• Σήμερα είναι: Πέμπτη, Φεβρουάριος 21, 2019

Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις 750 εκ. ευρώ για το 2019

Domino News
Domino News
Ιούλιος10/ 2018

Στοχευμένες φοροελαφρύνεις 750 εκατ. ευρώ για το 2019 εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΕΕ), στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ανέφερε ότι προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος 1,5 δισ. ευρώ για το 2020 και 3 δισ. για το 2022.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα τα τελευταία χρόνια υπήρξε μεγάλη φορολογική συμπίεση που επηρέασε όχι μόνον τους αδυνάμους αλλά και τη λεγόμενη μεσαία τάξη, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως τώρα μετά τη συμφωνία του eurogroup και η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια πρέπει να συστρατευτούν οι κοινωνικοί εταίροι.

«Καταφέραμε από μία χώρα παράδειγμα προς αποφυγή να έχουμε για τρίτη συνεχή φορά πλεονάσματα και να είμαστε χώρα παράδειγμα προς μίμηση», ανέφερε.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «κάναμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις που κανείς κοινωνικός εταίρος δεν πίστευε ότι θα γίνουν».

«Χρειαζόμαστε αλλαγή παραγωγικού μοντέλου», πρόσθεσε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «τώρα που διαμορφώνεται ένα καινούργιο σχέδιο-μοντέλο ανάπτυξης, ο καθένας πρέπει να συμβάλει».

«Πρώτη προτεραιότητά είναι να ενώσουμε δυνάμεις για να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία του eurogroup δεν αφορά την εκλεγμένη κυβέρνηση, αλλά τον κάθε ένα και θα αφορά και τις επόμενες κυβερνήσεις».

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο ίδρυσης υπουργείου Βιομηχανίας δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Θέτοντας ως στόχο η βιομηχανία να συμμετέχει στο 12% του ΑΕΠ της χώρας, ο Αλ. Τσίπρας είπε στον πρόεδρο του ΣΒΒΕ ότι «εξετάζουμε με προσοχή» την σχετική πρόταση, ενώ το ίδιο κάνει και για το ζήτημα της φορολογίας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θετικά νέα για την ελληνική οικονομία που ακολούθησαν το ιστορικό Eurogroup της 21ης Ιουνίου, προαναγγέλοντας φοροελαφρύνσεις 750 εκατ. ευρώ για το 2019.  Σκληρή κριτική άσκησε ο Αλ. Τσίπρας στον ΣΕΒ καταλογίζοντας του «πολιτικές παρεμβάσεις», με ατζέντα… ΝΔ.

Η ομιλία του πρωθυπουργού:

Κάλεσμα στους φορείς και στις παραγωγικές δυνάμεις σε συστράτευση για το σχέδιο εξόδου από την κρίση

Η εικόνα της χώρας στην Ευρώπη και όλον τον κόσμο έχει αλλάξει εντυπωσιακά, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Είπε ότι τώρα που διαμορφώνεται ένα σχέδιο που επιθυμεί να αλλάξει την αντίληψη του τρόπου παραγωγής και του μοντέλου ανάπτυξης πρέπει ο καθένας να συμβάλει. «Πρώτιστη προτεραιότητα για όλες τις παραγωγικές δυνάμεις είναι να ενώσουμε προσπάθειες ώστε να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της«, σημείωσε και απηύθυνε κάλεσμα στους φορείς και στις παραγωγικές δυνάμεις σε συστράτευση για το σχέδιο εξόδου από την κρίση.

Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις περίπου 750 εκατ. ευρώ για το 2019, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως ήδη προβλέπεται δημοσιονομικός χώρος για το 2019, 860 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από αυτά να δώσει στοχευμένες φοροελαφρύνσεις περίπου 750 εκατ. ευρώ.

«Για το φλέγον ζήτημα της φορολογίας που καταλαβαίνω πόσο σας απασχολεί, αφού αναφέρθηκε ειδικά και ο πρόεδρος, μπορώ σήμερα με σιγουριά να σας πω ότι υπάρχει, χάρη στην σημερινή αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών μας, ο οδικός χάρτης για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θα ξεκινούν από τον προϋπολογισμό του 2019«, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Καταφέραμε την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων που ξεπέρασαν όλες τις εκτιμήσεις για 3 χρονιές στη σειρά και πάμε για την τέταρτη, ξεκινώντας μάλιστα από άδεια ταμεία. Σήμερα είμαστε σε θέση να κάνουμε φοροελαφρύνσεις, υπολογισμένα και με σχέδιο και όχι αποσπασματικά«, σημείωσε και πρόσθεσε ότι όσο θα σταθεροποιείται η οικονομία σε υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο περισσότερο θα δίνεται η δυνατότητα να προχωράμε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε στη συνέχεια για θετικό momentum, τονίζοντας ότι «μετά τον Αύγουστο η χώρα μας περνά σε μια πραγματικά νέα εποχή«.

«Η ελληνική βιομηχανία επιδιώκουμε να πρωταγωνιστήσει στον εξαγωγικό αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας, και στόχος μας είναι η συμμετοχή της στο ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει στο 12% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», είπε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας.

Η ηγεσία του ΣΕΒ… να μην εκτίθεται

Να μην εκτίθεται, κάλεσε ο Αλ. Τσίπρας την ηγεσία του ΣΕΒ ασκώντας κριτική στη στάση του, την οποία αντιδιαστέλλει με τη στάση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

Ειδικότερα, είπε ότι ακούει με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις θέσεις, τις προτάσεις αλλά και τις ανησυχίες που διατυπώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. «Γνωρίζω ότι όλοι εσείς εδώ, είστε άνθρωποι που έχετε καθημερινή τριβή με την αγορά και έχετε ιδία γνώση για το τι πρέπει να αλλάξει και έχετε αποδείξει ότι πίσω από τις δημόσιες τοποθετήσεις σας, δεν κρύβονται άλλα κίνητρα«, είπε.

Ωστόσο, σημείωσε, ότι δεν μπορεί να πω ότι το ίδιο ισχύει πάντα σε ό,τι αφορά την ηγεσία του ΣΕΒ. «Η οποία ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρά της πάρα πολλές φορές είναι αμιγώς πολιτικά και δεν έχουν καμία σχέση με τις ειλικρινείς αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε. Σχολίασε ότι «αυτό αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκθεσή του, στην οποία ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα περιβόητα μέτρα του 19 και του 20 δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας«.

Σχολίασε επίσης ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι «ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για μια ακόμη περικοπή συντάξεων«. «Σπεύδοντας μάλιστα τούτη τη φορά«, πρόσθεσε, «να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, επιπλήττοντας μάλιστα στη Γερουσία της Βουλής και τον Επίτροπο Μοσκοβισί που μίλησε για μη ανελαστικές υποχρεώσεις που μπορούμε να επανεξετάσουμε όταν έρθει η ώρα».

Τόνισε ότι επειδή είναι μια πρακτική που δε συμβαίνει για πρώτη φορά, αλλά το έκανε, όπως θύμισε, και την περίοδο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, «θα συμβούλευα λοιπόν, την ηγεσία του ΣΕΒ, να μην εκτίθεται και να πάρει παράδειγμα από τη δική σας στάση«.

Πηγή: kontranews.gr