• Σήμερα είναι: Δευτέρα, Μάιος 28, 2018

Νόμιμη η εισαγωγή σκευασμάτων με φαρμακευτική κάνναβη

Domino News
Domino News
Ιούλιος08/ 2017

Νόμιμη είναι από σήμερα η εισαγωγή και πώληση στη χώρα μας σκευασμάτων που περιέχουν φαρμακευτική κάνναβη. Έτσι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται πλέον στις χώρες που παρέχουν στους πολίτες τους τη δυνατότητα να μην αναγκάζονται να περάσουν μέσα από το κύκλωμα της μαύρης αγοράς για να βρουν ένα φάρμακο αναγκαίο για τη θεραπεία τους.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων κάνναβης που έχουν αποδεδειγμένο κλινικό όφελος για μια σειρά από νόσους, όπως ο χρόνιος πόνος, ο νευροπαθητικός, η ναυτία και έμετοι λόγω χημειοθεραπειών. Οι ασθενείς θα μπορούν να τα προμηθεύονται πλέον νόμιμα και στη χώρα μας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, θα προχωρήσουν οι σχετικές τεχνικές και διοικητικές διαδικασίες.«Θα μπορούν να τα αγοράζουν από τα φαρμακεία στα οποία θα διατίθενται μέσω κρατικού μονοπωλείου, όπως συμβαίνει με τα φάρμακα που χορηγούνται με τις δίγραμμες συνταγές.

Πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού και εναρμόνισης με τα διεθνώς ισχύοντα», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι μετά από συνεννόηση με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ συγκεκριμένες ειδικότητες που συνδέονται με τις χρόνιες παθήσεις θα μπορούν να συνταγογραφούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν κάνναβη, ηλεκτρονικά, για να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος.

Πηγή: ΕΡΤ