• Σήμερα είναι: Πέμπτη, Δεκέμβριος 13, 2018

Σκοπιανό: Έγινε τελικά η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ

Domino News
Domino News
Ιούνιος11/ 2018

Με ένα τηλεφώνημα μίας ώρας και με συμφωνία να συνεχιστούν αύριο το πρωί οι συνομιλίες σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία ολοκληρώθηκε η επαφή που είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον ομόλογό του από την πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είχαν σήμερα το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί της Τρίτης».

Ήδη από νωρίς το πρωί ο Νίκος Κοτζιάς είχε ενημερώσει εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της γείτονος, πως το περιβόητο τηλεφώνημα θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Η κορύφωση των διαπραγματεύσεων έρχεται την ώρα που οι πιέσεις στα Σκόπια έχουν κλιμακωθεί σε πρωτοφανές επίπεδο, με την κυβέρνηση Ζάεφ να επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις χθες εξαιτίας των οργιωδών φημών για σκληρή σύγκρουση Ζάεφ – Ντιμιτρόφ.

Εν τω μεταξύ,  ο Ζόραν Ζάεφ βρίκεται πλέον αντιμέτωπος με την κλεψύδρα που αδειάζει σε βάρος των Σκοπίων αλλά και τις εσωτερικές πιέσεις που εμφυλοχωρούν πλέον και στο κυβερνητικό σχήμα της γείτονος, με όλα τα δεδομένα να συγκλίνουν πως τις προσεχείς 48 ώρες θα γίνει πιθανότατα το τηλέφωνο που θα προκρίνει είτε την αποδοχή της ελληνικής πρότασης είτε θα οδηγήσει σε ναυάγιο που θα βυθίσει τη γείτονα σε νέο κύκλο αποσταθεροποίησης.

Και τούτο, διότι τυχόν ναυάγιο για τον Ζάεφ αποτελεί επί της ουσίας και το πολιτικό του τέλος, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο εκ νέου στα «παιδιά» του Γκρουέφσκι, καθιστώντας όχι μόνο αδύνατη κάποια λύση στο προσεχές μέλλον αλλά και θέτοντας εκ νέου τη χώρα σε καθεστώς αποσταθεροποίησης, κάτι το οποίο δεν θέλει ούτε η Ελλάδα, ούτε η ΕΕ αλλά ούτε και το ΝΑΤΟ.

Οι προθεσμίες, πάντως, για εξεύρεση λύσης εκ των πραγμάτων στενεύουν. Η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για τις 28 Ιουνίου και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, ο Ζόραν Ζάεφ ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο Βερολίνο την Τετάρτη, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι αναγκάζεται να έχει στις αποσκευές του συμφωνία με την Ελλάδα, αναγκάζοντάς τον να υποχωρήσει από τις διαρκείς υπαναχωρήσεις σε ζητήματα που είχαν κλείσει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και τεχνικών κλιμακίων.

Η συνάντηση αυτή παίζει ως εκ τούτου ρόλο στις εξελίξεις που αναμένονται. Διπλωματικές πηγές θεωρούν πως ο Ζάεφ θα ήθελε να πάει εκεί με τη λύση. Σε αυτή την περίπτωση θα της ζητούσε τη στήριξη της απέναντι σε Γαλλία, Βέλγιο και Ολλανδία που αντιτάσσονται στην είσοδο της χώρας στην ΕΕ. Εκτός αν επιλέξει να επισκεφτεί την καγκελάριο και να εκφράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του.

Οι ίδιες πηγές ωστόσο τονίζουν πως δεν μπορούν να αποκλείσουν τίποτα και θεωρούν όλα τα σενάρια πιθανά με βάση και τις ανατροπές των τελευταίων ημερών.

Πηγή: tribune.gr