• Σήμερα είναι: Τρίτη, Οκτώβριος 16, 2018

Περνούν τα stress tests οι τράπεζες

Domino News
Domino News
Απρίλιος15/ 2018

Αν και ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα τελικά αποτελέσματα των εν εξελίξει stress tests, τα μηνύματα που λαμβάνουν από τη Φρανκφούρτη, οι τραπεζικές διοικήσεις, είναι ενθαρρυντικά.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η τεχνική ανάγνωση των στοιχείων που έχουν αποστείλει στον επόπτη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, τον SSM, θα αναδείξει την πολιτική απόφαση των πιστωτών για έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, τον ερχόμενο Αύγουστο, χωρίς κραδασμούς.

Υπό την έννοια αυτή θεωρούν ότι και οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα καταφέρουν να περάσουν τη δοκιμασία των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων χωρίς να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες που θα τους οδηγούσαν άμεσα σε υποχρεωτικές νέες εκδόσεις μετοχών.

Οι εγχώριες τράπεζες διαθέτουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και εμφανίζουν αξιόλογη πρόοδο σε όλους τους επιμέρους κρίσιμους τομείς, ήτοι στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στη ρευστότητα, στην αποκλιμάκωση του λειτουργικού τους κόστους και στην ολοκλήρωση των επιχειρησιακών σχεδίων που είχαν συμφωνηθεί μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους το 2015.

Όσο οι συστημικοί όμιλοι πιάνουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ΕΚΤ δεν έχει λόγο να πιέσει προς μια τέταρτη, από το 2012, κεφαλαιακή ενίσχυση του συστήματος.Έτσι, οι όποιες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα ληφθούν τα επόμενα χρόνια, όταν θα έχει διαφανεί περισσότερο ξεκάθαρα η αποτελεσματικότητα των τραπεζικών διοικήσεων στην υλοποίηση των πλάνων μείωσης των «κόκκινων» δανείων.

Στη βάση αυτή, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θεωρούν πως ο SSM δεν θα οποιαδήποτε απόφαση που θα υποχρεώνει τις ελληνικές τράπεζες να υποβάλουν νέα πλάνα κεφαλαιακής ενίσχυσης μετά τη λήξη των stress tests.

Πηγή: cnn.gr

Ετικέτες: ,