• Σήμερα είναι: Κυριακή, Σεπτέμβριος 23, 2018

Στην ταινία «Κοράκια» το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Domino News
Domino News
Νοέμβριος13/ 2017

Ο Σουηδός σκηνοθέτης Γιενς Ασούρ, είναι ο μεγάλος νικητής του 58ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, καθώς απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος, με την ταινία του «Κοράκια» (φωτογραφία άρθρου). Ο Αργυρός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στο φιλμ «Χωρίς Όνομα, Χωρίς Υπογραφή» του Ιρανού δημιουργού, Βαΐντ Τζαλιλβάντ, ενώ με το Βραβείο Κοινού τιμήθηκε το εξαιρετικό φιλμ «Lucky» του Τζον Κάρολ Λιντς.

58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το 58ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, διεξήχθη με επιτυχία, από την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου. Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, το 58ο Φ.Κ.Θ. σύστησε στο κοινό νέους, αλλά και καταξιωμένους δημιουργούς, μέσα από σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή.

Το Φεστιβάλ έδωσε και φέτος ραντεβού με τους θεατές, στoυς Κινηματογράφους, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες στο Λιμάνι: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα. Μέσα από τις πολλές και ενδιαφέρουσες προβολές, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν: ανατρεπτικούς δημιουργούς, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην Αγορά, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις.

-Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος έλαβε η ταινία με τίτλο «Χωρίς όνομα -χωρίς υπογραφή» του Βαΐντ Τζαλιλβάντ από το Ιράν.

Η ίδια ταινία βραβεύτηκε και από την Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) .

-Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για καλύτερη Σκηνοθεσία (Χάλκινος Αλέξανδρος) απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη Χλίνουρ Πάλμασον για την ταινία του «Winter Brothers» – (Δανία, Ισλανδία) .

Το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας έλαβε η ηθοποιός Ντάρια Ζόβνερ για την ερμηνεία της στην ταινία «Για την οικογένεια» του Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ από τη Ρωσία , και το Βραβείο Σεναρίου, στους : Ζυλ Κουλίερ και Τομ Ντιπόν για το σενάριο της ταινίας «Φορτίο» του Ζυλ Κουλίερ (συμπαραγωγή Βελγίου, Ολλανδίας, Γαλλίας).

Πρώτη Ειδική Μνεία δόθηκε στον ηθοποιό Χάρι Ντιν Στάντον για το τελευταίο του χαμόγελο στην ταινία Lucky του Τζον Κάρολ Λιντς ( ΗΠΑ) και δεύτερη Ειδική Μνεία για τον ήχο της ταινίας «Winter Brothers» .

Την Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτέλεσαν οι: Ανμαρί Τζασίρ, σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος, παραγωγός (Παλαιστίνη), Πέιμαν Μααντί, ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης (Ιράν-ΗΠΑ) , Κάρελ Οχ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι (Τσεχία), Μπρουνό Ταριέρ, Sound Designer, Sound Engineer (Γαλλία), Μαρία Ναυπλιώτου, ηθοποιός (Ελλάδα).

– Φέτος το φεστιβάλ εγκαινίασε ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες Εικονικής Πραγματικότητας (Virtual Reality). Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ-ποσό που προσφέρει το Σερβικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το βραβείο Virtual Reality απονεμήθηκε στην ταινία «Αναίμακτα» -της Τζίνα Κιμ από τη Νότιο Κορέα, ενώ ειδική μνεία δόθηκε στην ταινία «Περί τυφλότητας» των: Τζέιμς Σπίνεϊ και Πίτερ Μίντλτον (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο).

– Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) πέραν του βραβείου του διαγωνιστικού τμήματος (στην ταινία «Χωρίς όνομα-χωρίς υπογραφή») από το Ιράν, βράβευσε και την Ελληνική ταινία «Too much info clouding over my head » του Βασίλη Χριστοφιλάκη, ενώ ειδική μνεία επέλεξε να απονείμει στην ταινία «Winter Brothers» του Χλίνουρ Πάλμασον, (Δανία, Ισλανδία).

– Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο της στην ταινία: «Ρόζμαρι» του ‘Αδωνι Φλωρίδη (από την Κύπρο) .

– Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους Κώστα Δήμο, υπεύθυνο προγράμματος, ‘Αρη Φατούρο, σύμβουλο προγράμματος και Βασίλη Δούβλη, σκηνοθέτη, απένειμε το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος:»Για την οικογένεια» του Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ, από τη Ρωσία.

– Δυο βραβεία απένειμε φέτος σε ελληνικές ταινίες που πραγματοποιούν πρεμιέρα στο φεστιβάλ συνοδεύονται από τα χρηματικά ποσά των 3.000 και 2.000 ευρώ αντίστοιχα, η ΕΡΤ : Το πρώτο βραβείο Νέος Κινηματογράφος της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ταινία: «Αγκάθι» του Γαβριήλ Τζάφκα (Δανία, Ελλάδα) και το δεύτερο βραβείο Νέος Κινηματογράφος της ΕΡΤ που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ στην ταινία: «Too much info clouding over my head» του Βασίλη Χριστοφιλάκη (Ελλάδα).

– Νέο βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ και δίνεται σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη (πρώτη ταινία) από το ελληνικό πρόγραμμα που κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ , θεσμοθέτησε φέτος το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου . Το βραβείο του ΕΚΚ δόθηκε επίσης στην ταινία:»Too much info clouding over my head » του Βασίλη Χριστοφιλάκη.

Πηγές: tvxs.gr / neaselida.gr