• Σήμερα είναι: Τετάρτη, Ιούνιος 26, 2019

Τα «δώρα» της Αμερικής: Μετά τον Καμμένο ακολουθεί ο Κοτζιάς και οι στρατηγικές συμφωνίες

Domino News
Domino News
Οκτώβριος11/ 2018

Το παρασκήνιο των ελληνοαμερικανικών επαφών στο ανώτατο επίπεδο μετά και την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στην Ουάσινγκτον περιγράφει στην ιστοσελίδα του ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου.

Ειδικότερα, αναφέρεται στα δύο μέτωπα που απασχολούν αυτές τις επαφές, δηλαδή στον στρατηγικό διάλογο μεταξύ Ουάσινγκτον και Αθήνας που αρχίζει επίσημα τον Δεκέμβριο και στις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις για το φυσικό αέριο στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ με την εμπλοκή της Exxon Mobil.

Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Ιγνατίου αναφέρει:

Μέσα στον γενικό χαμό που δημιούργησαν οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, για τις αμερικανικές βάσεις και το Σκοπιανό, και επειδή ο χαβαλές είναι πλέον εθνικό άθλημα, χάθηκαν δύο σημαντικές ειδήσεις στις οποίες πρέπει να δώσουμε σημασία:

► Η πρώτη είναι ότι στις 13 Δεκεμβρίου 2018 ξεκινά στην Ουάσινγκτον ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών,

►Και η δεύτερη αφορά στις γεωτρήσεις του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού, της Exxon Mobil, στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κοντά σ’ αυτά, και λόγω του εθνικού χαβαλέ και του δόγματος «πρώτα το κόμμα», χάθηκε και μία άλλη αποκάλυψη. Ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου προσκάλεσε στην επόμενη τριμερή με την Ελλάδα και την Κύπρο, και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο στρατηγικός διάλογος είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη, χωρίς αμφιβολία, και δείχνει το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά περισσότερο αποδεικνύει ότι οι Αμερικανοί έχουν πάρει αποφάσεις.

Στις 13 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο Αμερικανός ομόλογός του, Μάικ Πομπέο, θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις και, απ’ ό,τι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Ο κ. Κοτζιάς θα συζητήσει με τον κ. Πομπέο τις στρατηγικές συμφωνίες, αλλά το πιο σημαντικό θα αποφασίσουν τη διάρκειά τους. Ένας διπλωμάτης μού είπε για το χρονικό διάστημα των συμφωνιών, τη φράση «όσο πιο πολλά χρόνια (για την Αμερική), τόσο πιο καλά (για την Ελλάδα)». Και αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα μπορούσαν να ξοδέψουν περισσότερα εάν οι συμφωνίες ήταν -ας πούμε- πενταετείς ή δεκαετείς. Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο, θα μπορούσε ο κ. Κοτζιάς να επιτύχει αυτό που ζητεί από το 2015:

Έχει πει στους Αμερικανούς ότι η στρατηγική συμφωνία είναι ένα πολύ σημαντικό κείμενο για τις δύο χώρες και πρέπει να περιλαμβάνει και αλλαγή της αμερικανικής στάσης στα εθνικά μας θέματα. Πιστεύω ότι ο Έλληνας υπουργός έχει δίκιο και οι Αμερικανοί πρέπει να δουν θετικά το αίτημά του, ιδιαίτερα όταν η Τουρκία, στην οποία τοποθέτησαν όλα τα αβγά τους, τους έχει προδώσει. Συζήτηση για το θέμα αυτό είχε κάνει και ο κ. Καμμένος με τους Αμερικανούς συνομιλητές του, και έμεινε με την εντύπωση ότι κατανοούν τα ελληνικά αιτήματα και τα χαρακτηρίζουν απόλυτα λογικά.

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν «ανθίσει» με την παρούσα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας και ένα γεγονός, το οποίο και να θέλαμε δεν θα μπορούσαμε να το κρύψουμε, είναι τούτο: Όσο και να ακούγεται περίεργο, οι σύμμαχοι (με ή χωρίς εισαγωγικά) της Ελλάδας νιώθουν πιο άνετα με τούτη την κυβέρνηση, παρά με οποιαδήποτε άλλη, και είναι να κτυπά κανείς το κεφάλι του στον τοίχο. Υπό την έννοια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που βγάζει και σήμερα σπυριά όταν ακούει για την «ιμπεριαλιστική Αμερική». Ναι, δέχομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός, μόλις και μετά βίας αγγίζει το 3%, αλλά είναι και ο κορμός της κυβέρνησης -να μην το ξεχνάμε. Η αριστερή κυβέρνηση της χώρας θα προχωρήσει στον στρατηγικό αυτό διάλογο, και αν οι πρωταγωνιστές είναι σοβαροί, θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά την αμερικανική πολιτική, και για την Ελλάδα, και για την ανατολική Μεσόγειο. Αναφορικά με τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, η επίσκεψη του κ. Καμμένου στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έβγαλε και εκεί ειδήσεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι η απόφαση της Αμερικής είναι να στηρίξει τα συμφέροντα της αμερικανικής εταιρείας. Είναι οριστική η απόφαση ότι πολεμικά των ΗΠΑ θα συνοδεύουν τα πλοία της Exxon Mobil. Αυτή είναι η πρώτη απόφαση.

Η δεύτερη αφορά στην επίσκεψη ανώτερου Αμερικανού αξιωματούχου στη Λευκωσία τις ημέρες που ο Ταγίπ Ερντογάν υπόσχεται στους Ελληνοκύπριους την… «κόλαση». Βέβαια, αύριο μπορεί να είναι μία διαφορετική ημέρα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας θα αποφασίσει επί του αιτήματος του δικηγόρου του Άντριου Μπράνσον, ο οποίος ζητεί να αφεθεί ελεύθερος και να επιστρέψει στην Αμερική. Οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι ο Ερντογάν δεν θα επιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου. Του διεμήνυσαν, πάντως, ότι εάν ο Πάστορας παραμείνει στην Τουρκία με εντολή του δικαστηρίου, αυτό σημαίνει νέες κυρώσεις. Όπως έγραψαν τουρκικές εφημερίδες, θα κτυπηθούν μεγάλες τουρκικές επιχειρήσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα ανήκουν στην οικογένεια του προέδρου της Τουρκίας. Πάντως, είτε απελευθερώσει τον Μπράνσον είτε όχι, οι σχέσεις δεν θα βελτιωθούν. Αν αφήσει ελεύθερο τον Πάστορα, απλώς θα γλυτώσει τις κυρώσεις…

Πηγη: hellasjurnal.com