• Σήμερα είναι: Πέμπτη, Δεκέμβριος 13, 2018

Ποιος κρύβει τέτοιες εκδηλώσεις (2)

Sommelier
Sommelier
Σεπτέμβριος17/ 2017

Όταν σε προηγούμενη ανάρτησή μας (δες εδώ) κάναμε αναφορά στην εκδήλωση εκείνη, τα γνωστά παπαγαλάκια σκύλιασαν και προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της εκδήλωσης και κυρίως την παρουσία της Υπουργού. Αναμενόμενο φυσικά. Όσοι έχουν μάθει να ζουν παρασιτικά συνηθίζουν να χτυπούν τα «φορτωμένα δέντρα». Το προσπερνούμε και συνεχίζουμε. Οι καιροί είναι πολύ απαιτητικοί για να ασχολούμαστε με μικρότητες.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 η «Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία» (ΗΑΕΕ), είχε την χαρά και την τιμή να συνεργαστεί με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών για τη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Φόρουμ Πετρελαίου και Αερίου Αλεξανδρούπολης με τίτλο «Ελλάδα: Ενεργειακός Παράγοντας-Κλειδί με Προοπτικές στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη.

Τα προγράμματα που αφορούν τη γεωστρατηγικά σημαντική Θράκη και ιδιαίτερα το νομό Έβρου και την Αλεξανδρούπολη, όπως το σχέδιο του πλωτού σταθμού LNG, ο Ελληνο-Βουλγαρικός Αγωγός IGB, ο ΤΑΡ και ο διασυνδετήριος αγωγός Βουλγαρίας-Σερβίας, αποτέλεσαν αντικείμενο ιδιαίτερης ανάλυσης και προβολής. Επιπλέον, η θετική στάση του λαού και των φορέων της Θράκης και του Έβρου, που αγκάλιασαν με ενθουσιασμό τα ανωτέρω σχέδια και έργα, εντυπωσίασε τους πάντες και ήδη αποτελεί υπόδειγμα προς μίμηση και παραδειγματισμό για τους διεθνείς επιχειρηματικούς και τραπεζικούς επενδυτικούς κύκλους, αλλά και για διεθνή κέντρα όπως οι Βρυξέλλες, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα κλπ.

Από πλευράς του, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με τον δραστήριο πρόεδρό του Σίμο Αναστασόπουλο, καθώς και το Γενικό Διευθυντή Ηλία Σπιρτούνια, απέδειξαν για πολλοστή φορά ότι παρακολουθούν και παρεμβαίνουν ενεργά σε όλες τις σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή μας, ενώνοντας επιχειρηματικά την Ελλάδα με τις ΗΠΑ σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη λόγω της απόλυτης ανάγκης για ξένες επενδύσεις.

Με δεδομένο, εξάλλου, το γνωστό έντονο στρατηγικό ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά και των αμερικανικών εταιρειών παραγωγής και εμπορίας LNG, Cheniere και Tellurian, για την πρωτοβουλία της εταιρείας Gastrade του ομίλου Κοπελούζος να κατασκευάσει τον πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, τόσο το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, όσο και η αμερικανική Πρεσβεία, άνοιξαν τις «πόρτες» τους για συνεργασία με την ΗΑΕΕ, που επιπροσθέτως είχε την ευθύνη του συντονισμού προγράμματος του Φόρουμ και της επιλογής των ομιλητών.Το Φόρουμ προσέφερε επίσης την ευκαιρία για μια ανεπίσημη αλλά πολύ ουσιαστική «συνάντηση κορυφής» των υπουργών Ενέργειας των σημαντικών χωρών της Βαλκανικής Χερσονήσου, της Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας. Οι υπουργοί των τριών χωρών Γιώργος Σταθάκης, Τεμενούζκα Πετκόβα και Αλεξάνταρ Άντιτς, είχαν τη δυνατότητα να επικαιροποιήσουν τον ενεργειακό οδικό χάρτη των Βαλκανίων, εν όψει των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή της Κασπίας, κεντρικός πυλώνας των οποίων είναι τα ανωτέρω σχέδια και έργα.

Η έντονη αμερικανική παρουσία, μεταξύ άλλων μέσω του πρέσβη Τζέφρυ Πάγιατ και του πρώην Υφυπουργού για τη Διεθνή Ενεργειακή Διπλωματία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άμος Χοκστάιν, ο οποίος εκτελεί χρέη Ειδικού Συμβούλου για την εταιρεία Tellurian Inc. υπογράμμισε την παγκόσμια γεωπολιτική σημασία της Αλεξανδρούπολης και ταυτόχρονα αποτέλεσε το κατάλληλο όχημα για την για άλλη μια φορά υπογράμμιση της στρατηγικής σημασίας της περιοχής, κάτι που αντιλαμβάνονται και άλλες υπερδυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα και ασφαλώς η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη, όπως τόνισε η κυρία Megan Richards, Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής (ENER) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στηρίζει το πρότζεκτ του τερματικού LNG. Σημαντική ήταν και η συμβολή της ΔΕΠΑ, με το Θοδωρή Κιτσάκο, Διευθύνοντα Σύμβουλό της, να αναφέρει την επικείμενη συμμετοχή της στη μετοχική σύνθεση του τερματικού.

Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης, ο πλωτός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης αποτελεί μαζί με τον ΤΑΡ και τον Ελληνο-Βουλγαρικό Αγωγό IGB, την αλληλένδετη με τα ενεργειακά προγράμματα των γειτονικών χωρών ελληνική συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδια της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Η ένθερμη υποστηρίκτρια του πλωτού σταθμού της Αλεξανδρούπολης και του Ελληνο-βουλγαρικού Αγωγού IGB Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας κα Πετκόβα τόνισε την ανάγκη ακόμη πιο στενής συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών και μαζί με το Σέρβο συνάδελφό της κ. Άντιτς αναφέρθηκαν επίσης και στον διασυνδετήριο αγωγό αερίου Βουλγαρίας-Σερβίας, ο οποίος θα διευρύνει την βαλκανική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και θα καταστήσει πλέον δυνατό τον «Κάθετο Διάδρομο» αερίου.

Το Φόρουμ ολοκλήρωσε με την ομιλία του ο Nicholas Jennett, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής της Ελληνικής ομάδας επενδύσεων της EIB, όπου και τόνισε πως «Η χρηματοδότηση είναι εδώ», αναφέροντας πως η ΕΙΒ έχει ενισχύσει την παρουσία της στον ελλαδικό χώρο και διατίθεται να χρηματοδοτήσει σειρά από νέα πρότζεκτ, που θα έχουν βιώσιμο και αναπτυξιακό χαρακτήρα, όπως ακριβώς είναι και τα προαναφερθέντα.

Συγκινητική υπήρξε η καθολική συμπαράσταση του λαού και των φορέων της Αλεξανδρούπολης και του Έβρου για τα ανωτέρω έργα, τα οποία θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην τοπική οικονομία. Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και  Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ, κύριος Βαγγέλης Λαμπάκης και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κύριος Χρήστος Μέτιος υπογράμμισαν τη θετική αντίδραση των κατοίκων της περιοχής για τον πλωτό σταθμό LNG  και δήλωσαν ότι ο νομός Έβρου αποτελεί ενεργειακό και εμπορικό κόμβο για τα Βαλκάνια, αλλά και άλλες χώρες βορειότερα.

Το συντονισμό του Φόρουμ ανέλαβε επιτυχημένα ο πρόεδρος της ΗΑΕΕ, καθηγητής Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, ο οποίος επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία του προτεινόμενου πρότζεκτ LNG στην Αλεξανδρούπολη, ως «κλειδί» για την υλοποίηση του ΙGB, δύο έργα υποδομής Φυσικού Αερίου, όπου σε συνδυασμό με την επικείμενη ολοκλήρωση του ΤΑΡ, είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση του κάθετου διαδρόμου και την επιτυχή υλοποίηση ενός Pricing Hub της ευρύτερης περιοχής, με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα.

Η ενημέρωση της παγκόσμιας ενεργειακής κοινότητας και των ενεργειακών υπερδυνάμεων για το Φόρουμ της Αλεξανδρούπολης θα ολοκληρωθεί  και με σειρά επικοινωνιακών δράσεων της ΗΑΕΕ, μέσω του διεθνούς δικτύου των αδελφών παραρτημάτων του ΗΑΕΕ ανά τον κόσμο.

Σε επίσης προηγούμενη ανάρτηση (δες εδώ) είχαμε κάνει αναφορά στον σχεδιασμό που ήδη υλοποιείται σχετικά με την παράκαμψη της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου.

Ο σχεδιασμός προωθείται σθεναρά από την κυβέρνηση και η χώρα μας αναμφισβήτητα δεν είναι μια χώρα που δύει, όπως προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης από το Βελλίδειο να μας πείσει και τέτοιες εκδηλώσεις και στρατηγικές δεν μπορούν να οφείλονται σε ενέργειες «μαθητευόμενων μάγων». Προχωράμε και συνεχίζουμε…

Sommelier

Ετικέτες: ,