• Σήμερα είναι: Τρίτη, Ιανουάριος 23, 2018

Συνέντευξη Μακρόν σε ΕΡΤ και ΑΝΤ1: Πρέπει να καταγραφεί η επιστροφή στην ανάπτυξη (Βίντεο)

Domino News
Domino News
Σεπτέμβριος08/ 2017

Στο διάστημα που απομένει θα πρέπει «να καταγραφεί η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη και το τέλος του προγράμματος» τόνισε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στον ΑΝΤ1. Πρόσθεσε πως «η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει την μαζική ανεργία, κυρίως των νέων». «Εμείς πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να τελειώσει το πρόγραμμα, ώστε να μπει δυναμικά στην ανάπτυξη», τόνισε.

Ο κ. Μακρόν σημείωσε πως στόχος και μήνυμα της επίσκεψής του στην Αθήνα είναι ότι «πρέπει να γυρίσει σελίδα στην ιστορία των τελευταίων 10 ετών» και να σηματοδοτηθεί η έξοδος από την κρίση «χαράσσοντας δρόμους ανάπτυξης και στην Ευρώπη».

«Πρέπει να βρούμε τον τρόπο τον δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδα τόσο μέσω των ευρωπαϊκών συζητήσεων στις αρχές του 2018, όσο και με το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, αλλά και μέσω της συνεργασίας των χωρών μας σε οικονομικό επίπεδο». Για αυτό, όπως είπε, συνοδεύεται από μικρούς και μεγάλες επιχειρηματίες και τραπεζίτες με στόχο να βοηθήσουν την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη.

«Οι επόμενοι 18 μήνες πρέπει να οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανάπτυξη στο τέλος του προγράμματος αλλά και σε νέες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες για τα επόμενα δέκα χρόνια», σημείωσε.

Για το ελληνικό πρόγραμμα σημείωσε πως από τη μία πλευρά πρέπει να φανούν οι «μεταρρυθμίσεις που ο Έλληνας Πρωθυπουργός εφαρμόζει με θάρρος και σταθερότητα» και πρέπει να συνεχιστούν, ταυτόχρονα πρέπει, όμως και το ΔΝΤ από την πλευρά του να παραμείνει στο πλαίσιο της ισχύουσας συμφωνίας και να μην προσθέτει νέους όρους. Για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, είπε πως η Γαλλία τη στηρίζει και τη θεωρεί απαραίτητα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τη Γερμανία επί του θέματος μετά τις γερμανικές εκλογές του Ιανουαρίου. «Σίγουρα θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τη Γερμανία, πάντα το πετυχαίνουμε», είπε.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θετική» την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, « διότι έτσι εξομαλύνεται η κατάσταση και επιστρέφει η ηρεμία στις χρηματαγορές», ωστόσο όπως τόνισε αυτό δεν σημαίνει ότι όλα ρυθμίστηκαν: «Δεν θα σας πω ψέματα. Δεν έχει τελειώσει με τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα γιατί βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση». «Υπάρχει ακόμη δρόμος για να παγιωθεί αυτή η εμπιστοσύνη» είπε σημειώνοντας πως τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας δείχνουν ότι με την παραμονή στην ευρωζώνη και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων η ελληνική οικονομία σταθεροποιείται.

Για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, νέο πρόγραμμα βοήθειας είπε πως έχουμε βγει πλέον από τη λογική των πρώτων προγραμμάτων. «Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί μια τέτοια βοήθεια, και έχουμε τις τεχνικές στην Ευρώπη για αυτό, όπως τον ESM.. Όμως αν θέλουμε να υπάρξει ενίσχυση της ανάκαμψης, πρέπει να υπάρξει κι ένα αναπτυξιακό σύμφωνο για τις επενδύσεις», είπε και πρόσθεσε πως η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει «πως δεν μπορεί να ανακάμψει εάν δεν συνδυάσει την υπευθυνότητα με την αλληλεγγύη».

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει στην Ευρώπη «να βγούμε από το επίπεδο της λιτότητας και της δυσπιστίας».

Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην Τουρκία και αν αυτές την απομακρύνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι η Ελλάδα είναι ο εγγυητής της σταθερότητας στην περιοχή και η Γαλλία δεν επιθυμεί την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και ΕΕ, διότι είναι χρήσιμη η συνεργασία της στα ζητήματα της ασφάλειας και της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

Πηγή: ert.gr

Πηγή βίντεο: olympia.gr