• Σήμερα είναι: Πέμπτη, Φεβρουάριος 21, 2019

Τέλειωσε το Eurogroup με συμφωνία για εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ και παραμονή του ΔΝΤ

Domino News
Domino News
Ιούνιος15/ 2017

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup με επίτευξη συμφωνίας και ρήτρα ανάπτυξης

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες Γιώργος Συριόπουλος, το Eurogroup μόλις τελείωσε με συμφωνία για εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ θα παραμείνει μέχρι να αποφασίσει το ΔΣ του για το πότε θα συμβάλει και χρηματοδοτικά. Παγιοποιείται το πλεόνασμα έως 2% από το 2022 και μετά.

Σύμφωνα με πηγές τις ευρωζώνης η επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων θα είναι μεταξύ 0 και 15 χρόνια.

Ντάισελμπλουμ: «Οι ελληνικες αρχές δεσμεύτηκαν να εχουν πλεόνασμα 3,5% έως το 2022. Το Eurogroup υπογράμμισε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα χρέους και αυτά να προσδιοριστούν στο τέλος του προγράμματος. Είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε παράταση των ωριμάνσεων έως 15 έτη. Επιπλέον είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε οργανισμό νέας προσαρμογής στην ανάπτυξη. Με λίγα λόγια με περισσότερη ανάπτυξη ταχύτερη αποπληρωμή δανείων εάν είναι λιγότερη περαιτέρω παράταση για την αποπληρωμή«.

Μοσκοβισί: «Μετά από πολλούς μήνες συζητήσεων καταφέραμε να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Είναι μια επιτυχία γιατί όλοι αποφάσισαν με υπευθυνότητα. Η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα εφεξής. Ένα βήμα προς το μέλλον αρκετά σημαντικό που προκαλεί ελπίδα για την Ελλάδα για τον ελληνικό λαό και την ευρωζώνη».

Ρέγκλινγκ: «Είναι άκρως εντυπωσιακό που η Ελλάδα τον προηγούμενο χρόνο είχε πλεόνασμα. Θα υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα του χρέους που ίσως εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος. Συμφωνήθηκε ότι η δόση θα ανέλθει σε 8,5 εκ ευρώ που θα καλύψει τις τρέχουσες αποπληρωμές του χρέους και για τις υποχρεώσεις των επόμενων τριών μηνών».

Λαγκάρντ: «Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για ανάκαμψη στην Ευρωζώνη. Σήμερα σαφώς σημειώθηκε ένα σημαντικό βήμα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για ένα μονοπάτι σε σταθερότητα. Ως αποτέλεσμα θα προτείνω στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, προληπτική συμφωνία. Το ποσό αυτής της προληπτικής συμφωνίας κάτω από 2 δισ. δολάρια, ο χρόνος της πρότασής μου θα είναι σύντομος και θα εκκινήσω τις διαδικασίες μέσα στις επόμενες 24 ώρες για να την ολοκληρώσω πριν από την 27η Ιουνίου. Η έγκριση επί της αρχής μάς επιτρέπει να διατηρήσουμε τα ωφέλη που εξασφάλισε η Ελλάδα με τις μεταρρυθμίσεις και μάς επιτρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους».

Αναφερόμενη στη «Συμφωνία Επί της Αρχής» η κ. Λαγκάρτν είπε ότι «αποτελεί μία μια διαδικασία την οποία το ΔΝΤ εφήρμοσε στο παρελθόν όπου υπήρξε συμφωνία για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε ένα πρόγραμμα, για το οποίο όμως δεν είχε επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ του μέλους και των πιστωτών του σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή των μέτρων ελάφρυνσης χρέους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που σημειώθηκε στις πολιτικές, ενώ η αποδέσμευση πόρων του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από τις περαιτέρω δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδος για ελάφρυνση του χρέους οι οποίες πρέπει να είναι επαρκείς για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η Συμφωνία αυτή Επί της Αρχής στηρίζεται στη βασική αρχή του ΔΝΤ ότι κάθε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα θα πρέπει να βασίζεται στα «δύο σκέλη» ήτοι των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους. Επιπλέον, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους θα καθοδηγείται αποκλειστικά από την ανάλυση του ΔΝΤ».

Επίσης, «η Συμφωνία Επί της Αρχής θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή χρηματοδότησης για ποσό δανείου πολύ κάτω από το ελάχιστο όριο πρόσβασης της χώρας από το ΔΝΤ. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της Συμφωνίας Επί της Αρχής. Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση της ότι η Συμφωνία Επί της Αρχής, θα επιτρέψει στους ευρωπαίους πιστωτές να καταβάλουν στην Ελλάδα τη δόση του Ιουλίου – μειώνοντας έτσι μια δυνητικά σοβαρή πίεση στην ελληνική οικονομία – και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την ευημερία των πολιτών της».

Πηγή: ert.gr