• Σήμερα είναι: Πέμπτη, Ιούλιος 18, 2019

Oργή Άγκυρας κατά της ΕΕ μετά τις απειλές για κυρώσεις

Domino News
Domino News
Ιούνιος19/ 2019

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι με τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ στέλνουν οι ευρωπαϊκές χώρες καθώς συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή της Αγκυρας που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι τίποτα δεν θα την σταματήσει.

Οι πρώτες κινήσεις έγιναν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που μετά την συνεδρίαση του στο Λουξεμβούργο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και την Κομισιόν να υποδείξουν «χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα» για την Τουρκία, ώστε να «είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο». Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε έντονο παρασκήνιο, με τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου να απαιτούν άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Άγκυρας. Σημειώνεται ότι το σχετικό Κείμενο Συπερασμάτων θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν άμεση σε όλα τα επίπεδα. Λίγη ώρα αργότερα εξέδωσε NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου για τις 20 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Σε ελληνική γραμμή οι αποφάσεις της ΕΕ

Ακολούθησε η επίσημη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της ΕΕ. «Φαίνεται ότι η ΕΕ έχει γράψει σήμερα τις αποφάσεις της με μια εντελώς ελληνική γραμμή» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ. «Κατά τη λήψη αυτών των αποφάσεων, η ΕΕ δεν έδρασε ως σύνολο αρχών και αξιών, αλλά ως ομάδα συμφερόντων στις διαπραγματεύσεις. Αυτό αντιβαίνει στην ιδρυτική φιλοσοφία της ΕΕ. Απορρίπτουμε τα θέματα που καταγράφονται στο τμήμα των αποφάσεών μας σχετικά με τη χώρα μας.

Τα ψηφίσματα δείχνουν πόσο μακριά είναι η ΕΕ από την κατανόηση των βημάτων που έχει πάρει η Τουρκία παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Το 2004, η ΕΕ έκανε ένα μεγάλο λάθος δεχόμενη ως μέλος της την Κύπρο. Τώρα για χάρη της διατήρησης αυτού του λάθους υποβιβάζει τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ στο κυπριακό και τις μετατρέπει σε όμηρο αυτού του προβλήματος. Είναι γνωστό ότι η ΕΕ δεν υπήρξε ποτέ συμβαλλόμενο μέρος σε διμερή ζητήματα στο παρελθόν σχετικά με την εικαζόμενη αντιτιθέμενη θαλάσσια δικαιοδοσία των μελών της.

Οι αποφάσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο στερούνται νομικής βάσης. Καλούμε την ΕΕ να αλλάξει αυτό την προκατειλημμένη και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα στάση. Μέχρι να συμβεί αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή δικαιοδοσίας τους. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει .Παρά την μεροληπτική στάση η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφασιστικά βήματα στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. . Ενόψει παγκόσμιων προκλήσεων όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση και η ενεργειακή ασφάλεια, θα είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να εγκαταλείψει τη μεροληψία και να ενεργήσει με ένα στρατηγικό όραμα» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ερντογάν: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επανέλαβε τα περί προστασίας των τουρκικών συμφερόντων στην ανατολική Μεσόγειο

Κανένας λόγος δεν θα αποτρέψει την Τουρκία από το να προστατέψει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει από το να επιδιώκουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ερντογάν σε ένα δείπνο στην Κωνσταντινούπολη που διοργάνωσε μια τοπική οργάνωση. Πρόσθεσε ότι ξένες χώρες δεν μπορούν να προχωρούν σε συλλήψεις μελών του πληρώματος πλοίων εξερεύνησης αερίου κοντά στην Κύπρο.

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί εκ νέου στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν διερωτώμενος: «Μα ποιος είσαι εσύ και μας λες να αποχωρήσουμε; Εσύ έχεις εδώ ακτογραμμή; Έχεις εσύ σχέση με τη περιοχή; Αλλά η Τουρκία δεν έχει μόνο ακτογραμμή, είναι και εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Εδώ η Ελλάδα μπορεί να μιλάει. Και η Βρετανία μπορεί να μιλά. Γιατί; Επειδή είναι εγγυήτριες δυνάμεις. Αλλά εσύ δεν μπορείς να μιλάς. Εσύ έχεις μια εταιρεία, ας μιλήσει η εταιρεία σου. Η Total. Αλλά εμείς είμαστε μέσα στη δουλειά αυτή».

Παιχνίδια με την Αμμόχωστο

‘Ηρθε πλέον η ώρα να κάνουμε ένα απτό βήμα για τα Βαρώσια, δήλωσε ο «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι που ανακοίνωσε την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για την σύσταση μια ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη. Θα διαπιστώσει, είπε, τα περιουσιακά στοιχεία των βακουφίων, ποια είναι τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, θα τα καταγράψει σε μια έκθεση που θα δοθεί στον ίδιο. Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, συνέχισε ο κ. Οζερσάι, θα καθορίσουν την πολιτική – όπως ανέφερε – που θα ακολουθήσουν στα Βαρώσια. Στην ομάδα αυτή, είπε, θα «επωφεληθούν από ονόματα που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αρένα».

Ως «κυβέρνηση», δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, θα ενεργήσουν με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων». Οι όροι εντολής αυτής της ομάδας θα ετοιμαστούν με βάση την απόφαση του «υπουργικού», πρόσθεσε, και τις επόμενες ημέρες θα απευθύνουν δημόσια έκκληση σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτή την εργασία.

Θα ενημερώσουν επίσης, είπε, την επόμενη περίοδο και τον Τ/κ ηγέτη αλλά και την «βουλή» σχετικά με το θέμα. Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρθηκε και στο μαρωνίτικο χωριό Καρπάσια λέγοντας ότι εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν τα συμβόλαια και κάποιοι που μένουν σε σπίτια στο εν λόγω χωριό θα μετακινηθούν. Έτσι, είπε, μικρός μεν αριθμός αλλά περίπου 10-15 σπίτια θα μπορέσουν να επιστραφούν σε Μαρωνίτες.

Γιοχάνες Χαν: Η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ

Ο επίτροπος, υπεύθυνος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν αμέσως μετά το πέρας του Συμβουλίου τόνισε πως «το Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ΕΕ με τις δικές της αποφάσεις. Γι’ αυτό το ντε φάκτο πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας που το Συμβούλιο αποφάσισε από πέρσι παραμένει ως έχει». Έκανε λόγο για περιορισμό χρηματοδότησης ή συναντήσεων υψηλού επιπέδου προς την Τουρκία. Πέραν των όσων φυσιολογικά αναφέρονται για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, στα συμπεράσματα συμπεριλαμβάνεται και μια φράση η οποία δίνει το στίγμα και σε σχέση με την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα αναγράφεται πως «καμία επιπρόσθετη εργασία προς αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας δεν προβλέπεται». Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο επίτροπος Χαν, η συζήτηση και τα συμπεράσματα επηρεάστηκαν σημαντικά από την κατάσταση των γεωτρήσεων τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία είναι μη αποδεκτή». Έκανε λόγο για σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας από αυτήν την εξέλιξη.

Ικανοποίηση Λευκωσίας

O Κύπριος Πρόεδρος Nίκος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων διατηρώντας την αισιοδοξία του για την στάση που θα τηρήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ. Η Λευκωσία θεωρεί πως με δεδομένη τη στάση της ΕΕ έναντι της Ρωσίας για το θέμα της Κριμαίας, δεν θα μπορούσε να μείνει απαθής απέναντι στη τουρκική επιθετικότητα έναντι μιας χώρας μέλους. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Λευκωσία είχε διατηρήσει ενστάσεις στα μέτρα κατά της Ρωσίας, ενώ το κυπριακό κοινοβούλιο ήταν το μοναδικό κοινοβούλιο της ΕΕ, που με ψήφισμα του καλούσε την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Διπλωματικές πηγές

«Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ» επισημαίνουν από την πλευρά τους ελληνικές διπλωματικές πηγές. «Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δόθηκε μια σκληρή μάχη της Ελλάδας» όπως προσθέτουν. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας» και «καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες». Επίσης, σημειώνεται ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απολυτή αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως υπογραμμίζουν οι διπλωματικές πηγές, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μετρά χωρίς καθυστέρηση.