• Σήμερα είναι: Τετάρτη, Μάιος 22, 2019

Σε Ξάνθη και Κομοτηνή η ΥΦΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΣ

Domino News
Domino News
Νοέμβριος19/ 2018

Aπό την ορεινή Ξάνθη ξεκίνησε σήμερα την επίσκεψη της κ Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια Τσαρουχά στα έργα που υλοποιεί το ΔΣΣ στην περιοχή της Θράκης και έχουν απήχηση στο κοινωνικό σύνολο της περιοχής. Η κ Τσαρουχά συνοδευόταν από τον αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού Αλκιβιάδη Σεφανή και τον διοικητη του ΔΣΣ Στρατού Γιώργο Καμπά

Την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018, η ΥΦΕΘΑ Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, συνοδευόμενη από τον Α/ΓΕΣ Αντγο Αλκιβιάδη Στεφανή και τον Δκτη Δ΄ΣΣ Αντγο Γεώργιο Καμπά επισκέφτηκε  χωριά της ορεινής Ξάνθης, όπου έχουν υλοποιηθεί έργα συντήρησης οδοποιίας και σχολικών κτηριακών εγκαταστάσεων από το Δ΄ Σώμα Στρατού.

Πιο συγκεκριμένα χθες το πρωί στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Εχίνου Ξάνθης, η ηγεσία του Στρατού  παρακολούθησε την θεία λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης κ.κ. Ξάνθης ο οποίος μίλησε για την σημαντική ύπαρξη των Ενόπλων Δυνάμεων, με αφορμή και την επικείμενη ημέρα εορτής (21 Νοεμβρίου, ανήμερα των Εισοδίων της Θεοτόκου) αλλά και στην ειρηνική συμβίωση μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, με αφορμή την επίσκεψη αυτή στην Ορεινή Περιοχή της Ξάνθης.

Επίσκεψη στο δημοτικό σχολείο Γλαύκης και στο στρατόπεδο δυνάμεων καταδρομών 

Ακολούθησε η Γλαύκη και ειδικότερα το Δημοτικό Σχολείο του οικισμού, όπου μαθητές και μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικό προσωπικό άνοιξαν το σχολείο για να τους υποδεχθούν, να τους κεράσουν και να τους πουν και…ένα ποίημα. Φυσικά δεν έλειψαν τα αναμνηστικά δώρα που πρόσφεραν άπλετο χαμόγελο στους μικρούς μας φίλους. Λίγο αργότερα, επισκέφθηκαν λίγο μεγαλύτερους μαθητές στο φροντιστήρι της περιοχής, οι οποίοι τους καλωσόρισαν και μίλησαν μαζί τους και για τα «πανεπιστημιακά» τους σχέδια.

Φυσικά απο την περιοδεία, δεν έλειψε και μια στάση (όπου πραγματοποιήθηκε και ενημέρωση απο την Υφυπουργό και τον Αρχηγό του ΓΕΣ) στο Στρατόπεδο «Υποστρατήγου Δημητρίου Παπαποστόλου». Εκεί, όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις συναντούν τις Δυνάμεις Καταδρομών και τους «πρασινομπερέδες».

Με παραδοσιακές στολές οι μαθήτριες στο νηπιαγωγείο της Μύκης

Τελευταίος σταθμός η Μύκη. Εκεί τόσο η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας όσο και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού επισκέφθηκαν και γνώρισαν τους μικρούς μαθητές του νηπιαγωγείου της Μύκης. Οι μικρούλες μαθήτριες, ντυμένες με τις παραδοσιακές τους στολές, υποδέχθηκαν τους επισκέπτες και πήραν δώρα για κορίτσια και αγόρια, τα οποία ωστόσο δεν ήταν εκεί, αφού η Κυριακή στο χωριό είναι μέρα δουλειάς και οι…άντρες βοηθούν τους γονείς στις δουλειές του σπιτιού.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας η γειτονική Κομοτηνή

 Η κ. Τσαρουχά έφτασε στην Κομοτηνή στη μια και μισή το μεσημέρι στον οικισμό του Κάλχα, για να δει από κοντά τους κατοίκους της περιοχής άλλα και τά έργα που έχει πραγματοποιήσει στον οικισμό ο λόχος μηχανικού της ΧΧΙ ΤΘΤ. Πρόκειται για έργα αποχετευτικά που έσωσαν την περιοχή από τις πλημμύρες, ενώ κατασκευάστηκαν εντελώς δωρεάν από τους μηχανικούς και τους στρατιώτες του μηχανικού της ΧΧΙ ΤΘΤ. Τα έργα αυτά αν τα υλοποιούσε ο δήμος Κομοτηνής δήλωσε ο διοικητής του ΔΣΣ θα κόστιζαν 400.000 ευρώ ενώ τώρα ο δήμος αγόρασε μόνο τα υλικά.

Κατά την επίσκεψη της κας Τσαρουχά στον οικισμό του Κάλχαντος συνοδευόταν και από τον διοικητή της ΧΧΙ ΤΘΤ Λάζαρο Καμπουρίδη και τον διοικητή της 29ης ταξιαρχίας Πεζικού Γιώργο Χατζηγεωργίου με τους οποίους η υφυπουργός παρακολουθησε και ασκηση των εθνοφυλάκων στην περιοχή Αμπελώνας (οι εθνοφύλακες ανήκουν στην 29η ταξιαρχία).

Για τη σημασία της παρουσίας και της προσφοράς του στρατού στην περιοχή ευχαρίστησε την κ. Τσαρουχά και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κάλχαντος Οσμάν Μεμέτ, ο οποίος τόνισε ότι πριν γίνει το αποχετευτικό δίκτυο του χωριού τα παιδιά για να πάνε στο σχολείο περνούσαν μέσα από πλημμυρισμένους δρόμους.

Στις δηλώσεις της η κ Τσαρουχά μεταξύ άλλων εξήρε το έργο του στρατού λέγοντας «έχουν γίνει παρά πολλές παρεμβάσεις κοινωνικού έργου από το στρατό. Ο ελληνικός στρατός, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις επιτελούν κοινωνικό έργο μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει στα σχολεία, σε άλλες ανάγκες όπως εδώ στο χωριό που επισκεπτόμαστε έγινε το αποχετευτικό δίκτυο, κάτι το οποίο ήταν μεγάλη ανάγκη. Η παρουσία μου εδώ μαζί με τον αρχηγό του στρατού είναι για να είμαστε κοντά και στα στρατευμένα παιδιά μας αλλά και στους κατοίκους της περιοχής. Μιας περιοχής στην εσχατιά της χώρας με τις ανάγκες και κυρίως για να ενδυναμώσουμε το φρόνημα το οποίο έχουν ανάγκη οι κάτοικοι εδώ. Μας υποδέχονται οι κάτοικοι με πάρα πολύ αγάπη και παρά πολύ χαρά και τιμή

Ερωτηθείσα η ΥΦΕΘΑ αν υπάρχουν κι άλλα αιτήματα από τους κατοίκους της περιοχής είπε ότι διάφορα ζητήματα τα οποία έχουν καταγραφή από τις δυνατότητες που έχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πάντα με την υψηλή επιστασία του Πάνου Καμμένου θα κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε και περισσότερο με τις υποδομές του ΔΣΣ.

Τέλος εξηγώντας στους δημοσιογράφους ο διοικητής του ΔΣΣ Γιώργος Καμπάς τα έργα που έχουν γίνει για την κοινωνία της Ροδόπης τόνισε ότι έχουν γίνει 86 έργα στην περιοχή και παρεμβάσεις σε 38 σχολεία στα οποία μεταξύ άλλων δόθηκαν κομπιούτερ, διαδραστικοί πίνακες, αιρκοντίσιον κι όλα αυτά με χρήματα που έχουμε πάρει από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πηγές: ert.gr / xanthinews.gr / thraki.com.gr