• Σήμερα είναι: Πέμπτη, Ιούλιος 18, 2019

Οριστική συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών για την προστασία της α΄ κατοικίας

Domino News
Domino News
Φεβρουάριος27/ 2019

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Υφυπουργός Επικρατείας Δημήτρης Λιάκος εκ μέρους της Κυβέρνησης, στελέχη των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Δικαιοσύνης και εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών που συμμετείχαν σε πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, κατέληξαν, σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέκου Φλαμπουράρη, στο τελικό πλαίσιο της νέας ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η συμφωνία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αντικαταστήσει από την 01/03/2019 το άρθρο 9 του ν.3869/10.

Άμεσα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για εισαχθεί το νέο πλαίσιο προς ψήφιση από το ελληνικό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επεξεργασία για τη συνολική αναθεώρηση των πλαισίων ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών.

Υπενθυμίζεται πως στη δεύτερη μετα-προγραμματική της αξιολόγηση η Κομισιόν διατύπωσε ενστάσεις σε ό,τι αφορά -μεταξύ άλλων- το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η Κομισιόν δεν κρύβει ότι αυτό που την ανησυχεί είναι πως «ένας μεγάλος αριθμός σοβαρών ζητημάτων για το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας παραμένουν ανοιχτά». Το θεωρεί υπερβολικά ευρύ, καθώς επεκτείνεται και στα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και φοβάται ότι θα μπορούσε να ευνοήσει στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Βάσει της προκαταρκτικής εκτίμησης η πρόταση της κυβέρνησης εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την κουλτούρα αποπληρωμής των δανείων και την επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών, καθώς θα μπρορούσε να δώσει τη δυνατότητα για πτωχεύσεις στρατηγικής» προειδοποιεί η Κομισιόν.