• Σήμερα είναι: Παρασκευή, Ιούλιος 19, 2019

Τα ονόματα των πολιτικών με τα «ρουσφέτια» στο Ερρίκος Ντυνάν

Domino News
Domino News
Νοέμβριος19/ 2018

Απόρρητα έγγραφα που δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο το πως είχε στηθεί το πελατειακό κράτος, το οποίο συντηρούσαν για χρόνια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, φέρνει στο φως η Κυριακάτικη Kontranews. Αυτά αποδεικνύουν πως από το 1998 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2000, οι προσλήψεις του προσωπικού στο Ερρίκος Ντυνάν δεν έγιναν βάσει ειδικής μελέτης για τις πραγματικές ανάγκες, αλλά κυρίως με βάση αιτήματα πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα και με το πόρισμα της αντίστοιχης Εξεταστικής Επιτροπής, το Νοσοκομείο εκτός του ότι προσέφερε αδικαιολόγητες εκπτώσεις σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, αποτελούσε και μέσο ρουσφετολογικών διορισμών από επιφανείς εκπροσώπους του παλιού πολιτικού συστήματος, ενώ γίνεται λόγος και για υπέρογκους μισθούς, που λάμβαναν άτομα, τα οποία δεν πατούσαν καν το πόδι τους στο Νοσοκομείο!

Ο Κώστας Σταϊκούρας, πατέρας του νυν τομεάρχη οικονομικών της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα, εμφανίζεται να έκανε προτάσεις για πάνω από 200 προσλήψεις, ενώ ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης πρότεινε τουλάχιστον 60 άτομα. Για 57 άτομα είχε μεσολαβήσει ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, για 12 ο Αντώνης Σαμαράς, για 14 ο Μάριος Σαλμάς, για 13 ο Νικήτας Κακλαμάνης, για 18 ο Γιώργος Καρατζαφέρης, για 46 το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ Γιώργος Δαλακούρας, για 21 ο Πέτρος Τατούλης, για 23 ο Δημήτρης Σιούφας και για 24 ο βουλευτής Αρκαδίας Δημήτρης Κωστόπουλος.

Εκείνη την περίοδο, ο Κωνσταντίνος Γείτονας, όντας υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, προσπάθησε να «βολέψει» τουλάχιστον 27 άτομα.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος είχε αποστείλει τουλάχιστον 76 ονόματα προς διορισμό, ενώ ο τότε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου είχε προτείνει άλλους 21. Αντίστοιχα, ο τότε υφυπουργός στο υπ. Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαππας προσπάθησε να διορίσει άλλους 70. Με τη σειρά του, ο τότε υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Βερελής είχε προτείνει 46 διορισμούς, ενώ τουλάχιστον 78 αιτήματα προσπάθησε να ικανοποιήσει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Στις λίστες, εμφανίζεται και 21 φορές το όνομα του Γιάννου Παπαντωνίου.

Οι παρεμβάσεις των στελεχών της κυβέρνησης Σημίτη δε σταματούν εδώ. Ο τότε υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Λάμπρος Παπαδήμας μεσολάβησε για να υλοποιηθούν 44 προσλήψεις, ενώ άλλες 23 είχε προτείνει ο τότε υφυπουργός του, Νίκος Φαρμάκης. Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης είχε μεσολαβήσει για 24 ονόματα, ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης Ιωάννης Ζαφειρόπουλος για 38, ενώ ο εκλιπών Στέφανος Μανίκας ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, είχε προτείνει άλλους 25.

Σημειώνεται πως στην παρ. 4 του άρθρου 52 του Ν. 2071/1992 της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ορίζεται πως στο Ερρίκος Ντυνάν μπορεί να συνιστώνται θέσεις ειδικευομένων ιατρών, με κοινή απόφαση των Υπουργών Προεδρίας της Κυβέρνησης, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Οικονομικών. Παρ’ όλα αυτά, είναι ξεκάθαρο πως οι παραπάνω πολιτικές παρεμβάσεις δεν αφορούσαν μόνο γιατρούς, αλλά κυρίως οδηγούς, λογιστές, ηλεκτρολόγους, διοικητικό προσωπικό, τραπεζοκόμους, κλπ.

Πηγές: kontranews.gr / epikairo