• Σήμερα είναι: Τρίτη, Απρίλιος 23, 2019

Σωματεία εθνικιστικού χαρακτήρα

Sommelier
Sommelier
Οκτώβριος04/ 2017

Ένα από τα θέματα που «καίει» στο προσκήνιο αυτές τις μέρες είναι η περιβόητη διάταξη που αφορά στα σωματεία ανά την Ελλάδα, που στους σκοπούς τους έχουν εθνικό προσανατολισμό ή δυνητικά θα μπορούσαν να αποκτήσουν.

Πραγματικά δεν θα γράφαμε τίποτε για το συγκεκριμένο θέμα, διότι οι παρεμβάσεις των ΑΝΕΛ, το έχουν θωρακίσει νομικά από κάθε πλευρά και από κάθε περίπτωση παρερμηνείας. Αναγκαζόμαστε ωστόσο να το κάνουμε, γιατί ο πόλεμος που δέχονται οι ΑΝΕΛ και η κυβέρνηση και οι ανακρίβειες που ακούγονται και γράφονται αποδεικνύουν ότι τελικά δεν υπάρχουν πατριώτες, παρά μόνο ανεύθυνοι πολιτικοί που τους ενδιαφέρει μονάχα να κάνουν φασαρία και να ξεσηκώνουν τον κόσμο με ασυνάρτητες ηλιθιότητες, γενικολογίες και τυμπανοκρουσίες.

Το λιγότερο που τους αποδίδουμε είναι άγνοια!

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, θα αναφέρουμε το παράδειγμα της Τούρκικης Ένωσης Ξάνθης. Το 1989, με την 36/1989 απόφαση του, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης διέταξε τη διάλυση του σωματείου. Το σωματείο άσκησε έφεση και εκδόθηκε η 31/2002 απόφαση του Εφετείου Θράκης που απέρριψε την έφεση. Στη συνέχεια το σωματείο άσκησε αναίρεση, που απορρίφθηκε με την 4/2005 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Αφού εξαντλήθηκαν όλα τα ελληνικά ένδικα μέσα, το σωματείο προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο με την από 27/03/2008 οριστική και αμετάκλητη απόφαση έκρινε ότι στην δικαστική απόφαση με την οποία διαλύθηκε υπήρξε παράβαση του άρθρου 6 παρ. 1 και του άρθρου 11 της Σύμβασης. Μετά την έκδοση της απόφασης του ΕΔΔΑ με την από 14-11-2008 αίτηση του ζήτησε να ανακληθεί-μεταρρυθμισθεί η με αριθμό 31/2002 απόφαση του Εφετείου Θράκης και στη συνέχεια να ακυρωθεί η με αριθμό 36/1986 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης, να απορριφθεί η σχετική αίτηση του Νομάρχη Ξάνθης, να διαταχθεί η εξάλειψη της διαγραφής του από το βιβλίο των Σωματείων του Πρωτοδικείου Ξάνθη και πρακτικά το σωματείο να αποκτήσει υπόσταση.

Στη συνέχεια με την 353/2012 απόφαση του Αρείου Πάγου (Δ Πολιτικό Τμήμα) απορρίφθηκε εκ νέου η αναίρεση του σωματείου.

Εδώ χρειάζεται προσοχή: Ο Άρειος Πάγος δεν απέρριψε την αναίρεση για ουσιαστικούς λόγους, δηλαδή δεν αμφισβήτησε την ενέργεια της απόφασης του ΕΔΔΑ, αλλά την απέρριψε για τυπικό λόγο ότι «Κατά τη γνώμη, όμως, του προεδρεύοντος, το γεγονός ότι μετά την απόφαση του εθνικού δικαστηρίου, που δίκασε κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, εκδόθηκε, κατόπιν προσφυγής, απόφαση από το ΕΔΔΑ, με την οποία διαπιστώθηκε ότι το εθνικό δικαστήριο στη συγκεκριμένη υπόθεση παραβίασε διατάξεις της ΕΣΔΑ, μπορεί να υπαχθεί στη γενικότερη έννοια της «μεταβολής των συνθηκών, που δικαιολογεί την, κατά το άρθρο 758 παρ. 1 Κ.Πολ.Δ, ανάκληση ή μεταρρύθμιση της αποφάσεως. Όμως, με την κρινόμενη αίτηση αναιρέσεως δεν προσάπτεται στο Εφετείο αιτίαση για παράβαση της ως άνω ουσιαστικού δικαίου διατάξεως του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.«

Και από κει ξεκίνησαν όλα. Ήταν απλά θέμα χρόνου, το σωματείο να επανέλθει, να διορθώσει την παράλειψη αυτή και να κερδίσει την υπόθεση.

Όλα αυτά είχαν ακουστεί τότε από αυτούς που είχαν προνοητικό πνεύμα και οξυδέρκεια να καταλάβουν τι συνέβαινε.

http://www.pontos-news.gr/article/4820/toyrkiki-enosi-me-eyropaiki-voyla

http://www.xronos.gr/epikairotita/oi-toyrkikoi-syllogoi-kai-oi-polemioi-tis-synthikis-tis-lozanis

Οι υπόλοιποι καλύφθηκαν πίσω από την ασφάλεια της απραξίας και της αλαλίας. Οι υπόλοιποι αυτοί έρχονται σήμερα και κατακεραυνώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ διότι σκοπεύουν να ανοίξουν κερκόπορτες και ότι όλα είναι προσχεδιασμένα από την κυβέρνηση και τα έχει αποφασίσει ο Ρότσιλντ, ο Χάρι Πότερ και ο κατηραμένος Όφις…

Αυτό που δεν βλέπουν είναι η παρέμβαση των ΑΝΕΛ, οι οποίοι θωρακίζουν την υποχρέωση συμμόρφωσης προς το ΕΔΔΑ με βέλη από την ίδια τη φαρέτρα του, δηλαδή με την παράγραφο 2 του άρθρου 11 της συνθήκης του Στρασβούργου, δηλαδή τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου «2. Η άσκησις των δικαιωμάτων τούτων δεν επιτρέπεται να υπαχθή εις ετέρους περιορισμούς πέραν των υπό του νόμου προβλεπομένων και αποτελούντων αναγκαία μέτρα εν δημοκρατική κοινωνία, δια την εθνικήν ασφάλειαν, την δημοσίαν ασφάλειαν, την προάσπισιν της τάξεως και πρόληψιν του εγκλήματος, την προστασίαν της υγείας και της ηθικής, ή την προστασίαν των δικαιωμάτων και ελευθεριών τρίτων. Το παρόν άρθρον δεν απαγορεύει την επιβολήν νομίμων περιορισμών εις την άσκησιν των δικαιωμάτων τούτων υπό μελών των ενόπλων δυνάμεων της αστυνομίας ή των διοικητικών υπηρεσιών του Κράτους

Με τον τρόπο αυτό, συμμορφώνονται στο ΕΔΔΑ, αλλά ταυτόχρονα ανοίγουν δρόμο στα Ελληνικά Δικαστήρια να ανακόψουν παρόμοιες εθνικιστικές βλέψεις με νομικά επιχειρήματα που δεν θα μπορούν να ανατραπούν από κανένα Δικαστήριο, είτε εθνικό, είτε Διεθνές.

Να μου συγχωρεθεί πραγματικά ο τόνος, αλλά όσοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου δεν δικαιούνται τώρα να φωνάζουν.

Τουλάχιστον ας καθίσουν σιωπηλοί και να αφήσουν την κυβέρνηση και τους ΑΝΕΛ να κλείσουν το θέμα για πάντα με μια νομοτεχνική κίνηση ματ.

Γιατί αν δεν κλείσει τώρα, θα κλείσει βιαστικά και άγαρμπα σε λίγα χρόνια από την εκάστοτε κυβέρνηση που δεν θα μπορεί πλέον να το αποφύγει.

Και επειδή το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία δεν έχουν όρια, αν μετά από αυτές τις διευκρινήσεις μερικοί δεν καταλαβαίνουν, είμαστε εδώ και για άλλες διευκρινήσεις.

Sommelier

Ετικέτες: ,