• Σήμερα είναι: Κυριακή, Αύγουστος 18, 2019

Οι τέσσερις μυστικές συναντήσεις Σημίτη – Παπαντωνίου για τις φρεγάτες

Domino News
Domino News
Νοέμβριος01/ 2018

Στο προσκήνιο επανέρχονται οι πολιτικές ευθύνες του Κώστα Σημίτη για την πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία, με αφορμή την προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου.

Παράλληλα έρχονται στο φως ολοένα και περισσότερα στοιχεία για το σκάνδαλο των εξοπλισμών.

Ειδικότερα, η εφημερίδα «Εστία» αποκαλύπτει σήμερα πως πριν από την λήψη των επίμαχων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ για τους εξοπλισμούς, μεταξύ των οποίων και για τις φρεγάτες, προηγήθηκαν τέσσερις μυστικές συναντήσεις – συζητήσεις μεταξύ του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του τότε υπουργού Αμύνης Γιάννου Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ.Σημίτης γνώριζε και ενέκρινε τις αποφάσεις, ώστε σήμερα να μη δικαιολογείται να χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» τον πρώην υπουργό του.

Διαβάστε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα:

Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο εκδότης του περιοδικού «Άμυνα & Διπλωματία», κ. Τάρκας:

«Πρώτον, όλα -ανεξαιρέτως- τα υπογραφέντα συμβόλαια της περιόδου 2001-2004 δεν είχαν εγκριθεί απλώς από το ΚΥΣΕΑ, αλλά είχαν εξεταστεί λεπτομερειακά και προεγκριθεί από τον τότε πρωθυπουργό σε μακράς διάρκειας συναντήσεις με τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, πριν υποβληθούν στις επίσημες συνεδριάσεις με τα άλλα μέλη της κυβέρνησης. Πρόκειται, σύμφωνα με τον αδόκιμο όρο, για τέσσερα «προ-ΚΥΣΕΑ», με συναντήσεις των κυρίων Σημίτη και Παπαντωνίου στις 12 Φεβρουαρίου 2002, την 1η Αυγούστου 2002, στις 20 Νοεμβρίου 2002 και την 4η Νοεμβρίου 2003.

Ασφαλώς, πέραν αυτών των τεσσάρων «προ-ΚΥΣΕΑ», υπήρχε και πλήθος άλλων συναντήσεών τους».

Σε άλλο σημείο ο κ.Τάρκας αναφέρει πως «στο πλαίσιο συνομιλίας με τον Γερμανό καγκελάριο Γκ. Σρέντερ στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2002, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι αδύνατη η δέσμευσή του για το Eurofighter, αλλά σύντομα θα εξεταζόταν η δυνατότητα εκταμιεύσεων για άλλα εκκρεμή προγράμματα γερμανικού ενδιαφέροντος, όπως τα Leopard και τα υποβρύχια.

Λίγο μετά, τον Μάρτιο του 2003, οι κ. Σημίτης και Παπαντωνίου μεταβάλλουν ξαφνικά τις δύο αποφάσεις τους (Φεβρουαρίου 2001 και 2002) περί συγκράτησης δαπανώνεγκρίνοντας την έκδοση των τελικών «κατακυρωτικών διαταγών» για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς και για το συμβόλαιο ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων με τη SAIC (άνω των 650.000.000 ευρώ) τον Ιούνιο του 2003».

Πηγή: neaselida.gr