• Σήμερα είναι: Τρίτη, Ιανουάριος 23, 2018

Συμβολική πτήση των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΑ πάνω από το Ανατολικό Αιγαίο

Domino News
Domino News
Σεπτέμβριος01/ 2017

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πέταξε στο ανατολικό Αιγαίο με F-16 συνοδευόμενος από άλλο μαχητικό στο οποίο επέβαινε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο σχηματισμός των αεροσκαφών απογειώθηκε από την Σούδα και έφτασαν μέχρι το ακριτικό Καστελόριζο.

Ένα ακόμη σαφές μήνυμα έστειλαν από τον ουρανό του Καστελόριζου ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και ο Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, πως τα Ελληνικά φτερά ήταν και θα είναι μονίμως κυρίαρχα στο Αιγαίο.

Οι δυο αρχηγοί απογειώθηκαν από την 115 πτέρυγα Μάχης στη Σούδα με F-16 Block 52 plus της 340 Μοίρας «Αλεπού».

Ο Σχηματισμός των αεροσκαφών πέταξε αρχικά πάνω απο το Καρπάθιο πέλαγος, που είχε πέσει μαχόμενος ο ηρωικός Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης κατά τη διάρκεια αερομαχίας με τουρκικά μαχητικά και στη συνέχεια εκτέλεσαν πτήση χαμηλής ναυτιλίας, εικονικών προσβολών σε εναέριους και επίγειους στόχους.

Στη συνέχεια ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είδε από κοντά και έζησε στιγμές που βιώνουν καθημερινά οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας καθώς τ` αεροσκάφη προχώρησαν σε ασκήσεις κλειστών αερομαχιών πάνω από το ακριτικό Καστελόριζο, το νησί που έχει δεχτεί πληθώρα προκλήσεων από την Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Στα κόκκινα η προκλητικότητα τον Αύγουστο

Παρά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, οι Τούρκοι μόνο τον Αύγουστο έδειξαν πως αυτά τα μέτρα για εκείνους δεν ισχύουν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έως τις 24 Αυγούστου είχαν προχωρήσει σε 381 Παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου χώρου, από 52 σχηματισμούς τουρκικών μαχητικών οι οποίοι αποτελούνταν από 132 αεροσκάφη F-16.

50 από αυτά ήταν οπλισμένα ενώ κατά τη διάρκεια της αναχαίτισης από τα Ελληνικά μαχητικά έγιναν 14 σκληρές αερομαχίες. Η Αθήνα κατέγραψε και δυο υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω απο μια νησίδα κι ένα κατοικημένο νησί του ανατολικού Αιγαίου.

Η τουρκική προκλητικότητα τον Αύγουστο:

381  Παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά
52  Σχηματισμοί μαχητικών
132  Συνολικά αεροσκάφη
50  Οπλισμένα τουρκικά μαχητικά
14  Αερομαχίες
2  Υπερπτήσεις

Την εκπαίδευση και ετοιμότητα των εθνοφυλάκων στους Φούρνους αλλά και της φρουράς του Αγαθονησίου είδε απο κοντά ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ ο οποίος σχεδόν κάθε μέρα βρίσκεται και σε κάποιον σχηματισμό στο ανατολικό Αιγαίο.

Πηγή: ert.gr