• Σήμερα είναι: Τετάρτη, Ιούνιος 26, 2019

Οι γερμανικές αποζημιώσεις…ξανάρχονται έως το τέλος του ’18

Domino News
Domino News
Σεπτέμβριος23/ 2018

Η κυβέρνηση προτίθεται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση το πόρισμα που παραμένει στα συρτάρια από το 2016. Ποιες είναι οι διαδικασίες για τη διεκδίκηση 269,5 δισ. ευρώ

Στην πρώτη γραμμή επανέρχεται το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται πως το σχετικό πόρισμα της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής θα έρθει επιτέλους στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση το αργότερο μέχρι το τέλος του 2018, και κατόπιν θα ακολουθηθεί η δικαστική οδός. Το κρίσιμο και πάντα επίκαιρο εθνικό θέμα επανήλθε στο προσκήνιο με ευθύνη του πρωθυπουργού, που δήλωσε από τη μαρτυρική Κάνδανο: «Είναι ιστορικό χρέος απέναντι σε αυτούς που έφυγαν αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές. Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε το πόρισμα για τις διεκδικήσεις, το οποίο θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής για τις περαιτέρω κινήσεις μας με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων». Λίγες μέρες μετά ο Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε «εξαιρετικό» και «αναλυτικό» το πόρισμα, υποστηρίζοντας πως δεν ήρθε νωρίτερα για συζήτηση, για να μη συμψηφιστεί αυτό το «ιερό» θέμα με ενδεχόμενες χρηματικές και υλικές απαιτήσεις των Μνημονίων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν ανέκαθεν και ο Προκόπης Παυλόπουλος, όπως φάνηκε άλλωστε και από την πρόσφατη ομιλία του στον μαρτυρικό Χορτιάτη. Εκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως οι νόμιμες αξιώσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της γερμανικής ναζιστικής κατοχής είναι πάντα «νομικώς ενεργές» και «δικαστικώς επιδιώξιμες», στο πλαίσιο, όπως εξήγησε, της «ιερής μνήμης» των θυμάτων του ναζισμού, αλλά και της ανάγκης για μη επανάληψη ανάλογων θηριωδιών στο μέλλον.

Τα κόμματα πρέπει να έχουν κοινή γραμμή για το θέμα

Στο πόρισμα που θα συζητηθεί μέχρι το τέλος του έτους στη Βουλή γίνεται μια σειρά σχετικών με τις αξιώσεις προτάσεων, όπως η δημιουργία Επιτροπής Προώθησης της Διεκδίκησης, αποτελούμενη από βουλευτές, δικαστικούς λειτουργούς, διεθνολόγους, ιστορικούς και νομικούς επιστήμονες, η προώθηση συνεργασιών με τις ομάδες Γερμανών νομικών, ιστορικών, συνταγματολόγων και γερμανικών οργανώσεων, ευαίσθητων στα θέματα απόδοσης Δικαιοσύνης, αλλά και η εντατική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της διεθνούς αλλά και της ελληνικής κοινής γνώμης για το θέμα.

Εύκολα συμπεραίνει κανείς πως το πλήρωμα του χρόνου έχει φτάσει και πρέπει επιτέλους να πάψουμε να απεμπολούμε τις διεκδικήσεις μας. Ηρθε η ώρα η χώρα μας να ζητήσει πίσω όσα της χρωστάει η Γερμανία, που έχει, αν μη τι άλλο, ηθική υποχρέωση να σταματήσει να υποκρίνεται ότι δεν υπάρχει καν θέμα.Ο μόνος τρόπος για να καμφθεί το «nein» των Γερμανών είναι ο πολιτικός κόσμος της χώρας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να αρθρώσει σαφή διεκδικητικό λόγο, αλλά και να μετέλθει όλων των διεθνών πολιτικών μέσων, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για αυτό, άλλωστε, είναι και αδήριτη ανάγκη να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες και προς το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και προς τη γερμανική Βουλή. Για να γίνει όμως αυτό, τα κόμματα οφείλουν όχι μόνο να μη συναινέσουν άλλο στη γερμανική τακτική της παραγραφής, αλλά και να αντιληφθούν ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων υπάρχει ανεξάρτητα από την τρέχουσα πολιτική συγκυρία και φυσικά δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με προεκλογικές στοχεύσεις.

Πηγή: dimokratianews.gr