• Σήμερα είναι: Κυριακή, Νοέμβριος 19, 2017

Τελικά ποιος νίκησε στη Γαλλία;

Sommelier
Sommelier
Μάιος11/ 2017

Στην ταινία Demolition Man, ο πρωταγωνιστής σύντομα ανακαλύπτει ότι πίσω από την επικρατούσα κοινωνική δομή, όπου τα φύλα, οι θρησκείες, οι κοινωνικές και οικονομικές συνήθειες έχουν ομογενοποιηθεί σε μια ενιαία πρακτική, επιζεί ένας άλλος κόσμος, όπου όλα είναι όπως ήταν παλιά. Το κακό με τον κόσμο αυτό είναι ότι είναι υπόγειος. Πραγματικά υπόγειος καθώς οι υποστηρικτές του αναγκάζονται να ζουν κάτω από τη γη, ώστε να μην έρχονται σε σύγκρουση με τον επάνω κόσμο, όπου δεν είναι καθόλου επιθυμητοί και διώκονται.

Οι εκλογές στη Γαλλία, περισσότερο από ότι αυτές των ΗΠΑ, καταδεικνύουν ένα χάσμα που ξεκινά να δημιουργείται ανάμεσα σε δυο κόσμους και το οποίο δεν είναι διόλου ενθαρρυντικό. Τουναντίον, δημιουργεί μια ανησυχητική πόλωση, όπου οι υποστηρικτές του παλιού τείνουν να χαρακτηρίζονται με ακραίους χαρακτηρισμούς και να απομονώνονται.

Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα νοιώθαμε μουδιασμένοι, αλλά όταν βλέπουμε ΜΜΕ και ΜΚΟ να παίρνουν θέση απροκάλυπτα και να προσάπτουν στη Λε Πεν και τους ψηφοφόρους της μονολιθικούς και ακραίους χαρακτηρισμούς, τότε διακρίνουμε άσχημα σημάδια στον ορίζοντα.

Αν λάβουμε υπόψη ότι στην αντίστοιχη αναμέτρηση με τον Ζακ Σιράκ, ο πατέρας της είχε λάβει μόλις 17,8%, και ότι η συνειδητή προφανώς αποχή ανήλθε σε ιστορικά επίπεδα, τότε ανησυχούμε έντονα για το 35% και για τον τρόπο με τον οποίο υποτιμητικά αντιμετωπίζεται.

Από τη θέση αυτή θα συγχαρούμε ασφαλώς τον Μακρόν, ο οποίος προφανώς δεν ευθύνεται για την αντιμετώπιση αυτή που είχαν οι μη υποστηρικτές του.

Αλλά θα ανησυχήσουμε έντονα για το γεγονός ότι σταδιακά και περισσότερο, ο κόσμος γύρω οδηγείται σε μια πόλωση που δεν έχει αμιγή πολιτικά κριτήρια, αλλά άπτεται πλέον του πυρήνα των κοινωνικών και θεσμικών δομών. Και αυτό δυστυχώς δεν κρύβεται κάτω από το χαλί για να το ξεπεράσουμε.

Sommelier

Πηγή φωτογραφίας: France24

Ετικέτες: ,