• Σήμερα είναι: Δευτέρα, Ιούνιος 25, 2018

Ψαλιδόπουλος: Πιθανή η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

Domino News
Domino News
Μάιος21/ 2018

«Εάν στο Eurogroup της Πέμπτης δεν υπάρξει κάποιος συμβιβασμός στο θέμα του χρέους, είναι πιθανό το ΔΝΤ να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/ τόνισε πως «ό,τι έχει συμφωνηθεί σε σχέση με τις συντάξεις και το αφορολόγητο θα ισχύσει» ανεξάρτητα από τη σχέση του ΔΝΤ με το ελληνικό πρόγραμμα.

«Το ελληνικό χρέος σήμερα είναι βιώσιμο. Το θέμα είναι οι μακροχρόνιες προοπτικές του. Μέχρι το 2030 δεν τίθεται θέμα βιωσιμότητας. Από εκεί και πέρα υπάρχει πρόβλημα» εξήγησε προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ θεωρεί ότι το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους είναι υφεσιακό«.

Σε σχέση με την προοπτική του ΔΝΤ στη χώρα μας διευκρίνισε: «Το ΔΝΤ είναι τεχνικός σύμβουλος, έχει εγκρίνει ένα πρόγραμμα από πέρυσι το καλοκαίρι θέτοντας δύο προϋποθέσεις: Ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και ότι θα γίνει μείωση του χρέους, αλλά εκκρεμεί το θέμα του χρέους. Παρατηρείται δυστοκία. Οι Ευρωπαίοι λένε δεν βιαζόμαστε και θα ανακοινώσουμε μέτρα τον Αύγουστο. Από το Βερολίνο δεν θέλουν αυτόματο μηχανισμό απομείωσης του χρέους. Θέλουν τη βεβαιότητα ότι δεν θα χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική. Αν στο Eurogroup της Πέμπτης δεν υπάρξει κάποια συμφωνία το ΔΝΤ δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του γιατί χρειάζεται χρόνος για γραφειοκρατικές διαδικασίες. Αν μέσα στην εβδομάδα δεν υπάρξει συμβιβασμός και αν δεν δοθεί κάτι συγκεκριμένο και ποσοτικό, δυστυχώς θα έρθει στο συμβούλιο η πρόταση να μην ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα«.

Ο Μ. Ψαλιδόπουλος θύμισε επίσης ότι «το πρόγραμμα του Ιουλίου 17 είναι ένα πρόγραμμα που δίνει 1,6 δισ. υπό την προϋπόθεση ότι θα εκπληρωθούν κάποιοι στόχοι. Το ΔΝΤ θα παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος του ΕΣΜ αλλά η χρηματοδοτική συμμετοχή θα αρθεί«.

Ως προς το τι θα γίνει με το χρέος της χώρας μας προς το ΔΝΤ, ο Μ. Ψαλιδόπουλος σημείωσε ότι υπάρχουν συμφωνημένες περίοδοι αποπληρωμής και ένα σενάριο είναι η εξαγορά του από τις χώρες της ευρωζώνης.

Πηγή: news247.gr