εμάς.

Απαραίτητες ψευδαισθήσεις…

Ας πάρουμε μια καλή τζούρα ίντερνετ και ας κοιμηθούμε ήσυχοι. Ναι η κεντροαριστερά θα μας γυρίσει πίσω στις ημέρες του Ανδρέα. Ναι ο Μητσοτάκης θα μας βάλει μετόχους στις offshore.

Μπα, να και ένας γάιδαρος που πετάει…

Θεέ μου, τι όμορφα που είναι εδώ, στη χώρα των ψευδαισθήσεων!

Sommelier

Ετικέτες: ,