• Σήμερα είναι: Πέμπτη, Δεκέμβριος 13, 2018

ΣΕΒ: Η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται ικανοποιητικά

Domino News
Domino News
Ιούνιος11/ 2018

Μοχλοί οι εξαγωγές και οι επενδύσεις

Η οικονομική δραστηριότητα επεκτείνεται ικανοποιητικά με μοχλούς ανάπτυξης τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, αλλά με την αύξηση των εισαγωγών να περιορίζει τη διάχυση των ωφελειών στην εγχώρια παραγωγή, την απασχόληση και τα εισοδήματα, και κατ’ επέκταση την ιδιωτική κατανάλωση.

Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, αναλύοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% στο πρώτο τρίμηνο του έτους και ειδικότερα τη μείωση των επενδύσεων, την οποία αποδίδει στη συγκυριακή επίπτωση από τις εισαγωγές πλοίων.

«Οι παράγοντες που συνθέτουν την αύξηση κατά 2,3% του ελληνικού ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2018 συνδέονται κυρίως με τις εξαγωγές αγαθών (+10,5%) και υπηρεσιών (+3,8%), αλλά και τις επενδύσεις», αναφέρει συγκεκριμένα και προσθέτει: «Οι επενδύσεις (μαζί με τη μεταβολή αποθεμάτων) κατέγραψαν μια μείωση κατά -12,1% (σε πάγια κατά -10,4%), που οφείλεται, όμως, σε μια τεράστια πτώση των εισαγωγών πλοίων από Euro1447 εκατ. το α’ τρίμηνο 2017 σε Euro394 εκατ. το 1ο τρίμηνο 2018 ή κατά -73%, και κατ’ επέκταση των επενδύσεων σε μεταφορικό εξοπλισμό που μειώθηκαν κατά -54,8% και των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών που μειώθηκαν κατά -2,8%. Χωρίς αυτή τη συγκυριακή επίπτωση από τις εισαγωγές πλοίων, εκτιμάται ότι οι επενδύσεις (μαζί με τη μεταβολή αποθεμάτων) και οι επενδύσεις σε πάγια θα είχαν αυξηθεί αντιστοίχως κατά +3,4% και +10,7%, και οι εισαγωγές κατά +3,9.»

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ